OMS s-a sucit! Nu mai recomandă REMDESIVIR la pacienții cu COVID-19
21 noi 2020 / 15:31
OMS a emis o recomandare condiționată împotriva utilizării REMDESIVIR la pacienții COVID-19, indiferent de severitatea bolii, deoarece în prezent „nu există dovezi” că acesta „îmbunătățește supraviețuirea și alte rezultate la acești pacienți”.
Fiolele de Remdesivir. Foto: Gilead Sciences

Recomandarea OMS contra folosirii REMDESIVIR (link direct recomandare), făcută aseară, face parte dintr-un ghid privind îngrijirea clinică pentru COVID-19. Acesta a fost dezvoltat de un grup internațional de dezvoltare a orientărilor (ghidurilor), care include 28 de experți în îngrijirea clinică, 4 pacienți-parteneri și un expert în etică.

Ghidurile au fost elaborate în colaborare cu Fundația Magic Evidence Ecosystem Foundation (MAGIC), care a oferit suport metodologic. Ghidurile sunt o inovație, potrivind standardele științifice cu viteza necesară pentru a răspunde la o pandemie în curs de desfășurare.

Lucrările la acest ghid au început la 15 octombrie, când WHO Solidarity Trial și-a publicat rezultatele intermediare. Datele examinate de către grup au inclus rezultatele acestui studiu, precum și alte 3 studii controlate randomizate. În total, au fost luate în considerare datele de la peste 7.000 de pacienți din cele 4 studii.

Dovezile nu au sugerat niciun efect important asupra mortalității, nevoii de ventilație mecanică, timpul până la îmbunătățirea clinică și alte rezultate importante pentru pacient.

Grupul de dezvoltare a ghidului a recunoscut că sunt necesare mai multe cercetări, în special pentru a oferi o certitudine mai mare a dovezilor pentru grupuri specifice de pacienți. Ei au susținut înscrierea continuă în studiile de evaluare a REMDESIVIR.

* O recomandare condiționată a OMS este emisă atunci când dovezile privind beneficiile și riscurile unei intervenții sunt mai puțin sigure. În acest caz, există o recomandare condiționată împotriva utilizării remdesivir. Aceasta înseamnă că nu există suficiente dovezi care să susțină utilizarea acestuia.


Ştiri Recomandate

Vaccinarea
EXCLUSIV
Dan Zaharescu, legea vaccinării: este într-o fază finală


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri