Unghiile îți arată ce boli ai. Ce este onicoliza. Semnele la care să fii atent

Foto: Freepik @valuavitaly
EXCLUSIV
Onicoliza este desprinderea unghiei de patul unghial. Tehnicianul Tina Dobre ne explică simpomele și cum o tratăm această afecțiune

Unghiile sunt un indicator al sănătății și au nevoie de îngrijire la fel de specială ca pielea sau părul. Onicoliza este o boală destul de frecventă și se manifestă prin desprinderea unghiei de pulpa degetului. Ea poate afecta atât unghia de la mâini cât și de la picioare. Tina Dobre, nail artist și trainer, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt cauzele onicolizei, dar și cum să tratam această afecțiune.

Nu gelul sau oja permanentă strică unghia de cele mai multe ori, ci modul în care acestea sunt date jos

"Această onicoliză apare din mai multe motive: din cauza noastră, ca tehnicieni, pentru că putem să pilim excesiv, putem să nu ne dăm seama ce materiale să folosim pe unghia naturală și să provocăm arsuri chimice.

Sau și clienta poate să-și facă acest lucru, fără să-și dea seama, dacă îți smulge unghia cu dinții sau dacă își dă singură jos manichiura și subțiază unghia prin pilire excesivă", a explicat Tina Dobre.

Pe lângă pilirea excesivă, onicoliza are și alte cauze

Traumatismul este una dintre cauzele onicolizei. O lovitură puternică sau chiar când îți prinzi degetul în ușă, ambele pot determina această afecțiune. Purtarea încălțămintei inadecvate, strâmte și care oprește creșterea normală a unghiei poate duce la onicoliză.

Există și cauze patologice care au o predispoziție pentru această boală, cum ar fi hipotiroidismul, deficitul de fier, psoriazisul sau reacțiile alergice.

Dar și cauzele fungice, de exemplu infecția cu Candida sau cu Pseudomonas, afecțiune care poartă numele de onicomicoză. Cauzele virale, infecția cu Herpes simplex sau cu virusul Coxsackie, nu sunt la fel de comune.

Onicoliza poate dura chiar și șase luni

Unghia afectată nu se poate lipi la loc de patul unghial, iar problema dispare doar în momentul în care va crește una nouă.

"Această onicoliza nu este ceva foarte grav, iar noi, ca tehnicieni, o putem rezolva. Trebuie să îndepărtăm zona afectată, să o curățăm foarte bine, să o igienizăm și să o dezinfectăm. Unghia trebuie să fie scurtă, iar clienta trebuie să aiba grija de ea și să vină mai repede la întreținere. Practic, noi îi facem o protezare care funcționează ca un aparat dentar când îndreaptă dinții. Noi încercăm să îndreptăm unghia, să își revină la normal și să îndepărtăm problema, dar să arate și frumos", a mai adăugat Tina Dobre.

Cum recunoaștem onicoliza

Înainte ca unghia să se desprindă de patul unghial, aceasta se poate îngroșa și își poate schimba culoarea în alb, gri, galben, verde sau mov. Unghia poate să se subțieze și să devină casantă și fragilă. Poate fi dureroasă și să se crape.

Persoana care suferă de onicoliză trebuie să înțeleagă cât de afectat este patul unghial, să aiba răbdare până când unghia își revine și să asculte de sfaturile specialiștilor.

Cum evităm onicoliza

Onicoliza nu poate fi prevenită mereu, însă există niște sfaturi pe care putem sa le urmăm pentru a avea unghii sănătoase. Substanțe chimice sunt periculoase, iar când sunt folosite, trebuie să purtăm mânuși pentru a ne proteja de ele. Este recomandat să mergem doar la persoanele acreditate pentru manichiură și pedichiură, să ne asigurăm că folosesc doar instrumente sterile și produse de calitate ce nu pot genera reacții adverse.

Un alt sfat important este să evitam încălțămintea umedă, care dezvoltă bacterii, sau cea care ne strânge, mai ales pentru perioade lungi de timp. Dacă observăm orice neregulă, trebuie să mergem la medic pentru diagnostic și tratament.

Importanța nutriției pentru unghii sănătoase și puternice

Aspectul unghiilor este rezultatul unui alimentații sănătoase mai mult decât al manichiuri frumoase. Părul și unghiile sunt făcute dintr-o proteină numită keratină.

Pentru a avea unghii sănătoase și rezistente la stres, trebuie să avem o alimentație bogată în proteine și de surse de minerale precum fier, zinc, magneziu și acizi grași esențiali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel