O noua maladie răspândită prin intermediul căpușelor

Virusul encefalitei poate fi transmis și de căpușe
O noua maladie da bătăi de cap oamenilor de știință, fiindcă are potențialul de a infecta o populație mare, chiar dacă momentan nu s-a raportat încă nici un caz. Boala se răspândește prin intermediul unei căpușe, iar manifestările sunt severe, cu febră și sindrom de trombocitopenie (SFTS) care poate fi fatal.

Americanii sunt îngrijorați că o căpușă asiatică a ajuns recent în Statele Unite și s-ar putea răspândi de la coasta Golfului la sudul Canadei, răspândind astfel boala.Acest dăunător foarte adaptabil își are originea în regiuni din China care au un climat similar cu majoritatea Statelor Unite.

Prima detectare reală a avut loc în New Jersey în 2017. Nu se știe încă dacă această căpușă a infectat vreun om în America de Nord, dar este cercetătorii sunt îngrijorați că ar mușcătura ei ar putea da febră severă cu sindrom de trombocitopenie (SFTS), un virus care provine din căpușe în China, Coreea de Sud și Japonia. SFTS este fatal pentru 10 -30 la sută din persoanele infectate, arată Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

,,SFTS este foarte asemănător virusului Heartland, care este deja transmis în Statele Unite. Este posibil ca căpușa asiatică să servească drept vector pentru virusul Heartland”, a declarat Ilia Rochlin, entomolog la Centrul pentru Biologie Vector din Rutgers din New Brunswick.

Acesta a făcut un raport în care a studiat datele privind clima din locurile unde a fost deja stabilită căpușa asiatică, inclusiv din Asia de Est, Australia și Noua Zeelandă ar putea habita, apoi a folosit date privind clima din America de Nord pentru a estima locurile ,,fierbinți” de pe hartă, după cum informează WebMD.com.

Specialiștii spun că infestările severe pot amenința animalele de companie. Una dintre căpușe a fost găsită recent pe un câine din Colorado care călătorea acolo dintr-o zonă "fierbinte" din New Jersey. Numărul animalelor de companie care zboară cu stăpânii lor pe avion s-a dublat în ultimul an sau doi în SUA.

,,Oamenii trebuie să fie conștienți de potențialul de a muta aceste căpușe în întreaga țară", a precizat Rochlin. Studiul său a fost publicat pe 13 decembrie în Journal of Medical Entomology.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel