OMS s-a sucit! Nu mai recomandă REMDESIVIR la pacienții cu COVID-19

Fiolele de Remdesivir. Foto: Gilead Sciences
OMS a emis o recomandare condiționată împotriva utilizării REMDESIVIR la pacienții COVID-19, indiferent de severitatea bolii, deoarece în prezent „nu există dovezi” că acesta „îmbunătățește supraviețuirea și alte rezultate la acești pacienți”.

Recomandarea OMS contra folosirii REMDESIVIR (link direct recomandare), făcută aseară, face parte dintr-un ghid privind îngrijirea clinică pentru COVID-19. Acesta a fost dezvoltat de un grup internațional de dezvoltare a orientărilor (ghidurilor), care include 28 de experți în îngrijirea clinică, 4 pacienți-parteneri și un expert în etică.

Ghidurile au fost elaborate în colaborare cu Fundația Magic Evidence Ecosystem Foundation (MAGIC), care a oferit suport metodologic. Ghidurile sunt o inovație, potrivind standardele științifice cu viteza necesară pentru a răspunde la o pandemie în curs de desfășurare.

Lucrările la acest ghid au început la 15 octombrie, când WHO Solidarity Trial și-a publicat rezultatele intermediare. Datele examinate de către grup au inclus rezultatele acestui studiu, precum și alte 3 studii controlate randomizate. În total, au fost luate în considerare datele de la peste 7.000 de pacienți din cele 4 studii.

Dovezile nu au sugerat niciun efect important asupra mortalității, nevoii de ventilație mecanică, timpul până la îmbunătățirea clinică și alte rezultate importante pentru pacient.

Grupul de dezvoltare a ghidului a recunoscut că sunt necesare mai multe cercetări, în special pentru a oferi o certitudine mai mare a dovezilor pentru grupuri specifice de pacienți. Ei au susținut înscrierea continuă în studiile de evaluare a REMDESIVIR.

* O recomandare condiționată a OMS este emisă atunci când dovezile privind beneficiile și riscurile unei intervenții sunt mai puțin sigure. În acest caz, există o recomandare condiționată împotriva utilizării remdesivir. Aceasta înseamnă că nu există suficiente dovezi care să susțină utilizarea acestuia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel