Obesofobia, cauze necunoscute și tratament psihiatric. Cum se manifestă afecțiunea

obesofobia - FOTO: Freepick
Obesofobia este afecțiunea cea mai răspândită în rândul adolescentelor, dar și bărbații pot experimenta această fobie.

Obesofobia, cunoscută și sub numele de pocrescofobie, reprezintă teama de a acumula kilograme în plus. Ca toate fobiile, obesofobia este un tip de tulburare de anxietate. Fobiile implică o teamă intensă și irațională de un anumit obiect, loc sau situație.

Dacă aveți obesofobie, doar vorbind sau gândindu-vă la creșterea în greutate vă face să simțiți un sentiment exagerat de anxietate. De asemenea, este posibil să întâmpinați spaimă copleșitoare în jurul situațiilor asociate cu creșterea în greutate, arată Healthline.

Obesofobia - cauze

Obesofobia nu are o cauză clară. Este probabil din cauza mai multor factori, inclusiv:

Greutate stigmatizare

Stigmatul greutății este practica de a judeca oamenii în funcție de greutatea lor. Este o parte semnificativă a societății occidentale moderne, care laudă adesea talia de viespe. Unii oameni ar putea experimenta, de asemenea, stigmatizarea din partea familiei.

Stigmatul în greutate discriminează, în general, persoanele cu exces de greutate sau obezitate. Ca urmare, aceasta poate provoca anumite persoane pentru a dezvolta o teamă de a câștiga în greutate.

Vezi și: Limfomul non-Hodgkin, cauze, manifestare și tratament. Mai multe boli, printre care și Lyme se pot afla în spatele limfomului

Perfecționism

Într-o cultură care idealizează taliile subțiri, creșterea în greutate este prezentată ca un defect. Acest lucru poate provoca obesofobie, mai ales la cei cu o nevoie puternică de perfecționism.

Perfecționismul poate fi legat de presiunea din partea prietenilor și a familiei. Unele persoane ar putea avea, de asemenea, o tendință genetică pentru perfecționism.

Tulburări de anxietate

Alte tipuri de tulburări de anxietate pot contribui la obesofobie. De exemplu, obesofobia ar putea proveni din tulburarea de anxietate socială, care implică o teamă de respingere socială. S-ar putea să vă fie frică să câștigați în greutate din cauza atitudinii societății față de creșterea în greutate.

Vezi și: Care e principala cauză de deces la femei. Trifan: Se consideră o boală a bărbaților. Sunt protejate doar până la menopauză

Obesofobia - simptome

Simptomele obesofobiei implică emoții negative atunci când ne gândim sau vorbim despre creșterea în greutate. Acestea pot include:

- o teamă intensă, copleșitoare

- anxietate

- atacuri de panică

- hipertensiune arterială

- amețeală

Obesofobia te-ar putea face, de asemenea, să faci anumite lucruri pentru a evita creșterea în greutate, cum ar fi:

- postul

- numărarea obsesivă a caloriilor

- exerciții intense

- dieta frecventă, mai arată Healthline.

Vezi și: 6 alimente bogate în proteine, eficiente în curele de slăbire. Care este rolul lor în dietă

Obesofobia – complicații și factori de risc

Principala complicație a obesofobiei este o obsesie nesănătoasă pentru greutatea corporală și alimente. Acest lucru crește riscul de a dezvolta o tulburare de alimentație, care este o afecțiune gravă caracterizată prin comportamente alimentare periculoase.

Unele tipuri de tulburări de alimentație implică obezofobie. Acestea includ:

Anorexie nervoasă

Persoanele cu anorexie nervoasă au o teamă intensă de creștere în greutate. De asemenea, ei pot crede că sunt supraponderali, chiar dacă sunt anormal de subponderali.

Împreună cu obesofobia, simptomele comune includ:

- Slăbiciune extremă

- imagine distorsionată a corpului

- obsesia pentru greutatea corporală și formă

- un aport alimentar extrem de limitat

- exerciții fizice excesive

- folosirea de laxative și diuretice

- vărsături forțate

Dar anorexia nervoasă nu implică pur și simplu o problemă cu alimentele sau greutatea. Pentru persoanele cu această condiție, dieta extremă și pierderea în greutate sunt modalități de a face față problemelor emoționale.

Din cauza lipsei severe de calorii, anorexia nervoasă poate duce la complicații grave, cum ar fi irosirea musculară și insuficiența multi-organ.

Vezi și: Diabet, 5 semne de debut. Hemoglobina glicozilată, analiza de sânge la care să fii atent de acum. Trifan: Arată glicemia din ultimele 3 săptămâni, chiar dacă tu te abții 2 zile

Bulimia nervoasă

Este caracterizată de:

- vărsături forțate

- exerciții fizice intense

- utilizarea de laxative și diuretice

- postul

Aceste comportamente sunt legate de obesofobie. Alte simptome de bulimie includ:

- critici extreme cu privire la greutatea corporală și forma cuiva

- schimbări intense ale dispoziției

- ascunderea alimentelor

- anxietate cu privire la alimente

- evitarea situațiilor care implică alimente

Vezi și: Stresul și depresia, risc pentru boala cardiovasculară. Trifan: Nu e ușor să-l eviți într-o lume din ce în ce mai haotică. Să nu mai punem la inimă!

Obesofobia – când este nevoie de consult medical

Dacă obesofobia vă afectează viața de zi cu zi, ar trebui să discutați cu un profesionist medical. Consultați un medic dacă aveți următoarele simptome:

- anxietate intensă atunci când vă gândiți la creșterea în greutate

- obsesia pentru pierderea în greutate

- dietă frecventă

- evitarea activităților sociale cu alimente

- imaginea negativă a corpului

De asemenea, ar trebui să solicitați ajutor medical dacă experimentați:

- restricționarea aportului de alimente

- numărarea obsesivă a caloriilor

- vărsături intenționate

Aceste simptome ar putea indica faptul că obesofobia a dus la o tulburare de alimentație.

Obesofobia - diagnostic

Nu există un test formal care să diagnosticheze teama de creștere în greutate. Cu toate acestea, ca un tip de tulburare de anxietate, obesofobia poate fi identificată de către un medic generalist sau un psiholog. Pentru a determina dacă aveți obesofobie, un specialist va face o evaluare psihologică.

Obesofobia este tratată în principal de un psiholog. Scopul este de a gestiona teama de creștere în greutate și de a reduce riscul de a dezvolta o tulburare de alimentație. Dacă obesofobia face parte dintr-o tulburare de alimentație diagnosticată, tratamentul poate implica o abordare similară.

Vezi și: Numărul de pachete de țigări de la care faci cancer pulmonar. Trifan: Dacă află ASTA, omul va fi mult mai cooperant în a renunța la fumat

Psihoterapie

În psihoterapie, vorbești cu un profesionist în domeniul sănătății mintale pe parcursul mai multor ședințe. Acestea vă pot ajuta să vă reduceți anxietatea cu privire la creșterea în greutate și să vă îmbunătățiți imaginea corpului.

Cea mai obișnuită metodă este terapia cognitiv comportamentală. Acest lucru poate implica:

- recunoașterea modelelor de gândire distorsionate

- schimbarea convingerilor nesănătoase

- învățarea obiceiurilor pozitive

Medicamente

În mod normal, fobiile nu sunt tratate cu medicamente. Dar dacă medicul dumneavoastră crede că obesofobia dumneavoastră este legată de o tulburare de anxietate, acestea ar putea prescrie medicamente anti-anxietate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel