Oboseala după activități banale la persoanele peste 60 de ani prevestește decesul în următorii 3 ani! STUDIU-PREMIERĂ MONDIALĂ

Grădinărit, bătrâni Foto: Anna Shvets, de la Pexels
Cât de obosită este o persoană de 60 de ani peste după ce face anumite activități banale, precum mersul la plimbare sau treburile gospodărești, inclusiv grădinăritul, poate prezice decesul în mai puțin de trei ani, arată cercetătorii. Ei au constatat că oboseala fizică percepută este un bun indicator al mortalității mai timpurii la persoanele în vârstă.

La bătrânețe anumite activități devin obositoare, dar dacă acest sentiment este mai profund, poate fi un predictor de deces în mai puțin de 3 ani, arată un studiu publicat astăzi în Journal of Gerontology: Medical Sciences de cercetători de la Universitatea din Pittsburgh. Acesta este primul studiu (link direct studiu) din literatura de specialitate care stabilește că oboseala fizică percepută poate fi un indicator al mortalității precoce!

Persoanele în vârstă care au obținut cel mai mare punctaj în ceea ce privește cât de obosite sau epuizate s-ar simți după anumite activități au avut un risc de a muri în următorii 2,7 ani de mai mult decât de două ori mai mare comparativ cu omologii lor care au obținut un scor mai mic. În cadrul studiului. oboseala a fost evaluată pentru o serie de activități folosind noua scală „Pittsburgh Fatigability Scale”.

„Acesta este perioada din an în care oamenii de regulă încalcă rezoluțiile de Anul Nou pentru a face mai multă activitate fizică”, a spus autorul principal, dr Nancy W. Glynn, profesor asociat la Departamentul de Epidemiologie de la Școala de Sănătate a Universității din Pittsburgh. 

„Sper că descoperirile noastre oferă o oarecare încurajare pentru a respecta obiectivele de a face exerciții fizice. Cercetările anterioare indică faptul că efectuarea mai multă activitate fizică poate reduce oboseala unei persoane. Studiul nostru este primul care leagă oboseala fizică mai severă cu un deces precoce. În schimb, scorurile mai mici indică un nivel mai mare energie și șanse mai mari de longevitate”, a spus cercetătoarea. 

Oboseală după plimbare sau grădinări

Glynn și colegii ei au aplicat scala „Pittsburgh Fatigability Scale” la 2.906 de participanți la studiu care aveau vârsta de 60 de ani sau peste, folosind datele acestora colectate în cadrul studiului „Long Life Family Study”, un studiu internațional care urmărește membrii familiilor de-a lungul a două generații. Participanții au evaluat, pe o scală de la 0 la 5, cât de obosiți au crezut sau și-au imaginat că sunt în urma unor anumite activități - cum ar fi o plimbare relaxată de 30 de minute, efectuarea unor treburi ușoare din gospodăriei sau grădinăritul.

Datele incluse în studiu au fost colectate până la sfârșitul anului 2019, pentru a evita orice impact pe care l-ar putea avea pandemia COVID-19 asupra mortalității, care a oferit echipei o medie de 2,7 ani de date pentru fiecare participant. După ce au luat în considerare o varietate de factori care influențează mortalitatea, cum ar fi depresia, bolile terminale preexistente sau subiacente, vârsta și sexul, cercetătorii au descoperit că participanții care au obținut 25 de puncte sau mai mult pe scala de oboseală aveau o probabilitate de a muri de 2,3 ori mai mare în cei 2,7 ani cât a durat studiul, în comparație cu omologii lor care au obținut un punctaj sub 25.

„Au fost cercetări care au arătat că persoanele care își măresc activitatea fizică își pot scădea scorul de oboseală”, a spus Glynn, epidemiolog de activitate fizică. „Și una dintre cele mai bune modalități de a crește activitatea fizică – ceea ce înseamnă pur și simplu să te miști mai mult – este prin a stabili obiective gestionabile și a începe o rutină, cum ar fi o plimbare regulată sau un exercițiu fizic programat”.

Dincolo de legătura dintre oboseala extremă și probabilitatea de deces, Glynn a spus că studiul demonstrează valoarea Scalei de oboseală din Pittsburgh, pe care ea și colegii au creat-o în 2014. De atunci, scala a fost tradusă și adaptată în 11 limbi.

„În timp ce Scala de oboseală Pittsburgh a fost adoptată pe scară largă în cercetare ca o modalitate fiabilă și sensibilă de a măsura oboseala, este folosită prea puțin în spitale și studiile clinice”, a spus Glynn. „Scopul meu final este să dezvolt o intervenție de activitate fizică care vizează reducerea oboselii ca mijloc de a opri spirala descendentă a funcțiilor fizice afectate odată cu procesul de îmbătrânire. Prin reducerea oboselii, se poate schimba modul în care aceste persoane se simt, putând fi motivate să facă mai mult”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel