Alimentația în sezonul rece poate fi...
Endocrinologul Bogdan Pascu a explicat la Antena 3 la ce trebuie să fie atenți părinții când vine vorba de copiii lor, dar și primele semne care ar trebui să îi ducă imediat la medic.
Obezitatea este deseori asociată cu bolile endocrine, în mod eronat.
„Obezitatea am putea spune că a ajuns la nivel pandemic. În România avem o rată de aproximativ 33% suprapondere și obezitate la copii, adică 1 din 3 copii suferă de obezitate.
Doar 10% din cazurile de obezitate diagnosticată de medici sunt de cauză genetică sau endocrină. Restul de 90% sunt datorată aportului excesiv, lipsei de sport, adică a sedentarismului, lipsei de somn sau privarea somnului și, din păcate abuzul de telefoane, tablete, console.”, a spus el.
De asemenea, medicul a vorbit despre riscurile de sănătate pe care le presupune obezitate ala copii și ce riscuri prezintă pentru viitorul adult.
„De cele mai multe ori, un copil obez va fi supraponderal la maturitate. Dacă luăm măsurile necesare, un pacient care este obez în momentul actual, la maturitate poate să considere șterse cu buretele toate comorbiditățile asociate dacă la vârsta adultă ajunge la un indice de masă corporală normală.”
Medicul a mai explicat la ce trebuie să fie atenți părinții și cât ar trebui să se alarmeze în legătură cu greutatea copilului.
„Este foarte importantă procedura de cântărire. Vorbim de obezitate în momentul în care medicul de familie sau endocrinologul încadrează copilul pe curbele de creștere în anumite percentile care depășesc percentila 95. În momentul acela vorbim de obezitate, până acolo vorbim de suprapondere, care este foarte prezentă în populația de adolescenți și copii și care foarte ușor trece spre obezitate”, a mai spus el.
De asemenea, obezitatea aduce un real pericol pentru sănătatea copilului. Iată câteva dinte riscurile ei: „Copiii vor dezvolta
- hipertensiune,
- modificări hepatice – creșterea transaminazelor, boala sau steatoza hepatică
- hiperinsulinism
- obezitatea afectează pubertate/creștere
- înălțimea: un copil obez se situează foarte bine pe curba de creștere până în vârsta prepubertară. În momentul în care pășește către pubertate, acest salt pubertal este mult diminuat, practic înălțimea copilului este mult dimineață. Practic, vom avea o populație obeză cu o înălțime mai redusă față de potențialul lor genetic”, a mai spus medicul.
Endocrinologul a mai făcut câteva aprecieri cu privire la prevenția obezității la copii. „Părinții trebuie să fie exemple pt copii, să își dedice timp activităților din viața de zi cu zi a copilului. Mă refer la
- dietă potrivită
- somn corect , pentru că adolescenții se culcă foarte târziu, își dau peste cap întreg bioritmul și secrețiile hormonale și asta, clar, influențează obezitatea,
- folosirea telefoanelor/tabletelor - ar trebui limitat programul non educațional pe dispozitive mobile și nu în ultimul rând încercăm să facem educație fizică”.
Diabetul de tip 2 la copii, mai spune medicul endocrinolog, este o morbiditate foarte frecventă în ultimul timp. „Personal urmăresc glicemiile pacienților mei și observ o creștere exponențială odată cu creșterea în greutate și cu înaintarea în vârstă. Un indice de masă corporală crescut se asociază frecvent cu o glicemie crescută, cu cât avem un grad de țesut adipos, mai ales abdominal, mai mare, cu atât glicemia o vom depista mai mare”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...