Obezitate, kilogramele în plus îmbătrânesc creierul. Efecte nefaste

Mâncatul târziu ar duce la obezitate, arată un studiu
Kilogramele în plus și o talie mare nu ar face bine creierului pe măsură ce îmbătrânim, sugerează cercetătorii. Ei cred că obezitatea pare să accelereze îmbătrânirea creierului cu un deceniu sau mai mult.

Obezitate, creier. Cercetători de la Școala de Medicină a Universității din Miami au descoperit o legătură între kilogramele în plus, talia generoasă și îmbătrânirea creierului. Aceștia susțin că oamenii cu o circumferință largă a taliei și un indice de masă corporală mai mare (IMC) aveau mai multe șanse să aibă o cortex cerebral mai subțire, adică de o scădere a funcției creierului. Cortexul cerebral este stratul exterior al creierului și joacă un rol critic în memorie și limbaj.

Michelle Caunca, cercetătorul principal al studiului, specialist în Epidemiologie la universitatea amintită, afirmă că legătura descoperită a fost mai puternică la cei cu vârsta sub 65 de ani.

Obezitate, creier: RMN și măsurători

Echipa de cercetare a măsurat indicele de masă corporală și talia a aproape 1.300 de persoane cu o vârstă medie de 64 de ani. La 6 ani distanță, participanților li s-a scanat creierului ca să măsoare grosimea cortexului, volumul total al creierului și alți factori.
Rezultatele au arătat că aproximativ un sfert dintre participanți au avut un IMC de 30 sau mai mare, ceea ce este considerat obez, iar aproximativ jumătate erau supraponderali cu un IMC între 25 și 30. Cel de-al treilea grup a avut un IMC sub 25, ceea ce este considerat greutate normală, potrivit upi.com.

Un IMC ridicat a fost asociat cu un cortex mai subțire, chiar și după ce cercetătorii au ținut cont de hipertensiunea arterială, consumul de alcool, fumatul și alți factori care pot afecta cortexul.

Obezitate, creier: concluzii

Studiul a mai arătat că persoanele supraponderale au avut un cortex mai subțire de 0,1 milimetri pentru fiecare unitate de creștere a IMC, în timp ce persoanele obeze au pierdut 0,2 mm grosime de scoarță pentru fiecare creștere a unității IMC. Rata generală de subțiere a mantalei corticale la adulții care îmbătrânesc normal este cuprinsă între 0,01 și 0,10 mm pe un deceniu.

„Rezultatele noastre ar indica faptul că excesul de greutate sau obezitatea poate accelera îmbătrânirea în creier cu cel puțin un deceniu", a concluzionat Tatjana Rundek, director științific al Institutul Creierului Evelyn F. McKnight din cadrul Universității din Miami.

Cercetarea nu a dovedit clar că greutatea suplimentară determină creierul să se subțire. O talie mai largă a fost asociată cu o cortex mai subțire. Atât IMC, cât și circumferința taliei au fost legate de scăderea creșterii volumului cerebral general.

"Nu este clar exact de ce multe kilograme în plus v-ar putea dăuna cortexului. (...) Obezitatea este considerată a fi o stare inflamatorie cronică, deci această expunere cronică la inflamație poate afecta sănătatea creierului", a spus Michelle Caunca.
Unele studii care sugerează modificări metabolice, cum ar fi rezistența la insulină, afectează metabolism lent, iar aceste schimbări metabolice coexistă adesea cu obezitatea, mai arată sursa citată.

Rezultatele au fost publicate online 24 iulie în revista Neurology. Poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel