Operația de micșorare a stomacului, când și cum este recomandată. Gabriel Matei: Salvează viața. Recuperare rapidă

operatia de micsorare a stomacului - FOTO: Freepik@romazaiets
Operația de micșorare a stomacului este o modalitate de a pierde în greutate prin modificarea sistemului digestiv.

Operația de micșorare a stomacului vă poate scăpa de câteva kilograme nedorite. Chirurgia bariatrică este un termen utilizat pentru a descrie operațiile de pierdere în greutate, cum ar fi bypass-ul gastric și manșonul gastric. Aceste operații au ca scop tratarea obezității prin modificarea structurii tractului digestiv. Aceste modificări ajută la limitarea cantității de alimente pe care le puteți mânca în mod confortabil. De asemenea, ele pot influența hormonii foamei și apetitul.

Chirurgia bariatrică poate fi o opțiune bună pentru persoanele cu obezitate care s-au luptat să piardă în greutate doar cu dietă și exerciții fizice, inclusiv pentru persoanele care recuperează în mod repetat greutatea pe care o pierd.

Chirurgia bariatrică salvează viața

Dr. Gabriel Matei, primar chirurgie generală, a vorbit în emisiunea Mirelei Vescan despre perioada preoperatorie dar şi postoperatorie în cazul pacienţilor bariatrici care suferă intervenţii de micşorare a stomacului.

”Este un pacient de 40 de ani, cu obezitate morbidă, de aproape 170 de kg, la 180 cm. Este un pacient cu multiple alte probleme cauzate de obezitate. Are diabet, are o formă severă de hipertensiune, are probleme respiratorii, insuficiență venoasă cronică, are probleme cu articulațiile. Are multiple probleme de sănătate.  Acest pacient are un IMC de 53

Operația bariatrică îi va salva viața. Toți pacienții bariatrici trebuie să treacă printr-o serie de consulturi disciplinare. Trebuie văzuți de medicul gastroeneterolog, cardiolog, pneumolog și de un medic psiholog. După ce vedem aceste consulturi, analizăm toate investigațiile și spunem dacă este un candidat pentru chirurgia bariatrică”, a spus dr. Matei, primar chirurgie generală, în emisiunea Mirelei Vescan de la DC NEWS.

Vezi și: Histerectomia, intervenția care schimbă viața. Când este recomandată și care sunt riscurile

Chirurgia bariatrică, efect asupra diabetului

Chirurgia bariatrică poate fi, de asemenea, o opțiune bună pentru persoanele care se confruntă cu afecțiuni de sănătate legate de obezitate, cum ar fi diabetul de tip 2.

Dar această abordare nu este potrivită pentru toată lumea și există riscuri care trebuie luate în considerare pe termen scurt și lung.

”Este adevărat că poţi scăpa de diabet, dar la majoritatea pacienţilor se întâmplă acest lucru la aproximativ 6 luni - 1 an. Nu se întâmplă la toţi pacienţii, dar cu o mare probabilitate se întâmplă. Chirurgia obezităţii există în România de 20 de ani, timp în care au evoluat metodele de diagnostic, instrumentele cu care operăm, inclusiv dietele pe care trebuie să le ţină aceşti pacienţi postoperator şi urmărirea lor postoperatorie, pentru că este foarte important ca aceşti pacienţi să fie urmăriţi. Mulţi au dezechilibre hormonale sau de vitamine, e bine să ştim permanent de ei şi să-i ghidăm spre calea cea bună.

Vezi și: Nemulțumirea de sine: cele 6 semne că ești nemulțumit de tine. Ce trebuie să faci să schimbi asta

Trebuie să îndeplinești niște criterii ca să fii eligibil pentru chirurgia bariatrică. Cel mai simplu mod de a stadializa greutatea unui pacient este acest IMC care se calculează în funcție de înălțime și greutate. Ca o indicație majoră, este ca acest indice să fie mai mare de 40, dar și aici candidații pentru chirugia bariatrică pot avea un scor între 35-40 dacă prezintă anumite patologii asociate, precum diabet, hipertensiune, bolile articulare.

Operațiile se fac laparoscopic. S-a renunțat de mult timp la chirurgia clasică. Înainte se făcea o incizie foarte mare la un pacient de 200 de km și recuperarea era absolut dificilă. Acum toate operațiile se fac laparoscopic, prin 4 mici incizii la nivelul abdomenului. Este o recuperare foarte rapidă”, a mai spus dr. Gabriel Matei.

Vezi și: Urologia, cea mai "alintată" dintre specialitățile chirurgiei. Ce trebuie să știi despre sistemul urinar. Mihai Dumitrache (SANADOR): E tehnica de aur

Chirurgia bariatrică, cui îi este recomandată

Chirurgia bariatrică este o opțiune doar pentru persoanele cu obezitate. Acest tip de intervenție chirurgicală nu este destinat persoanelor care sunt supraponderale, dar nu obeze.

Este posibil să fiți un candidat ideal pentru chirurgia bariatrică dacă:

- aveți un indice de masă corporală (IMC) de 35 sau mai mare

- obezitatea dumneavoastră nu a răspuns la alte metode de tratament

Un medic ar putea dori în mod special să luați în considerare această procedură dacă aveți, de asemenea, probleme de sănătate conexe grave, cum ar fi:

- diabet de tip 2

- tensiune arterială ridicată

- sindrom metabolic

De asemenea, este posibil ca intervenția chirurgicală bariatrică să nu fie adecvată dacă aveți în prezent un nivel scăzut de zahăr în sânge (hipoglicemie) sau dacă aveți antecedente în acest sens. În unele cazuri, hipoglicemia se poate agrava după o operație de slăbire, potrivit Societății Endocrine, notează Healthline.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel