Obiceiul banal care afectează creierul. Cu toții îl avem și crește semnificativ riscul de demență. Coșul de gunoi al creierului, plin. Nu poate elimina substanțele nocive

lipsa somnului - FOTO: Freepik@Guzov Ruslan
Obiceiul banal care afectează creierul îl avem cei mai mulți dintre noi, indiferent de vârstă. Medicii avertizează că acesta crește semnificativ riscul de demență, după ce ”coșul de gunoi al creierului” nu poate elimina substanțele nocive.

Obiceiul banal care afectează creierul este frecvent întâlnit. Experții în sănătatea creierului și demență avertizează împotriva unui obicei comun în serile târzii - statul treaz toată noaptea. Lipsa somnului poate afecta negativ sănătatea creierului pe termen lung, crescând riscul de demență.

Sistemul glicmatic, cunoscut și ca ”coșul de gunoi al creierului”, este activ în timpul somnului, eliminând substanțe asociate cu Alzheimer și demență. Pe termen scurt, privarea de somn poate afecta comportamentele sănătoase, cum ar fi exercițiul și alimentația corectă, având un impact asupra stării de spirit și nivelurilor de stres. Experții subliniază importanța unui stil de viață sănătos, inclusiv somnul adecvat, pentru reducerea riscului de demență.

Stilul de viață, impact asupra sănătății creierului

Acest obicei specific de seară este, din nefericire, unul foarte comun, dar iată de ce experții în sănătatea creierului și demență nu l-ar recomanda niciodată sau nu l-ar face ei înșiși.

Există multe obiceiuri pe care cu toții le putem lua ușor mai devreme în viața noastră, care pot avea un impact imens asupra sănătății și bunăstării noastre pe măsură ce îmbătrânim. Fie că acestea sunt trăsături bune sau rele, toate vor juca un rol în formarea calității vieții pe care probabil o veți avea în anii mai târzii ai vieții voastre.

Alegerile pe care le faceți acum vor stabili scena pentru orice probleme de sănătate pe care le-ați putea întâmpina mai târziu, așa că este mai bine să încercați să stabiliți cele mai sănătoase obiceiuri pe care le puteți în acest punct al vieții voastre, în loc să încercați să anulați mai târziu daunele.

Vezi și: Trucul simplu care te ajută să ții mucegaiul din casă la distanță. Durează doar câteva secunde și trebuie făcut dimineața. Greșeala pe care o faci când cureți mucegaiul

Lipsa somnului crește riscul de demență

Experții în demență au explicat că există un obicei de seară care poate avea un impact foarte negativ asupra sănătății creierului - și este ceva pe care ei înșiși l-ar evita întotdeauna: a sta treaz toată noaptea.

Experții au explicat că a rămâne treaz toată noaptea poate avea un impact foarte negativ asupra sănătății creierului într-o multitudine de moduri. Cu toate acestea, este important să se observe că există multe factori care pot determina pe cineva să dezvolte demență sau alte boli, care includ factori de mediu și genetici - deci, în timp ce schimbările pozitive ale stilului de viață nu pot răni niciodată, pentru că ajută la promovarea unei sănătăți mai bune, nu este singurul lucru la care trebuie să ne gândim aici.

Neurologul și directorul medical al Brain Wellness Centre de la Houston Methodist the Woodlands Hospital - Dr. Randall Wright - a explicat neuroștiința din spatele motivului pentru care lipsa somnului poate fi atât de distructivă și de ce ar evita-o el însuși.

Vezi și: Anevrismul cerebral, urgență medicală. Vlad Ciurea: Poate să fie moștenit. Ruperea unui anevrism poate să fie fatală. Trecem în altă lume sau rămânem cu anumite modificări pe tot restul vieții

”Acum doisprezece ani am aflat despre sistemul glicmatic, practic coșul de gunoi al creierului. Când dormi, devine extrem de activ, mutând gunoiul, toate lucrurile pe care le vedem la persoanele cu Alzheimer și demență care se acumulează sunt eliminate prin acest sistem” a remarcat el, potrivit Mirror.

Un alt expert - Jessica Caldwell, care este directorul Women's Alzheimer's Movement Prevention Centre din Cleveland - a explicat că privarea de somn poate avea și efecte negative pe termen scurt asupra sănătății tale.

În timp, acestea se pot aduna, reducând în mod general sănătatea creierului pe termen lung și crescând riscul de demență.

”A fi privat de somn poate face dificil să adoptați comportamente sănătoase care necesită energie, cum ar fi exercițiul fizic, și poate afecta starea noastră de spirit și nivelurile de stres”, a spus Jessica Caldwell.

Vezi și: O sâcâitoare durere de dinți, simptomul unui cancer mutilant: Prima operație a eșuat. Am fost dusă înapoi în sala de operație pentru o altă intervenție de 10 ore

Exercițiile fizice și alimentația sănătoasă - de exemplu, evitarea alimentelor procesate în dietă - pot avea un impact mare asupra sănătății creierului, și este mult mai dificil să le faci în mod constant dacă nu ai dormit bine. Experții au explicat, de asemenea, că lucruri precum gestionarea stresului și socializarea sunt foarte importante în ceea ce privește reducerea riscului de demență, iar toate acestea sunt dificil de realizat dacă ești privat de somn și lipsit de energie.

Ar putea părea o idee bună să rămâi treaz toată noaptea din diverse motive - să termini acel proiect critic la locul de muncă, să studiezi pentru un examen sau chiar să petreci cu prietenii tăi - dar a face un obicei din a dormi puțin poate avea un cost real pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel