Orban: persoanele aflate în carantină sau izolare ar putea fi monitorizate cu ajutorul unor dispozitive

Aplicație
Persoanele care se află în izolare sau în carantină ar putea fi urmărite cu ajutorul unor dispozitive, spune premierul Ludovic Orban.  

Premierul Ludovic Orban a artat că persoanele aflate în izolare a domiciliu sau aflate în carantină vor putea fi urmărite cu ajutorul unor dispozitive, astfel încât să poate fi identificate imediat dacă se deplaseaă înafara locuinței sau a spațiului de carantinare. „Împreună cu STS punem la punct o aplicaţie care să ne permită monitorizarea mişcărilor persoanelor aflate în izolare la domiciliu şi în carantină, astfel încât să putem şti, instalând aplicaţia, dacă se deplasează în afara domiciliului sau nu”, a precizat el. Premerul a mai arătat că în ate țări, astfel de aplicații funcționază.  „Ştiţi foarte bine că în Ordonanţa 2 am luat o măsură care nu a fost prezentată foarte clar. Deci, noi am luat măsura ca cine încalcă izolarea la domiciliu automat să intre în carantină instituţionalizată, iar dacă o persoană care este în carantină instituţionalizată încalcă normele de carantină instituţionalizată să mai primească încă 14 zile de carantină instituţionalizată. Evident că funcţionarea unui astfel de soft - care deja am văzut că există în alte ţări şi pe care încercăm să-l realizăm - va uşura foarte mult misiunea autorităţilor locale, Poliţiei, Jandarmeriei, Direcţiilor de Sănătate Publică. Ne va uşura foarte mult supravegherea respectării izolării la domiciliu",  a precizat el.

Conform ultimelor norme, toți cetățenii care se întorc din țări considerate zone roșii sunt obligați să intre în carantină pentru 14 zile. Cei care se întorc din zone galbene, considerate mai puțin perculoase, intră în izolare la domiciliu pentru 14 zile. „Foarte mulţi dintre cei care s-au întors trebuie să fie verificaţi dacă respectă izolarea, pentru că unii dintre ei, după cum s-a văzut şi la televizor şi după ceea ce au identificat poliţia şi jandarmeria, n-au respectat izolarea la domiciliu. Aici trebuie aplicată cu severitate maximă măsura de respectare a izolării la domiciliu şi, atenţie, faptul că îi băgăm în carantină, dacă nu respectă izolarea la domiciliu sau le mai dăm 14 zile de carantină, nu-i exonerează de răspunderea contravenţională şi penală. Şi aici vreau să dau un semnal foarte clar: nu avem nevoie de reglementări speciale în ceea ce priveşte Codul penal”, a spus premierul.

Potrivit acestuia, pedepsele pot fi maxime pentru infracțiuni comise în perioada în care este declarată stare de urgență.  

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel