Obezitatea și sindromul metabolic, asociate cu îmbătrânirea prematură a creierului

Obezitatea
Obezitatea și sindromul metabolic ar putea crește riscul de declin cognitiv. Cercetătorii au asociat acești factori cu îmbătrânirea prematură a creierului.

O nouă cercetare a descoperit că creierul adulților de vârstă mijlocie poate îmbătrâni prematur dacă au obezitate sau alți factori legați de bolile cardiovasculare.

Aproape un sfert dintre adulți prezintă sindrom metabolic, un set de factori care, combinați, amplifică riscul unei boli de inimă, diabet, accident vascular cerebral și alte boli.

În noua cercetare, participanții au fost considerați metabolici nesănătoși dacă au avut doi sau mai mulți astfel de factori: hipertensiunea arterială; glicemie ridicată; niveluri ridicate de trigliceride din sânge; sau niveluri scăzute de HDL, colesterolul „bun” - sau dacă au luat medicamente pentru diabet, hipertensiune arterială sau colesterol.

Cercetătorii au folosit imagistica prin rezonanță magnetică și teste de abilități de gândire pentru a evalua mai mult de 2.100 de femei și bărbați cu vârste cuprinse între 37 și 55 de ani. În comparație cu cei mai sănătoși participanți, cei care au fost metabolici nesănătoși, obezi sau ambii au arătat dovezi de declin cerebral, potrivit MedicineNet

 „Acest lucru are implicații asupra sănătății publice, deoarece sănătatea metabolică precară este asociată și cu sănătatea creierului deficitară”, a declarat cercetătorul principal dr. Rebecca Angoff, colegă de clinică la Centrul Medical Beth Israel Deaconess de la Harvard Medical School din Harvard. „Aceasta este muniția suplimentară pentru lucrătorii din domeniul sănătății pentru a convinge pacienții să își schimbe stilul de viață și să lucreze la prevenirea timpurie cu pacienții lor.

Studiul preliminar a fost prezentat săptămâna aceasta la Ședințele Științifice ale American Heart Association din Philadelphia.

Participanții au făcut parte din Framingham Heart Study, o investigație de peste zeci de ani a riscului de boli cardiovasculare. Niciunul nu a avut diabet sau afecțiuni neurologice, cum ar fi accident vascular cerebral sau demență.

 Volumul cerebral scade

Printre persoanele care au fost nesănătoase din punct de vedere metabolic, RMN-urile au evidențiat un volum total mai mic de creier - în esență, un creier mai mic - decât a fost măsurat la persoanele sănătoase din punct de vedere metabolic.

„Volumul cerebral mai mic este un semn al vătămării în întregul creier care duce la pierderea neuronilor și a celulelor de susținere”, a spus Angoff. "Îmbătrânirea, scăderea fluxului de sânge și boli precum Alzheimer pot duce la un creier mai mic."

Participanții care au fost atât nesănătoși din punct de vedere metabolic, cât și obezi, au arătat cele mai multe semne de leziuni subtile la substanța albă a creierului - țesut care oferă conexiuni cruciale în întregul creier. „Aceste leziuni, care au fost legate de boala Alzheimer timpurie rezultă din anomalii ale vaselor de sânge și pot fi datorate unor factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul”, a spus Angoff.

La testele cognitive, obezitatea a fost legată de scoruri mai slabe. Mai exact, cei care au fost obezi, dar metabolici sănătoși, s-au comportat mai rău la o combinație de șase teste de abilități de gândire și la teste individuale care au măsurat memoria verbală și raționamentul abstract. Participanții care erau obezi și metabolici nesănătoși au obținut un scor mai mic pentru raționament abstract și pentru un test care măsoară detalii vizuale și memorie spațială.

Diferențele în RMN și rezultatele testelor cognitive pot reflecta semne precoce, subtile ale unui creier îmbătrânit, au spus cercetătorii. „Această îmbătrânire subclinică a creierului poate preceda declinul vizibil din punct de vedere clinic, dar nu este clar dacă aceste descoperiri afectează funcționarea zilnică”, a spus Angoff.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel