Operație bariatrică cu robotul daVinci. Pacient cu obezitate morbidă, fără cicatrici uriașe de la operație

În corpul pacientului, brațele robotului intră prin niște orificii mici. Foto: Sanador
EXCLUSIV
Dr Bogdan Marțian a explicat EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, că printre primele intervenții realizate la Sanador cu robotul chirurgical daVinci s-a numărat și o operație bariatrică prin care a fost micșorat stomacul unui pacient cu obezitate morbidă. 

Dr Bogdan Marțian, șeful Clinii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador, a dezvăluit, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, care au fost primele intervenții chirurgicale realizate cu robotul daVinci în clinica pe care o conduce. 

„Am început deja de două săptămâni să operăm cu robotul daVinci Xi. Am operat niște hernii ventrale - eventrații – hernii incizionale, voluminoase, un gastric sleeve – la un pacient cu obezitate morbidă. Practic dintr-un stomac mare am făcut un stomac mic care se rezumă la un tub, la o mânecă, de asta se și numește gastric sleeve. De asemenea, am operat un pacient cu un cancer de rect jos situat, exact ce vă spuneam înainte, în spații unde robotul are avantaj major, prin faptul că este capabil să lucreze în tr-un spațiu îngust, lung, greu accesibil, având acele instrumente articulate. Este una dintre indicațiile cele mai bune, cele mai recunoscute ale robotului”, a spus chirurgul-șef. 

Sanador

Operațiile de slăbit făcute cu robotul

Operațiile de slăbit, cum sunt numite popular, sunt indicate în general pacienților cu obezitate morbidă, și pot fi de mai multe feluri. Spre exemplu, operația bariatrică de care vorbea anterior a fost realizată la un pacient care eșuase în a ține numeroase diete, și care ajunsese la 124 de kilograme, cu un Indice de Masă Corporală de 41. 

„Fac parte din setul de chirurgie bariatrică și metabolică. Ele ajută la slăbire prin reducerea aportului, fie că e restrictiv – că nu mai poate omul să înghită așa de mult cât putea înainte -, fie că este malabsorbtiv, adică se modifică circuitul alimentelor în tubul digestiv și în felul acesta se împiedică absorbția elementelor, fie că este o combinație de restricție cu malabsorbție. (...) Regula este că cine vrea să slăbească și are ambiție, poate să slăbescă. Dar de multe ori, cei care au slăbit se îngrașă din nou și ajung la o mai mare greutate decât cea de la care au plecat. Astfel încât, după repetate cure de slăbire, în timp, ei de fapt se îngrașă în trepte. (...) Chirurgia bariatrică, de cele mai multe ori rezolvă problema. Rezolvă foarte bine diabetul care poate fi asociat obezității sau invers, obezitatea asociată diabetului. Diabetul este o boală cu consecințe severe și merită făcut orice efort ca fie să scazi necesarul de medicație, fie chiar să elimini medicația, există și succese de genul ăsta”, a arătat dr Bogdan Marțian. 

Pe lângă faptul că rezolvă problema obezității morbide și a diabetului care o poate însoți, intervenția robotică mai are un avantaj: acela că urmele pe corpul pacientului sunt minime. Brațele sistemului robotic între în organism prin incizii de câteva zeci de milimetri, față de o intervenție clasică, spre exemplu, care ar fi presupus deschiderea abdomenului pacientului. 

Cât de eficace este robotul în a opera cancere precum cel de rect sau de prostată, aflați în video: 

Youtube video image

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel