Obezitatea, provocată de o moleculă derivată din colesterol

Obezitatea are un declanșator
Obezitatea e determinată de o moleculă derivată din colesterol care provocă îngrășarea chiar și atunci când nu mâncați alimente nesănătoase bogate în grăsimi, au constatat cercetătorii de la Universitatea din Huston.

O singură moleculă derivată din colesterol, numită 27-hidroxicolesterol (27HC), care se găsește în fluxul sanguin, crește cantitatea de grăsime din organism, chiar dacă nu aveți o dietă cu carne roșie, fast-food sau alimente prăjite. Asta nu înseamnă că odată „vinovatul" identificat puteți da iama liniștiți în frigider, pentru că există un cerc vicios: cei care nu au în sânge o cantitate mare din această moleculă și care mănâncă acele alimente nesănătoare sigur își vor forța organismul să crească nivelul de 27HC din sânge și să se îngrașe.

„Am descoperit că 27HC afectează în mod direct țesutul adipos alb (grăsime) și crește grăsimea corporală, chiar și fără a mânca alimente care îngrașă", notează profesorul asistent de biologie Michihisa Umetani, de la Universitatea din Houston, în studiul publicat în revista Endocrinologie.

Primul autor al studiului, doctorandul Arvand Asghari, adaugă: „Dar are nevoie de ajutor din partea dietei pentru a crește greutatea corporală, deoarece ea extinde capacitatea de grăsime deja existentă în corp".

Controlarea cantității de molecule, o soluție pentru obezitate

Aplicațiile pe termen lung ale descoperirii ar putea conduce cercetătorii la un tratament care reduce nivelul de 27HC, ceea ce ar putea duce la reducerea capacității de îngrășare. „Sperăm să dezvoltăm o nouă abordare terapeutică spre modularea nivelurilor de 27HC pentru tratarea colesterolului și / sau a bolilor mediate de receptorii estrogeni, cum ar fi bolile cardiovasculare, osteoporoza, cancerul și bolile metabolice", a spus Umetani.

Înainte de această cercetare, 27HC era cunoscută ca un metabolit abundent al colesterolului, iar grupul lui Umetani a raportat efectele sale dăunătoare asupra sistemului cardiovascular, dar impactul său asupra obezității nu era bine cunoscut.

Rolul receptorilor de estrogen

Obezitatea este unul dintre principalii factori de risc care influențează bolile cardiovasculare la nivel mondial atât la bărbați, cât și la femei, iar estrogenul joacă un rol la ambele sexe. Menopauza la femei, care este însoțită de scăderea estrogenului, pare să grăbească creșterea țesutului adipos, deoarece estrogenul protejează împotriva adipozității și îngrășării. La bărbați, estrogenii sunt, de asemenea, sintetizați local prin conversia testosteronului, deci pot juca și roluri importante în dezvoltarea țesuturilor grase la ei.

„Receptorii de estrogen (ERα and ERβ) sunt membri ai superfamiliei receptorilor nucleari și sunt prezenți în adipocite", a spus Umetani. „Pacienții cu ERα non-funcționali sunt obezi, iar cei care nu au ERα au crescut țesutul adipos chiar și atunci când mănâncă aceeași cantitate de alimente, ceea ce indică faptul că aceștia sunt un izoform important în reglarea țesutului adipos de estrogen".

Principala funcție a 27HC în ficat este de a reduce excesul de colesterol. Anterior, Umetani a descoperit că 27HC se leagă de receptorii estrogeni și acționează ca un inhibitor al acțiunii ER în vasculatură. S-a dovedit că efectele de către 27HC sunt specifice țesuturilor, astfel 27HC este primul modulator selectat al receptorului de estrogen produs natural, sau SERM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel