Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Ombrofobia este o tulburare de anxietate bazată pe teama de ploaie, această tulburare afectează atât copiii, cât și adulții. Termenul de ombrofobie vine de la grecescul ”ombros” care înseamnă ploaie torențială și grecescul ”phobos” care înseamnă frică sau aversiune.
În mod obișnuit, este cunoscut faptul că de această teama patologică de ploaie suferă copiii mai mici, într-o măsură mai mare decât adulții, De altfel, unii se pot teme foarte tare de ploaia foarte puternică ce este însoțită de condiții asemănătoare unei furtuni, vânt puternic, tunete și fulgere, în timp ce alții se pot teme chiar și de o ploaie scurtă, de vară, arată FearOf.
La fel ca în mai toate fobiile și teama de ploaie poate fi cauzată de o experiență negativă puternică pe care a avut-o subiectul, legată direct sau indirect de ploaie și care generează reacții intense.
Astfel, ombrofobia poate fi justificată de experiențele anterioare legate de ploaie, precum furtuni, inundații sau chiar dezastre naturale. Mai mult, acestă fobie poate fi produsă și pe fondul interacțiunii dintre experiențele neplăcute și vulnerabilitatea biologică și psihologică a persoanei ce suferă de această tulburare.
De altfel, această persoană va asocia ploaia cu un pericol constant, fapt ce îi va avea un impact major asupra vieții cotidiene, mai ales în zilele sau perioadele ploioase.
Copiii care suferă de ombrofobie prezintă următoarele simptome:
- țipat sau plâns continuu atunci când plouă
- tremur incontrolabil când simt până și cele mai mici picături de ploaie
- privitul constant la cer
- refuzul de a părăsi casa atunci când plouă.
În cazul adulților, simptomele ombrofobiei includ:
- bătăi crescute ale inimii când plouă
- anxietate crescută sau atacuri de panică
- urmărirea continuă a prognozelor meteo
- tremur necontrolabil când începe să plouă
- incoerență
- incapacitatea de a se exprima
- amorțeală sau chiar leșin.
Aceste simptome port afecta viața de zi cu zi a celor care suferă de această fobie, mai ales în locurile unde plouă frecvent. De asemenea, persoanele care trec prin astfel de episoade au tendința de a se retrage din punct de vedere social sau chiar riscă să devină depresivi.
Din fericire, ombrofobia poate fi ținută sub control, iar metodele pe care cei afectați le au la dispoziție variază în funcție de gravitatea tulburării.
Aceste metode includ terapia de expunere, terapia cognitiv-comportamentală, dar și tratamente medicamentoase din sfera psihiatrică, potrivit Healthtopia.
Terapia de expunere este o formă de psihoterapie în care persoana se confruntă cu subiectul ce îi declanșează, ”cheia” oricărei vindecări este de a te confrunta cu teama. Astfel, în timpul ședințelor de psihoterapie, persoana afectată va fi expusă, virtual, la ploaie torențială cu tunete și fulgere, iar psihoterapeutul îl va învăța diferite metode de control al respirației și relaxare, până când pacientul va putea să își controleze singur teama.
Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este, de asemenea, o formă de psihoterapie, aceasta coborând până la ”rădăcinile” fobiei, dar și a gândurilor care au declanșat ombrofobia. TCC poate folosi și hipnoza pentru a putea ”repara” această fobie. De altfel, multe dintre cauzele care au dus la declanșarea ombrofobiei se află în subconștientul persoanei afectate.
Tratamentul medicamentos se impune în cazurile de anxietate severă și atacuri de panică. Cum acestea sunt eficiente în echilibrarea substanțelor chimice ale creierului, cum ar fi serotonina, ele pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit a persoanei și la eliminarea sentimentelor de teamă.
Frica este un termen care descrie un răspuns emoțional ca reacție la ceva ce poate fi periculos sau amenințător. Frica este împărțită în: anxietate, atac de panică, PTSD (stres post traumatic) și fobii. Zilnic, mulți oameni de confruntă cu cel puțin un tip de frică, de la nervozitatea de a vorbi în public la fobii intense, iar în perioada pandemiei s-a accentuat teama de zonele aglomerate și de îmbolnăvire.
”Lucrurile par mult mai simple decât sunt, pentru că majoritatea fricilor sunt în mintea noastră. Aș împărți frica în mai multe categorii.
Prima este frica de supraviețuire, pentru instinctul de supraviețuire, ceea ce este ok și avem nevoie de ea. Ceea ce este interesant este că instinctul de supraviețuire se împarte în două, este luptă și fugi. Prima dată faci o alegere, dacă vrei să lupți sau dacă vrei să fugi, și apoi se declanșează emoția sau răspunsul. Dacă vreau să lupt se declanșează furia, dacă vreau să fug se declanșează frica. Nu este invers. Iar aceasta este frica instinctului de supraviețuire.
Apoi este frica aceasta care se află în imaginația noastră. Și există mai multe moduri de a ajunge la ea. Primul este pe vieți anterioare, un concept pe care unii oameni îl acceptă, alții nu.
Al doilea este transmis pe arborele genealogic - sunt foarte mulți oameni care au o frică, știu că nu e a lor, dar nici de unde vine. Mi-e frică, dar nu știu de unde vine. Se poate transmite de la o generație la alta, în timpul sarcinii cu atât mai mult”, a explicat Gina Veveriță, master trainer NLP la Vorbește lumea de la PRO TV. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Care este dieta ce încetinește îmbătrânirea și ce efect are consumul de carne asupra pielii tale
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...