Operația de creștere în înălțime, când este necesară. Cum poți câștiga câțiva centimetri și cu ce riscuri

operatia de crestere in inaltime - FOTO: Freepik@sweet_tomato
Operația de creștere în înălțime este posibilă, dar există riscuri semnificative. Totuși, când este recomandată această intervenție.

Operația de creștere în înălțime este un nou trend în rândul oamenilor din întreaga lume. Medicii specialiști susțin că această operație de creștere în înălțime este recomandată în anumite situații și trebuie avute în vedere câteva aspecte majore. 

”Această operație pentru a crește în înălțime a devenit deja un trend din ce în ce mai vizibil în ultima vreme. Ceea ce pot să vă spun fără ezitare este că nu este recomandată această operaţie. Nu este ca şi cum vorbim despre un implant de păr, care poate avea nişte consecinţe mai mici decât o alungire bilaterală de membru pelvin, de pelvin. Nu este recomandată.

Facem aceste alungiri, indiferent de sediu. Indiferent că este la nivelul femurului sau la nivelul tibiei, dar cu niște indicații precise.

Ca tehnici chirurgicale sunt multe. Dar ideea este de a păstra axul osului, indiferent că este femur sau tibie. De cele mai multe ori, ajungem să facem această tehnică chirurgicală în urma unor accidente sau a unor afecţiuni care lezează substanţa osoasă şi produc o scurtare, fracture comunitive cu pierderi osoase importante, care, ca și consecință, vor avea o scurtare și o inegalitate între cele două membre pelvine.

Dacă sunt scurtări de 1-2 centimetri pot fi compensate perfect printr-o talonetă, printr-un înălțător plantar care permite un mers fiziologic și nu expune pacientul la toate aceste complicații”, a spus medicul ortoped Răzvan Ene, la Antena 3 CNN.

Vezi și: Care sunt cei 7 pași pentru un abdomen perfect. Rădulescu: Topirea grăsimii se va produce global

Operația de creștere în înălțime, când și cum este recomandată

Medicul ortoped susține operația de creștere în înălțime se realizează abia după ce procesul natural de creștere s-a încheiat. Aceasta se realizează în anumite cazuri. 

”Alungirea este una progresivă, după momentul în care s-a încheiat creșterea. Câtă vreme pacientul încă mai are cartilajul de creștere, riscul este uriaș. Noi facem alungirea la mijlocul osului și putem bloca cartilajele de creștere. Ce câștigăm pe o parte, pierdem pe cealaltă. Intervenția, ogligatoriu, se face după ce s-a încheiat creșterea.

Trebuie ales foarte atent sediul alungirii. Este corect proporţional să facem alungiri de 1, 2, 3 cm, dar când facem alungiri semnificative până la 8 cm, nu mai este estetic.

Totodată, mai este vorba şi despre capacitatea de regenerare a osului. Adică oricât de mult ne-am dori ideal ar să câștigăm 5 centimetri din femur, să mai câștigăm şi nişte centimetri din tibie şi cumva lucrurile ar fi perfecte. Cu toate astea, asta ar înseamna bilateral. Asta înseamnă patru oase tăiate de la care așteptăm o regerenerare corespunzătoare”, a explicat medicul ortoped.

Vezi și: Cartoful alb sau cartoful dulce, care este mai sănătos. Nutriționist: Problemele apar, indiferent ce fel de cartofi alegem

Operația de creștere în înălțime, complicații

Complicațiile operației de creștere în înălțime sunt majore, mai ales dacă pacienții nu respectă anumite reguli post-operatorii.

”Gândiți-vă la patru oase tăiate, de la care așteptăm o regenerare corespunzătoare. Nu vorbesc de timpul pe care îl are de așteptat pacientul, ci vorbesc de complicațiile la care se expune. Când vorbim despre riscuri, în primul rând, această intervenţie poate să nu consolideze niciodată, adică regeneratul pe care noi îl urmărim imagistic de la 48 de ore după momentul în care am început alungirea, are o imagine, un aspect imagistic concret.

Uneori osul creşte până la un nivel, după care nu o mai face. Noi facem alungirea şi se vede un spaţiu, dar acolo este clar că s-a depășit capacitatea de regenerare osoasă, de osteogeneză și în momentul ăla trebuie să ne oprim. Ne putem trezi cu o inegalitate între membre indusă chirurgical.

Mai există și complicațiile de aliniere a celor două fragmente osoase. Se pot rota vicios, se pot dezaxa. Osul putem să îl alungim până la 8 cm, iar aceasta este o limită maximală la care, de regulă, nu se ajunge. Vasele şi tendoanele rezistă la o alungire de un milimetru pe zi.

Dacă ne dorim o alungire de 5 centimetri, asta înseamnă 50 milimetri. În toată această perioadă, pacientul nu stă internat. El poate merge acasă, însă trebuie educat să ştie singur cum să-şi facă această alungire”, a mai spus Răzvan Ene.

Noi montăm nişte fixatoare externe de alungire, dar pacientul trebuie să facă corect rotirea şuruburilor, astfel încât să nu apară dezaxările”, a mai spus medicul.

Vezi și: Cancerul de col uterin, ucigașul care poate fi oprit. Medic: Recomandarea este fermă și susținută pentru vaccinare HPV

Operație creștere în înălțime, când este recomandată

Operația de creștere în înălțime este recomandată atunci când picioarele sunt de lungimi diferite, există defecte osoase din naștere, există deformări ale oaselor sau aceasta se poate realiza în urma unor accidente. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel