Ochi uscați: cauze și simptome. 10 remedii de făcut acasă pentru a-i trata și a-i păstra umezi. 3 greșeli pe care le faci

ochi uscati - Foto: Freepick
Ochi uscați. Iată 10 remedii de făcut acasă pentru a trata ochii uscați.

Dacă suferiți de ochi uscați sau sindromul ochiului uscat, ochii nu produc suficiente lacrimi sau nu reușiți să mențineți un strat normal de lacrimi care să vă acopere ochii.

De asemenea, este posibil ca ochii tăi să fie predispuși la infecții bacteriene sau suprafața ochilor tăi să se inflameze, provocând cicatrici pe cornee.

Deși este inconfortabil, sindromul de ochi uscat nu provoacă aproape niciodată pierderea permanentă a vederii.

Uchi uscați - Simptome

VEZI ȘI: Soluția dacă vrei să NU mai porți ochelari. Chiseliță: E formidabil, deși se spunea că "e foarte ciudat să tratezi o boală cu ochi punând ceva pe nas"

Cele mai frecvente simptome ale sindromului de ochi uscat sunt:

- arsură

- durere

- roșeață

- lăcrimare apoasă

- mucus filant

- ochii obosesc mai repede decât înainte

- dificultăți în a citi sau a sta la calculator pentru perioade lungi de timp

- vedere încețoșată

- senzația de a avea nisip în ochi

Multe persoane cu ochi uscați observă că își simt ochii greoi.

Confruntarea cu disconfortul provocat de ochii uscați poate fi o luptă zilnică, iar această afecțiune vă poate afecta vederea.

Există multiple cauze potențiale ale ochilor uscați, de la alergii la afecțiuni medicale și până la utilizarea calculatorului. Cunoașterea cauzei poate fi utilă, în special dacă este o afecțiune tratabilă sau un factor de mediu eliminabil.

Cu toate acestea, dacă nu sunteți un detectiv desăvârșit, uneori, concentrarea asupra gestionării simptomelor poate fi diferența dintre o altă zi proastă sau o zi fără ochi uscați.

Iată 10 remedii de casă pentru ameliorarea ochilor uscați

VEZI ȘI: Cataracta, simptome și cum se poate opera. Chiseliță: Întrebarea pe care o pune pacientul este - mă operați cu laserul în cataractă? Răspunsul este...

1. Picături de ochi

Dacă nu produci suficiente lacrimi, poți încerca lacrimile artificiale. Picăturile oftalmice lubrifiante fără prescripție medicală pot susține filmul lacrimal pentru a proteja suprafața ochiului tău. 

Multe picături pentru ochi conțin conservanți care împiedică formarea bacteriilor dăunătoare după deschiderea produsului. Din nefericire, deși rar, unii ochi pot reacționa la conservanți, ceea ce duce la inflamații și ochi uscați. Dacă picăturile dvs. de ochi par să provoace ochi uscat sau să crească simptomele, discutați cu optometristul dvs. despre picăturile de ochi fără conservanți.

2. Limitați timpul petrecut în fața ecranelor

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale oboselii digitale a ochilor este uscăciunea ochilor. O persoană medie clipește de 12 ori pe minut, dar clipim doar de 5 ori pe minut atunci când folosim un computer. Ca urmare, ochii noștri larg deschiși sunt mai predispuși la uscăciune, la a se confrunta cu oboseala ochilor, la apariția durerilor de cap și la senzația de iritare.

Luând pauze frecvente de la ecran, ochii noștri au timp să se relaxeze după ce se concentrează pe ecranele digitale. Cel mai bine este să urmați regula 20-20-20-20, acordând ochilor dvs. spațiu și timp departe de ecrane.

3. Compresă caldă

Folosirea unei comprese calde poate ajuta la tratarea simptomelor multor afecțiuni oculare. De exemplu, căldura poate calma iritația sau inflamația cauzată de ochii uscați. În plus, aceasta poate stimula, de asemenea, glanda meibomian să producă mai multe lacrimi.

Este, de asemenea, o șansă de a închide ochii și de a le permite să se odihnească.

4. Mesaje

Există multe beneficii ale unui masaj blând al ochilor. Un pic de răsfăț și atenție pot ajuta la ameliorarea tensiunii, la îmbunătățirea fluxului sanguin și la relaxarea mușchilor. Deși nu vă atingeți direct ochiul, atingerea zonelor din jurul ochiului poate avea un impact asupra senzației oculare și poate încuraja potențial producția de lacrimi.

Indiferent de modul în care alegeți să vă masați zona ochilor, acesta nu ar trebui să fie niciodată dureros. Dacă nu aveți expertiză în tehnici de masaj sau acupunctură, cel mai bine este să consultați mai întâi un profesionist. 

5. Curăță ochii

Păstrarea curățeniei pleoapelor, a genelor și a zonei oculare este esențială în protejarea sănătății ochilor. Aceasta poate preveni acumularea de bacterii care pot cauza apariția unor afecțiuni oculare sau boli ale ochilor, cum ar fi blefarita. 

Blefarita este o inflamație a pleoapelor cauzată de înfundarea glandelor de ulei situate în spatele genelor. Deși blefarita poate fi prevenită, afecțiunea este ireversibilă. Aceasta poate provoca iritații oculare, roșeață, uscăciune sau arsuri.

Curățarea ochilor este esențială pentru a menține glandele uleioase neînfundate și pentru a produce lacrimi adecvate. Dacă bănuiți că aveți blefarită, ar trebui să vă vizitați optometristul pentru a discuta opțiunile de tratament.

6. Dormiți mai bine

Somnul este crucial pentru a vă odihni mintea și corpul. Este singurul moment în care ochii tăi stau închiși pentru o perioadă lungă de timp, oferindu-le protecție și odihnă. Un somn sănătos aduce beneficii multiplelor funcții ale corpului nostru, inclusiv:

- Stresul

- Memoria

- Sănătatea inimii

- Metabolismul

- Nivelurile de energie

- Abilități cognitive

- Sistemul imunitar (inflamație)

Somnul este important dacă ochii dvs. uscați sunt rezultatul unei tulburări imunitare, deoarece somnul reglează inflamația.

Cât de mult somn aveți nevoie se va schimba în funcție de vârstă și de starea de bine. De exemplu, s-ar putea să aveți nevoie de mai multă odihnă pentru a combate o răceală. În general, adulții variază între 7-9 ore. Persoanele în vârstă au nevoie de mai puțin somn pe măsură ce îmbătrânesc. La celălalt capăt, copiii și adolescenții au nevoie de mai multă odihnă.

7. Beți apă

Deși apa nu este singurul ingredient din lacrimi, este cel mai semnificativ. Apa cuprinde 98% dintr-o lacrimă, cu 2% uleiuri, sare și peste 1.500 de proteine. Așadar, dacă nu bei suficientă apă, îți usuci producția de lacrimi.

Poate ați auzit că adulții ar trebui să bea 6-8 pahare de 250 ml de apă pe zi. Este o indicație utilă, dar nu este o recomandare perfectă pentru toată lumea. Cât de multă apă ai nevoie depinde de nivelul tău de activitate, de starea de sănătate și de mediu.

Dacă nu sunteți sigur cât de multă apă este cea mai bună pentru dumneavoastră, începeți cu recomandarea de 6-8 pahare. Apoi, discutați cu medicul dumneavoastră despre hidratare și sănătatea dumneavoastră.

Un umidificator alb așezat pe un suport mic într-o cameră de zi cu o canapea neclară în fundal.

8. Folosiți un umidificator


Dacă încăperea este uscată, este posibil să vă afecteze ochii. Un umidificator adaugă umiditate în aer și poate ameliora simptomele cauzate de uscăciune.

Umidificatoarele pot îmbunătăți și alte probleme de sănătate legate de uscăciune.

- Pielea uscată

- Tuse uscată

- Iritarea nasului

- Gât uscat

- Dureri de cap

- Congestia sinusurilor

Dacă vă confruntați cu alte simptome de uscăciune, un umidificator poate fi o opțiune utilă atunci când este utilizat corect.

9. Omega-3

Vă puteți reduce riscul de ochi uscat cu 17% dacă adăugați ulei de pește în dieta dumneavoastră. În plus, omega-3, care se găsește în mod obișnuit în uleiul de pește, poate fi benefic pentru sănătatea ochilor dvs. prin calmarea simptomelor și îmbunătățirea calității lacrimilor, potrivit Advance Eye Care Center.

Deși consumul de pește este o opțiune pentru o doză naturală de acizi grași omega-3, puteți lua, de asemenea, suplimente.

10. Ochelari de vedere

Folosirea ochelarilor de vedere, de la ochelari de soare la ochelari de sport, este o practică excelentă pentru siguranța ochilor. De asemenea, poate împiedica iritanții sau particulele să vă agraveze ochii uscați.

Ochelarii de soare vă protejează ochii de daunele provocate de razele UV. Ochelarii de soare reduc, de asemenea, luminozitatea. Dacă ochii dvs. sunt sensibili la lumină (fotofobie), vă puteți confrunta cu ochi uscați.

Ochelarii oferă un scut între ochii dumneavoastră și factorii de mediu iritanți, cum ar fi praful, vântul și iritanții chimici (parfumuri, produse de curățare etc.).

Cunoașterea unor remedii de casă poate fi de ajutor atunci când simptomele de ochi uscat se manifestă. Dar dacă simptomele se intensifică sau dacă sunteți pregătit pentru un tratament alternativ, optometristul dumneavoastră vă poate ajuta să găsiți mai multe opțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel