A început sezonul accidentelor pe...
Deși corpul are nevoie de colesterol pentru a produce hormoni și a menține celulele sănătoase, prea mult colesterol poate bloca vasele de sânge, ceea ce poate duce la atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale. În plus, colesterolul ridicat poate afecta și alte organe, inclusiv rinichii.
Rinichii filtrează deșeurile din sânge și au multe funcții importante, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale și producerea de vitamina D. Dacă ai colesterol ridicat, medicul tău ar putea să-ți prescrie statine pentru a scădea nivelul colesterolului. Cu toate acestea, statinele pot stresa rinichii și pot crește riscul de leziuni renale.
Deși avem nevoie de o anumită cantitate de colesterol pentru a ajuta la producerea hormonilor și menținerea structurii celulelor, un nivel prea ridicat de colesterol în sânge poate deveni problematic în timp.
Lipoproteinele cu densitate mică (LDL) pot începe să se lipească de pereții vaselor de sânge, făcând mai dificilă trecerea sângelui prin pasajele înguste. Uneori, aceste depuneri se rup și blochează complet artera, rezultând într-un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Vezi și: Trezirea în timpul nopții poate duce la deces. Ce se întâmplă, de fapt, în organism
În ciuda credinței că colesterolul ridicat afectează doar inima și creierul, alte organe pot suferi dacă arterele care le alimentează devin înguste sau blocate. Riscul de boală renală poate crește și el din cauza colesterolului ridicat, deoarece rinichii necesită un flux sanguin adecvat pentru a funcționa corect, potrivit Health Digest.
Rinichii servesc multe funcții în corp. Sarcina lor mare este să filtreze deșeurile din sânge, purificând 200 de litri de sânge pentru doar câțiva litri de urină. Rinichii produc, de asemenea, hormoni care controlează tensiunea arterială și semnalează măduvei osoase să producă celule roșii din sânge.
Rinichii sunt necesari pentru producerea vitaminei D, care ajută la absorbția mineralelor și la menținerea sănătății oaselor, precum și pentru menținerea echilibrului lichidelor și pH-ului în organism. În cazul unui diagnostic de colesterol ridicat, medicul ar putea recomanda statine pentru a reduce nivelul de colesterol. Aceste medicamente acționează prin limitarea producției de colesterol în ficat și eliminarea excesului de colesterol din sânge.
Cu toate acestea, există preocupări că statinele ar putea afecta rinichii, iar un studiu recent a sugerat o posibilă creștere a riscului de leziuni renale acute și boli cronice de rinichi asociate cu utilizarea lor.
Vezi și: Fasolea: un element vital al unei diete echilibrate și sănătoase. Cele mai sănătoase soiuri
Rinichii, afectați de colesterolul mărit - FOTO: Freepik
Boala renală poate să apară nu doar în cazul hipertensiunii arteriale, ci și al diabetului, hipertensiunii arteriale sau unui istoric familial de insuficiență renală. Gestionând sau reducând riscul acestor condiții, poți diminua șansele de a dezvolta afecțiuni renale. Dacă ai una dintre aceste afecțiuni, ar fi indicat să ceri medicului tău să-ți evalueze rinichii, deoarece boala renală poate să nu prezinte simptome evidente. De asemenea, infecțiile urinare netratate pot afecta rinichii.
Institutul Național de Sănătate recomandă menținerea aportului de sodiu sub 2.300 de miligrame pe zi pentru a controla tensiunea arterială și a proteja rinichii. Limitarea consumului de zahăr adăugat la 10% din totalul caloriilor zilnice ajută la controlul nivelului de glucoză din sânge și la menținerea sănătății renale.
În plus, o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și cereale integrale, contribuie la menținerea sănătății rinichilor și a altor organe. Exercițiile fizice regulate, de cel puțin 30 de minute pe zi, ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Încetează fumatul, limitează consumul de alcool și găsește modalități eficiente pentru a reduce nivelul de stres pentru a-ți proteja rinichii și sănătatea generală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...