Obezitatea agravează simptomele COVID-19 inclusiv la persoanele cu forme ușoare de boală. STUDIU

Grăsimea de pe burtă
Se știe deja că obezitatea este asociată cu rezultate severe în rândul persoanelor spitalizate cu COVID-19. Dar un nou studiu arată că și în cazul persoanelor care au o formă mai ușoară de COVID-19, obezitatea face ca simptomele să fie mai multe și mai pronunțate. Vaccinarea este vitală la obezi și supraponderali, spun cercetătorii. 

Un nou studiu (link direct studiu) publicat în jurnalul de specialitate Influenza and Other Respiratory Viruses (Influenza și alte virusuri respiratorii) arată faptul că supraponderalitatea și obezitatea pot avea, de asemenea, un impact asupra simptomelor la pacienții cu forme ușoare de COVID-19.

Studiul a inclus 522 de adulți și copii care au testat pozitiv pentru infecția SARS-CoV-2 și care au fost tratați ca pacienți în ambulatoriu. 

Participanții au înregistrat simptomele pe care le-au avut timp de 28 de zile și au fost testați pentru SARS-CoV-2 prin RT-PCR și teste serologice. Tipul, numărul și durata simptomelor și parametrii de laborator SARS-CoV-2 au fost comparate în funcție de vârstă și greutatea lor.

Adolescenții și adulții cu supraponderalitate sau obezitate au prezentat mai multe simptome, în special simptome respiratorii de tuse și dificultăți de respirație, comparativ cu alte persoane.

Vârsta și starea de obezitate sunt ambele factori determinanți majori ai răspunsului gazdei la agenți patogeni, inclusiv în timpul infecției severe cu SARS-CoV-2, au notat autorii studiului.

Incidența bolii coronavirus 2019 (COVID-19) pare să crească la copii, paralel cu tendințele adulților. Majoritatea copiilor infectați sunt asimptomatici sau au simptome ușoare. Cu toate acestea, ratele de spitalizare au crescut în rândul copiilor și adolescenților începând cu primăvara anului 2021. Obezitatea este o comorbiditate predominantă atât la adulți, cât și la copii spitalizați cu COVID-19 sever. Probabilitatea de spitalizare și riscul de evoluție severă a COVID-19 care cresc odată cu un indice de masă corporală mai mare (IMC) la adulți pot fi asociate cu inflamație cronică care perturbă răspunsurile imune și afectează funcția pulmonară, au mai arătat aceștia. 

„Datele din studiu nostru subliniază necesitatea asigurării vaccinării COVID-19 a persoanelor cu supraponderalitate și obezitate”, a declarat autorul principal al studiului dr. Pia S. Pannaraj, de la Universitatea din California de Sud.

De la începutul lunii septembrie încoace s-a înregistrat o creștere alarmantă a cazurilor de COVID în rândul adulților și copiilor din România. Cele mai multe cazuri noi în 24 de ore - 18.863  - s-au înregistrat la data de 19 octombrie 2021. În rândul copiilor, la 18 octombrie s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri spitalizate - 491, și în aceeași zi 41 de micuți erau n stare gravă în secțiile ATI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel