Ortorexia, fixația asupra unui aliment. Care sunt riscurile și cum se tratează

ortorexia - FOTO: Freepik@maksymiv_yura
Ortorexia este o concentrare nesănătoasă asupra alimentației într-un mod sănătos.

Ortorexia este fixația pe o dietă sănătoasă. Este bine să mănânci alimente nutritive, dar dacă suferi de ortorexie, ești obsedat de acest lucru până la un grad care îți poate afecta bunăstarea generală. Steven Bratman, MD, un medic din California, a inventat termenul în 1996. Acesta înseamnă ”fixație pe o alimentație corectă”. De atunci, mulți profesioniști din domeniul medical au acceptat conceptul.

Ortorexia, boala fără diagnostic oficial

Nu este un diagnostic oficial. Dar ideea de bază este că include obiceiurile alimentare care resping o varietate de alimente pentru că nu sunt suficient de ”pure”. În cele din urmă, persoanele cu ortorexie încep să evite mesele întregi care nu corespund standardelor lor sau pe care nu le prepară ele însele.

Unii experți consideră că există asemănări între ortorexie și tulburările alimentare precum bulimia și anorexia nervoasă.Toate se referă la mâncare și control.

Ortorexia, simptome

Dacă aveți ortorexie, s-ar putea să:

- Să vă faceți griji cu privire la calitatea alimentelor. Nivelurile ridicate de îngrijorare cu privire la calitatea și sursa alimentelor pe care le mâncați ar putea duce la anxietate.

- Evitați să ieșiți la restaurant sau evitați să mâncați alimente pregătite de alții de teamă că alimentele pe care nu le preparați voi înșivă nu vor corespunde standardelor voastre.

- Teama de boală. Vă faceți griji cu privire la cât de ”curată” este mâncarea sau dacă este ”rea” pentru sănătatea dumneavoastră.

- Arătați semne fizice de malnutriție. Atunci când limitați varietatea alimentelor pe care le consumați, este posibil să nu primiți toată hrana de care aveți nevoie. Ca urmare, ați putea pierde în greutate.

- Vă îngropați în cercetări alimentare. Este un lucru să petreci câteva minute scanând eticheta unui produs sau navigând pe internet pentru mai multe informații despre ingrediente. Dar cu ortorexia, puteți petrece ore întregi gândindu-vă la mâncare și planificând mesele.

- Refuzați să mâncați o gamă largă de alimente. Este normal să evitați unele alimente pentru că nu vă place felul în care au gust sau felul în care vă fac să vă simțiți.

Dar, în cazul ortorexiei, ați putea decide să renunțați la categorii întregi de alimente din dieta dumneavoastră. De exemplu, ați putea să nu mai mâncați cereale; sau orice alimente cu conservanți, gluten sau zahăr; sau toate alimentele care pur și simplu nu par ”sănătoase”.

- Teama de a pierde controlul. Simțiți că faceți ceea ce trebuie mâncând sănătos. Dar s-ar putea să vă fie teamă că dacă mâncați chiar și o singură masă pe care nu ați pregătit-o - inclusiv cina la restaurant - poate fi dezastruoasă.

- Să fii prea critic față de alegerile alimentare ale prietenilor tăi. În același timp, s-ar putea să nu aveți nicio explicație rațională pentru ale voastre.

- Să vă aflați într-un cerc vicios. Preocuparea ta cu mâncarea te face să sari între iubirea de sine și vinovăție, pe măsură ce îți schimbi și restrângi dieta.

- Vă temeți să pierdeți controlul. Aveți impresia că faceți ceea ce trebuie mâncând sănătos. Dar s-ar putea să vă fie teamă că și mâncatul chiar și a unei singure mese pe care nu ați pregătit-o - inclusiv cina la restaurant - poate fi dezastruos, notează WEB.MD.

Ortorexia, diagnostic

La fel ca în cazul bulimiei și al anorexiei, medicul sau nutriționistul dumneavoastră poate fi capabil să vă ajute în cazul ortorexiei. Din cauza părților emoționale ale afecțiunii, este posibil ca aceștia să vă ceară să consultați un specialist în sănătate mintală.

În momentul de față, nu există criterii oficiale pentru a pune un diagnostic, deoarece ortorexia nu este inclusă în DSM-5, liniile directoare pe care medicii le folosesc pentru a diagnostica afecțiunile de sănătate mintală.

În 2016, Bratman și Thomas M. Dunn, PhD, profesor la University of Northern Colorado, au propus un criteriu de diagnosticare în două părți pentru această afecțiune:

Criteriul A spune că persoana va avea o concentrare obsesivă asupra unei alimentații sănătoase și va fi stresată de alegerile alimentare pe care le consideră nesănătoase. Vor pierde în greutate ca urmare a alegerilor alimentare, dar nu pentru că încearcă să o facă. În plus:

- Vor urma în mod compulsiv și vor fi obsedați de reguli privind alimentația care cred că vor promova sănătatea.

- Încălcarea regulilor va crea teama de boală, împreună cu anxietatea și rușinea față de alegerile lor alimentare.

- Regulile vor deveni mai aspre în timp. Persoana poate face curățări.

Criteriul B spune că persoana în cauză observă probleme de sănătate mintală și fizică:

- Dieta restrictivă poate duce la malnutriție, pierdere severă în greutate sau alte probleme medicale.

- Credințele și regulile lor rigide pot cauza probleme în relațiile sociale sau la locul de muncă sau la școală.

- Imaginea lor corporală și sentimentul de valoare de sine ar putea depinde de cât de bine își respectă regulile de alimentație sănătoasă.

Ortorexia, tratament

Cheia este să recunoști că, deși consumul de alimente sănătoase este bun pentru tine, modul în care procedezi îți face rău. Va trebui să te antrenezi să gândești diferit în această privință.

Dacă credeți că aveți o relație nesănătoasă cu mâncatul, medicul dumneavoastră vă poate sugera strategii de alimentație conștientă.

Tratamentele comune includ:

- Prevenirea expunerii și a răspunsului: Cu cât vă expuneți mai mult la situația care vă provoacă anxietate, cu atât vă va supăra mai puțin.

- Modificarea comportamentului: Înțelegerea efectelor negative ale acțiunilor tale, astfel încât să poți schimba ceea ce faci.

- Restructurarea cognitivă sau reîncadrarea cognitivă, care vă ajută să identificați obiceiurile și credințele care provoacă stres și să le înlocuiți cu gânduri și acțiuni mai puțin rigide.

- Diverse forme de antrenament de relaxare, cum ar fi exercițiile de respirație, imaginile ghidate, meditația de conștientizare, yoga.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel