Orban: „Respectul meu pentru medicul-erou”. Dus la Bruxelles, deși „nu primeau pacienți din alte țări din cauza pandemiei COVID”

Premierul Ludovic Orban
Premierul  Ludovic Orban a declarat, la finalul șednței de urgență de la sediul Ministerului de Interne, că medicul-erou care s-a rănit grav încercând să salveze pacienții, a ajuns la București unde va fi evaluat, iar duminică dimineață, după ora 07,00, va pleca cu o aeronavă militară la Bruxelles. 

„Am fost șocat de vestea acestei tragedii care s-a produs în Piatra Neamț. Vreau să transmit condoleanțele mele familiilor îndoliate și de asemenea vreau să transmit respectul meu pentru medicul erou care a dat dovadă de un curaj și un spirit de sacrificiu deosebit, în încercarea de a salva pacienții în momentul izbucnirii incendiului” a spus premierul Ludovic Orban într-o conferință de presă care a început la 01.40 noaptea, după ce s-a terminat ședința de urgență organizată din cauza incendiului produs în secția ATI COVID-19 de la Spitalul Județean Piatra Neamț. 

El spune că imediat ce a aflat de tragedie, a mobilizat toți conducătorii de instituții implicate - Nelu Tătaru, Raed Arafat, secretarul de stat Despescu și ministrul Nicolae-Ionel Ciucă - pentru a afla exact ce s-a făcut și ce e de făcut. Premierul a mai precizat și că în cazul medicului-erou Cătălin Denciu -a reușit imposibilul, întrucât spitalele din Belgia nu primesc pacienți din alte state, țara fiind în carantină. 

„La ora actuală putem să vă spunem că avionul militar pus la dispoziție de Ministerul Apărării a aterizat în București cu domnul doctor, care va fi dus la Spitalul Floreasca și va fi pregătit pentru transferul către Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia. Îi mulțumesc domnului secretar de stat Arafat pentru intervenția imediată prin care am reușit să obținem acordul Spitalului Militar deși din cauza pandemiei de COVID nu e acceptată de regulă tratarea unor pacienți din alte țări. Cu toate acestea s-a obținut foarte repede aprobarea Ministerului Apărării și putem, în cursul acestei dimineți, după ora 07.00, să asigurăm transportul tot cu o aeronavă militară, pusă la dispoziție de MApn, a medicului-erou. Îi doresc sănătate, să aibă putere și mă rog să reușească să treacă de acest moment de cumpănă”, a detaliat  Ludovic Orban. 

Premierul a explicat că transferul nu s-a putut face direct de la Neamț la București, dar nici de la Iași direct la Bruxelles, pentru că există protocoale în astfel de cazuri, care trebuie respectate. 

„Aș vrea să fiu foarte clar aici, nu este vorba de o plimbare. Unu, în condiții de noapte, neexistând un heliport, deplasarea cu elicopterul și preluarea pacientului cu elicopterul nu era posibilă. S-a ales soluția să fie deplasat, în condiții cât se poate de sigure, cu personal, cu medic urgentist și cu asistent medical, până la Aeroportul din Iași, de acolo a fost deplasat până în București, cu avionul militar, însoțit e o echipă SMURD, care îi evaluează și-i monitorizează starea de sănătate. La Spitalul Floreasca este o echipă pregătită, personal am vorbit cu managerul Spitalului , este o echipă pregătită să-i facă evaluarea, să-l pregătească pentru deplasare. Internarea la Spitalul militar Regina Astrid din Belgia nu se poate face peste noapte când vrem noi. Internarea se face pe baza solicitării formulate, după un anumit interval de timp. Pentru că trebuie pregătit locul în care va fi internat. Trebuie să știți că nu a fost deloc ușor să obținem acordul pentru a putea interna pacientul la spitalul Militar din Belgia, și de asemenea trebuie să știți că mobilizarea a fost imediată, rapidă din partea MApN, mulțumesc domnului Ciucă, că a asigurat atât deplasarea de la Iași cu avionul militar, cât și deplasarea din cursul dimineții de astăzi către Belgia”, a spus premierul. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel