Obiceiul care ne prelungește viața cu câțiva ani, ne scapă de stres și Alzheimer și ajută la somn. Mulți au renunțat să mai facă asta

Obiceiul care ne prelungește viața cu câțiva ani, ne scapă de stres și Alzheimer și ajută la somn - Foto: Freepick @cookie_studio
Care este obiceiul care ne prelungește viața, ne scapă de stres și Alzheimer și ne ajută să dormim bine. Mulți oameni au renunțat să mai facă asta. 

Pentru mulți dintre noi, nimic nu se compară cu a ne pierde într-o carte bună; cititul ne poate transporta într-o altă lume, oferindu-ne o evadare, cel puțin temporară, din stresul cotidian al vieții. Dar, din ce în ce mai mult, cercetătorii descoperă că cititul poate oferi unele beneficii reale pentru sănătate și bunăstare.

Recent, Medical News Today a relatat despre un studiu publicat în revista Social Science & Medicine care susținea că cititul cărților ar putea crește durata de viață.

Astfel, studiul a arătat că adulții care au declarat că au citit cărți mai mult de 3 ore și jumătate pe săptămână au avut cu 23 % mai puține șanse de a muri pe parcursul a 12 ani de urmărire, în comparație cu cei care nu au citit cărți.

În timp ce cercetătorii nu au reușit să identifice mecanismele precise prin care cititul poate stimula longevitatea, ei au subliniat studiile anterioare care au constatat că cititul poate crește conectivitatea între celulele creierului, reducând, eventual, riscul de boli neurodegenerative care pot scurta durata de viață.

Având în vedere că peste 75% dintre adulții americani au citit cel puțin o carte în ultimul an, orice raport privind beneficiile asociate pentru sănătate este probabil o veste binevenită.

Dacă faceți parte din restul de 25% de persoane care consideră că cititul este o corvoadă, poate că dacă veți afla mai multe despre modul în care ar putea îmbunătăți sănătatea și bunăstarea vă va încuraja să evitați televizorul pentru bibliotecă.

Medicul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea, director medical la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în cartea sa, Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor, despre cât de important este cititul pentru creierul nostru și pentru sănătatea noastră generală.

Astfel, medicul a răspuns punctual la câteva întrebări esențiale. 

"Are un impact cititul asupra demenței sau Alzheimer-ului?

Da, clar da! În susținerea acestei idei vine studiul realizat de Rush University Medical Centre, care prin cercetătorii ei a demonstrate că cititul reduce sau chiar previne declinul cognitiv. În consecință, aduce beneficii indiscutabile de natură neurologică", spune medicul Vlad Ciurea. 

Pe măsură ce îmbătrânim, creierul nostru încetinește, iar sarcinile cognitive pe care le puteam considera cândva ușoare, cum ar fi reținerea unui nume sau a unui număr de casă, pot deveni mai dificile.

Dar, potrivit mai multor studii, cititul ar putea ajuta la încetinirea sau chiar la prevenirea declinului cognitiv, și ar putea chiar ajuta la evitarea unor forme mai grave de deteriorare cognitivă, cum ar fi boala Alzheimer.

În 2013, un studiu realizat de cercetătorii de la Rush University Medical Center din Chicago, IL - publicat în revista Neurology - a constatat că lectura și alte activități de stimulare mentală pot încetini demența.

Pentru cercetarea lor, autorul principal Robert S. Wilson, de la Rush Alzheimer's Disease Center, și echipa sa au înrolat 294 de adulți cu o vârstă medie de 89 de ani.

În fiecare an, timp de 6 ani în medie, înainte de a muri, participanții au completat o serie de teste de memorie și de gândire. Ei au completat, de asemenea, un chestionar în care au detaliat orice activități de stimulare mentală în care s-au implicat în copilărie, adolescență, vârstă mijlocie și la vârsta a doua.

Analizând creierele participanților după decesul lor, cercetătorii au descoperit că cei care s-au implicat în lectură, scris și alte activități de stimulare mentală la începutul și la sfârșitul vieții aveau mai puține șanse să prezinte dovezi fizice de demență, cum ar fi leziuni, plăci și încurcături cerebrale.

"Pe baza acestui lucru, nu ar trebui să subestimăm efectele activităților de zi cu zi, cum ar fi cititul și scrisul, asupra copiilor noștri, a noastră și a părinților sau bunicilor noștri", comentează Wilson.

Rezultatele le susțin pe cele ale unui studiu anterior publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, care a constatat că adulții în vârstă care citesc, joacă șah și participă la alte activități provocatoare din punct de vedere mental au de 2 ½ ori mai puține șanse de a dezvolta Alzheimer, potrivit Medical News Today.

Cititul prelungește viața

 

"Este adevărat că cititul poate prelungi viață?

Și aici există studio realizat de dată această la Yale University, SUA. Conform studiului realizat pe 3635 de persoane de peste 50 de ani, al căror stil de viață a fost atent monitorizat, a arătat că persoanele pasionate de citit au o durata de viață mai mare cu cca 2 ani, în medie.

 Ba mai mult, o jumătate de ora de lectură pe zi scade cu 23% riscurile de deces, pe o perioada de 12 ani cât a durat cercetarea.

Este adevărat că cititul poate alungă depresia?

Da, este cunoscut faptul că există chiar terapii prin citit. Britanicii de la University of Liverpool au făcut un studiu pe pacienți depresivi prin programe de lectură și s-a demonstrat că aceștia au făcut progrese de ordin social, mental și psiho-emoțional.

Poate asigura cititul un somn liniștit?

Somnul este extraordinar de sănătos pentru corp, iar cititul este demonstrat că ne relaxează și ajută la obținerea unui somn odihnitor. Din păcate, privarea de somn crește riscul îmbătrânirii premature, al dezvoltării problemelor de memoriei și poate avea ca efect îmbolnăvirea de diabet de tip 2 sau obezitatea.

Pe de altă parte mi-aș dori să fiți foarte atenți la pastilele  care vă sunt recomandate la tot pasul pentru somn și în special la cele care nu necesită rețetă. Consultați un medic înainte să luați orice decizie de acest gen și citiți cât mai mult, cititul este de departe cea mai sănătoasă pastilă de somn", susține medicul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea

Cititul poate reduce stresul

 

Se crede că stresul contribuie la aproximativ 60% din toate bolile și afecțiunile umane; acesta poate crește riscul de accident vascular cerebral și de boli de inimă cu 50% și, respectiv, 40%.

Desigur, viața de zi cu zi face imposibilă eliminarea completă a stresului, dar există lucruri pe care le putem face pentru a reduce stresul și pentru a-l împiedica să devină o problemă gravă de sănătate. O strategie este cititul.

Potrivit unui studiu realizat în 2009 de Universitatea Sussex din Marea Britanie, cititul poate reduce nivelul de stres cu până la 68%, chiar mai mult decât ascultarea de muzică sau o plimbare.

Coautorul studiului, Dr. David Lewis, neuropsiholog la Mindlab International din Sussex, și colegii săi au descoperit că participanții care s-au angajat în doar 6 minute de lectură - fie că era vorba de un ziar sau de o carte - au înregistrat o încetinire a ritmului cardiac și o reducere a tensiunii musculare.

"Reduce cititul stresul?

Stresul stă la baza a peste 60% dintre boli. Ar trebui reținut faptul că cititul reduce stresul cu 68% potivit University of Sussex. Tot autorii studiului spun că 6 minute de citit pe zi sunt suficiente pentru a demonstra pe loc reducerea tensiunii musculare și îmbunătățirea ritmului cardiac.

Acum poate veți spune: "Domnule profesor, dar cum să citim într-o perioadă în care puterea de cumpărare a scăzut?" Ei bine, ar trebui să renunțăm cu toții la scuze. Partenerii de la editura Bookzone m-au anunțaț că oferă prețuri preferențiale la cărți în această perioadă, media per volum fiind de 20 de RON, așa că îndrăznesc să vă recomand să profitați de această ultimă zi de promoții, pentru a vă face provizii de carte la prețuri foarte mici", a mai spus medicul Alexandru Vlad Ciurea.

Cititul poate îmbunătăți somnul

Smartphone-urile au devenit prietenul nostru obișnuit la culcare. Unde este răul în a face o verificare rapidă a Facebook-ului înainte de stingerea luminii? Potrivit cercetărilor, ar putea face ravagii pentru somnul tău.

Un studiu publicat la începutul acestui an în revista Social Science & Medicine a constatat că utilizarea unui smartphone chiar înainte de culcare este legată de o durată mai scurtă a somnului și de o calitate mai slabă a somnului.

Acest lucru se datorează în primul rând faptului că lumina emisă de dispozitive reduce producția de melatonină în creier - un hormon care ne spune când trebuie să dormim.

Așadar, ce scuză mai bună pentru a schimba smartphone-ul cu o carte înainte de culcare; potrivit Clinicii Mayo, crearea unui ritual înainte de culcare - cum ar fi cititul unei cărți - poate "promova un somn mai bun prin facilitarea tranziției între starea de veghe și somnolență".

Cititul poate stimula inteligența

"Cu cât citești mai mult, cu atât vei ști mai multe lucruri. Cu cât vei învăța mai multe, cu atât vei merge în mai multe locuri", a scris cândva autorul și ilustratorul american Dr. Seuss, și se pare că avea dreptate.

Studiile au arătat că cititul poate crește vocabularul unei persoane, care a fost legat de o inteligență mai mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel