Organele corpului percep independent ziua și noaptea. Explicația cercetătorilor

Noaptea sau ziua este percepută ndependent de fiecare organ
Organele corpului percep individual diferența dintre zi și noapte, asta au descoperit cercetătorii în urma unor studii.  Ritmul circadian afectează metabolismul.

Deși cercetătorii au suspectat că diferitele ceasuri circadiene ale organelor corpului ar putea funcționa independent de ceasul central al hipotalamusului creierului, nu a existat anterior nici o modalitate de a testa aceasta teorie, a declarat Paolo Sassone-Corsi, director al Centrului pentru Epigenetici și Metabolism al UCI și autor principal al unuia dintre studii, scrie medicalxpress.com.

Pentru a depăși acest obstacol, oamenii de știință și-au dat seama cum să dezactiveze întregul sistem circadian al șoarecilor, apoi să pornească ceasurile individuale. Pentru experimentele raportate în revista Cell, au activat ceasuri în interiorul ficatului sau al pielii.

„Rezultatele au fost destul de surprinzătoare”, a declarat Sassone-Corsi, Donald Bren profesor de Chimie biologica. „Nimeni nu și-a dat seama că ficatul sau pielea ar putea fi atât de afectați direct de lumină.”

De exemplu, în ciuda închiderii tuturor celorlalte ceasuri ale corpului, inclusiv a ceasului central al creierului, ficatul „știa” ce oră a fost, a răspuns la schimbările de lumină, pe măsură ce ziua s-a schimbat până la noapte și a menținut funcții critice, cum ar fi pregătirea pentru digerarea alimentelor la masă și conversia glucoza în energie. Cumva, ceasul circadian al ficatului a fost capabil să detecteze lumina, probabil prin semnale de la alte organe. Numai atunci când șoarecii au fost supuși unui întuneric constant, ceasul ficatului nu mai funcționat.

Urmează alte studii

În studiile viitoare, cercetătorii UCI și Barcelona vor introduce și alte ceasuri interne pentru a vedea cum comunică diferite organe între ele, a afirmat Sassone-Corsi. "Implicațiile viitoare ale constatărilor noastre sunt vaste", a spus el. Cu acești șoareci, putem acum să descifrăm tiparele metabolice care controlează ritmurile noastre circadiane, procesele de îmbătrânire și bunăstarea generală.”

În studiile anterioare, Sassone-Corsi a examinat modul în care ceasurile circadiene pot fi reluate de factori precum privarea de somn, dieta și exercițiile fizice. Expunerea la lumina calculatoarelor, a televizoarelor sau a telefoanelor chiar înainte de culcare poate să tulbure ceasul interne.

Din cauza stilurilor de viață moderne, este ușor pentru sistemele circadiene ale oamenilor să se confunde, a spus el. La rândul său, aceasta poate duce la depresie, alergii, îmbătrânire prematură, cancer și alte probleme de sănătate. Experientele pe șoareci ar putea descoperi modalități de a face ceasurile interne ale omului "mai puțin dezordonate", a adăugat Sassone-Corsi.

Acesta a fost unul dintre cele două studii noi de la Universitatea din California, realizat de oamenii de știință din Irvine care lucrează în colaborare cu Institutul pentru Cercetare în Biomedicină din Barcelona, Spania, au folosit șoareci special crescuți pentru a analiza rețeaua ceasurilor interne care reglează metabolismul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel