Operația de cataractă scade riscul apariției Alzheimer

Alzheimer ar putea fi „văzut” în ochi în fază încipientă
O cercetare susține că persoanele care se operează de cataractă au un risc mai mic de a dezvola Alzheimer.

Un studiu susține că persoanele care au suferit o operație pentru tratarea cataractei pot avea o probabilitate mai mică de a dezvolta boala Alzheimer. Cei peste 3.000 de adulți în vârstă cu cataractă care au suferit o intervenție chirurgicală au avut aproximativ 30% mai puține șanse de a fi diagnosticați cu Alzheimer în următorii ani, au descoperit cercetătorii.

Dr Cecilia Lee, cercetătorul principal, susține că descoperirile nu pot dovedi că operația de cataractă ajută la protejarea împotriva bolii Alzheimer, însă oferă dovezi puternice că acesta ar putea fi cazul.

Cataracta este o tulburare a cristalinului ochiului care poate provoca simptome precum vedere încețoșată, dificultăți de a vedea noaptea. Este foarte frecventă în rândul persoanelor în vârstă -- afectând mai mult de jumătate dintre americani până la vârsta de 80 de ani, potrivit Institutului Național pentru Ochi din SUA.

La studiu au participat 3.038 de adulți cu vârsta de 65 de ani și peste care aveau cataractă și nu aveau demență la început. Puțin mai puțin de jumătate au suferit o operație de cataractă.

Pe o medie de opt ani, 853 de pacienți au fost diagnosticați cu demență, cel mai adesea cu Alzheimer. Dar riscul a fost cu 29% mai mic în rândul celor care au suferit o intervenție chirurgicală de cataractă, comparativ cu cei care nu au suferit-o.

Această reducere a fost observată după ce Lee și echipa ei au luat în considerare toate celelalte variabile pe care le-au putut - inclusiv dacă oamenii aveau dizabilități fizice sau afecțiuni medicale precum boli de inimă, accident vascular cerebral sau diabet. Au mai luat în considerare greutatea corporală, obiceiurile de exerciții fizice, nivelurile de educație și istoricul de fumat - toate acestea fiind legate de riscul de demență.

 În plus, cercetătorii nu au găsit nicio reducere a riscului de demență în rândul pacienților care au suferit o intervenție chirurgicală pentru glaucom, o procedură care nu îmbunătățește vederea, potrivit medicinenet.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel