OMS: Cel mai amplu raport privind sănătatea în Europa. Inegalități uriașe între țări

Cabinete medicale
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat publicității, miercuri, 12 septembrie 2018, raportul privind sănătatea în Europa. Chiar dacă speranța de viață a europenilor este în creștere, experții sunt îngrijorați din cauza diferențelor uriașe între statele europene din punct de vedere al accesului la îngrijiri medicale.

Raportul privind sănătatea în Europa este un bilanț pe care OMS îl realizează o dată la 3 ani. Pentru acesta recent, 53 de țări europene, din Portugalia până în Rusia, inclusiv Tadjikistan, Azerbaidjan, Albania, au fost analizate, informează AFP.

Raportul arată că europenii trăiesc mai mult, însă fumatul, alcoolul și obezitatea le afectează cel mai mult sănătatea. Numărul cazurilor de cancer continuă să crească, dar mortalitatea provocată de această boală este în scădere. Accesul la servicii de sănătate reprezintă principala problemă care trebuie rezolvată pe întreg continentul european, estimează OMS. 

Speranța de viață în Europa

În medie, europenii trăiesc 77,9 ani, cu un an mai mult decât în 2015 sau în 2010. Speranța de viață este de 74,6 ani pentru bărbați și crește până la 81,2 ani la femei.

Încă o veste bună: mortalitatea globală a scăzut cu 25% în 15 ani. Numărul deceselor premature a înregistrat o scădere medie de 2% pe an. Aceasta datorită orientării politicilor de sănătate în țările dezvoltate spre îmbunătățirea tratamentului bolilor cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul și bolile respiratorii. Îmbunătățiri pe care OMS le consideră încurajatoare. 

Fumatul, alcoolul, obezitatea amenință sănătatea europenilor

Fumatul, alcoolul și obezitatea rămân în vizorul OMS ca principale probleme de sănătate publică. Consumul de alcool în rândul europenilor este cel mai mare din lume, cu o cantitate de 1,1-15,2 litri pe an/locuitor. Europa posedă și cea mai mare incidență a fumatului în rândul populației peste 15 ani. 

Cât despre obezitate, creșterea este constantă, cu peste 2,5% între 2010 și 2016. 

Mai multe cancere, dar mai puțin mortale

În ceea ce privește cancerul, în Europa, 2,4% din totalul populației suferea de această boală în 2014. Adică dublu față de anul 2000. Dar există diferențe majore, care nasc suspiciuni, între unele țări dezvoltate și cele din fosta URSS. Spre exemplu, dacă în țările nordice prevalența cancerului este de 5%, aceasta coboară la 1,8% în țările din Comunitatea Statelor Independente (CSE), provenite din fosta URSS. Asta înseamnă că există mai multe cazuri de cancer în Suedia decât în Rusia? Nicidecum, susține OMS, aceste date scot la iveală un diagnostic foarte bun în țările nordice. 

În realitate, Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca și Islanda au programe de screening foarte eficiente, afirmă Claudia Stein, director de informare și cercetare OMS, citată de AFP. „Aici sunt identificate anumite tipuri de cancer cu mult înaintea apariției simptomelor, ceea ce favorizează tratamentul și determină cifrele respective”, adaugă ea. 

Mortalitatea prin cancer a scăzut, la nivel european, cu 13% începând din 2000. 

Inegalități uriașe în Europa

OMS avertizează că rămân multe probleme de rezolvat în ceea ce privește accesul la îngrijiri medicale. Există „inegalități uriașe” din punct de vedere financiar în Europa, consideră Stein. În ansamblu, cheltuielile totale cu sănătatea se ridică la 8,2% din PIB în 2014, la nivel european. Dar această cifră ascunde realități diferite în unele țări. Dacă în Rusia se alocă 7,1% din PIB sănătății, în Suedia se ajunge la 11,9%. 

Alte diferențe se constată la nivelul contribuțiilor statelor la plata serviciilor de sănătate. În Tadjikistan, statul asigură doar 28,8% din cheltuielile cu sănătatea. În Franța, statul acoperă 78,2%, iar în Suedia - 84%. 

„Ceea ce ne dorim este ca populația să nu se confrunte cu dificultăți financiare pentru a avea acces la servicii de sănătate”, spune Claudia Stein.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel