Testul care îți arată dacă ai osteopenie. Dr. Benția: E gravă. După -2,5 oasele ajung nisip. S-au aplecat după o hârtiuță și acolo au rămas, și-au fracturat vertebra

Osteopenie - Foto: Freepik @eddows-animator
EXCLUSIV
Ce este osteopenia, ce o provoacă și cât de gravă este. Rezultatul testului de osteodensitometrie care ar trebui să-ți ridice semne de întrebare.

Osteopenia este un termen care a câștigat o atenție deosebită în domeniul sănătății osoase, servind adesea ca o etapă de avertizare înainte de apariția osteoporozei. Deși termenul nu este la fel de cunoscut precum osteoporoza, înțelegerea osteopeniei este esențială pentru măsurile de sănătate preventivă, mai ales în rândul populației în vârstă.

Osteopenia se caracterizează prin densitatea minerală osoasă (DMO) care este mai mică decât media vârfului de DMO, dar nu atât de scăzută încât să fie clasificată ca osteoporoză. În termeni mai simpli, oasele au o densitate mai redusă decât normalul, dar nu au atins un nivel critic unde prezintă un risc mare de fractură.

Cauzele osteopeniei

Există mai multe cauze care pot contribui la dezvoltarea osteopeniei:

Vârsta: Riscul de osteopenie crește odată cu înaintarea în vârstă.

Factori genetici: Istoricul familial de osteoporoză poate crește riscul de osteopenie.

Nutriție inadecvată: O dietă lipsită de calciu și vitamina D poate afecta sănătatea osoasă.

Inactivitate fizică: Lipsa exercițiilor fizice poate reduce densitatea osoasă.

"Eu am văzut cazuri care au valoare de -2,5 la testul de osteodensitometrie. 

Au -3,5, -4 și li se dă calciu și vitamina D.

-2,5 e între osteoporoza și osteopenie.

Și osteopenia e gravă, dar osteoporoza e și mai gravă. 

După - 2,5 oasele ajung uneori nisip. Sunt pacienți care s-au aplecat după o hârtiuță și acolo au rămas, și-au fracturat vertebra. Vă vine să credeți? Se numește tasare vertebrală sau osteoporoză severă", a declarat Dr. Dan-Răzvan Benția, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR pentru DC MEDICAL.

Deși osteopenia nu are aceleași implicări severe ca osteoporoza, este un semnal de alarmă că organismul începe să piardă masă osoasă și să devină mai vulnerabil la fracturi. Aceasta poate fi privită ca o avertizare, un moment în care măsurile preventive pot fi luate pentru a preveni deteriorarea ulterioară a sănătății osoase.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel