Radiografiile și radiațiile din...
Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă 'un risc foarte ridicat' la nivel mondial, a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), subliniind însă că persistă numeroase incertitudini în ce priveşte periculozitatea şi transmisibilitatea variantei.
”Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron', subliniază OMS într-un document tehnic publicat luni, care emite recomandări autorităţilor pentru a încerca să împiedice răspândirea noii variante virale. ”Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată. (...) În funcţie de aceste caracteristici, ar putea să existe vârfuri viitoare de COVID-19, cu potenţiale consecinţe severe în funcţie de diferiţi factori şi, în special, de locurile unde aceste vârfuri s-ar produce', adaugă OMS.
Organizaţia subliniază totuşi că există în continuare numeroase necunoscute în privinţa Omicron: contagiozitatea sa, dacă ea este inerentă mutaţiilor constatate sau dacă provine din faptul că varianta poate ocoli mai bine răspunsul imunitar; nivelul de protecţie conferit de vaccinurile împotriva COVID-19 în ce priveşte contagiozitatea şi severitatea bolii; dacă varianta provoacă simptome mai grave, potrivit Agerpres.
Miniștrii Sănătății din țările G7 - Marea Britanie, SUA, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia - se întâlnesc luni, 29 noiembrie, pentru a discuta despre evoluția situației legate de noua variantă mutantă de coronavirus botezată Omicron, în cadrul unei reuniuni de urgență, a precizat Ministerul Sănătății britanic. Noua variantă Omicron a fost confirmată mai întâi în probe prelevate în Botswana începând cu 11 noiembrie și Africa de Sud începând cu 14 noiembrie. Pe 24 noiembrie Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost sesizată cu privire la existența noii variante de către Africa de Sud, țară care a înregistrat în ultimele săptămâni o înmulțire accelerată a cazurilor de COVID-19.
În zilele care au trecut de la anunțul privind existența noii variante, cazuri de infectare cu aceasta au fost confirmate și în țări din alte părți ale lumii, precum Israel, Belgia (o femeie venită din Egipt și aparent fără vreo legătură cu Africa subsahariană), Australia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Italia, Danemarca, Cehia și Hong Kong. Noua variantă de coronavirus provoacă îngrijorare în lumea întreagă întrucât prezintă mutații multiple, peste 50, dar încă nu este elucidat impactul acestora - contagiozitate, simptomatologie, severitatea bolii, rezistența la vaccin, etc - comparativ cu variantele deja descoperite, în special Delta, dominantă în prezent și cunoscută ca fiind foarte contagioasă. În paralel, membrii OMS au convenit să lanseze negocieri pentru a crea un instrument internațional care să prevină și să lupte mai bine cu următoarea pandemie care va veni cu siguranță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Radiografiile și radiațiile din...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...