Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

O noapte nedormită poate crește anxietatea cu până la 30%
22 noi 2019 / 10:09
O singură noapte fără somn poate crește nivelul de anxietate cu până la 30%, în timp ce un somn complet restabilește calmul și resetează un creier anxios, relatează cercetătorii.  

O singură noapte fără somn poate crește nivelul de anxietate cu până la 30%, în timp ce un somn complet restabilește calmul și resetează un creier anxios, relatează cercetătorii.

Neurologii de la UC Berkeley au descoperit că somnul profund este o intervenție naturală anti-anxietate. Somnul adânc care combate anxietatea se numește somn cu undă lentă (NREM) a mișcării non-rapide a ochilor. Acest tip de somn are ca rezultat scăderea tensiunii arteriale și ritmul cardiac, precum și sincronizarea oscilațiilor neuronale (undele cerebrale), notează Medical News Today.

Lipsa somnului închide cortexul prefrontal medial, o parte a creierului care ajută la reglarea nivelului de anxietate, potrivit rezultatelor studiului publicate în revista Nature Human Behavior. Studiul a descoperit că lipsa de somn crește și activitatea în centrele emoționale mai profunde ale creierului, ceea ce duce la creșterea anxietății.

Somnul adânc combate aceste probleme, restabilind activitatea în zonele creierului prefrontal, ceea ce duce la o reactivitate fiziologică și emoțională mai mică și previne escaladarea anxietății, potrivit autorului principalului studiu, Eti Ben Simon.

Cercetătorii au utilizat RMN-ul funcțional, polisomnografia și alte teste pentru a obține rezultatele. Matthew Walker, autorul studiului principal și profesor de neuroștiință și psihologie la UC Berkeley, a spus că somnul profund scade anxietatea prin reorganizarea conexiunilor în creier.

Tulburările de anxietate sunt afecțiuni psihiatrice asociate cu simptome precum neliniște, oboseală, iritabilitate, dificultăți de concentrare, tensiune musculară, dureri de cap și probleme de somn, potrivit autorului MedicineNet, Michael J. Peterson, MD, PhD. Problemele de somn asociate cu tulburările de anxietate includ probleme de adormire și somn agitat.

"Există o varietate de tratamente disponibile pentru controlul anxietății, inclusiv mai multe medicamente eficiente anti-anxietate și forme specifice de psihoterapie", a spus dr. Peterson.

Studiul UC Berkeley arată o asociere între cantitatea de noapte și calitatea somnului pe care o obțin oamenii și nivelul de anxietate pe care îl simt a doua zi. Nu numai că tulburările de somn sunt simptome ale tulburărilor de anxietate, dar optimizarea somnului poate fi recomandată într-o zi de medici ca parte a unui plan de tratament pentru pacienții care se confruntă cu anxietatea.

Walker a spus că oamenii din țările industrializate suferă de somn slab și niveluri ridicate de tulburări de anxietate, iar cele două pot fi legate de cauzalitate. Îmbunătățirea somnului poate fi prescrisă într-o zi ca o intervenție naturală, fără medicamente, pentru a reduce anxietatea.

 

Ştiri Recomandate

Inflamația cronică la vârstnici: de ce se produce
Utilizarea prelungită a măștii; ce recomandă OMS
DSP Dâmbovița, reacție la scandalul de la Spitalul Găești
Nouă conducere la RASCI
COVID-19 atacă inima. Ce s-a descoperit
Ce influențează apariția alergiilor și astmului
Medicamente pentru cancer, tratament pentru anevrism cerebral? Caz ca al Emiliei Clarke, tratat altfel
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri