Această vitamină oferă speranțe...
Colina, un nutrient vital care se găsește în ouăle integrale, soia și legumele crucifere, este studiată pentru potențialele sale beneficii pentru sănătatea inimii. Un nou studiu publicat în BMC Public Health și-a propus să clarifice legătura dintre aportul de colină și bolile cardiovasculare aterosclerotice la adulți și să examineze modul în care colina afectează sindromul metabolic și factorii de risc ai acestuia.
Rezultatele au arătat că un aport moderat de colină a fost asociat cu un risc mai mic de boală cardiovasculară aterosclerotică, dar nu s-a găsit nicio asociere semnificativă între aportul de colină și sindromul metabolic.
Experții recomandă să se consume colină din alimente integrale și să se facă schimbări în stilul de viață pentru a preveni bolile de inimă. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, în principal din cauza aterosclerozei. Factorii de risc tradiționali, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și sindromul metabolic, sunt bine cunoscuți, dar rolul componentelor dietetice specifice în bolile cardiovasculare aterosclerotice este mai puțin clar, potrivit MedicalNewsToday.
Un studiu la care au participat 5.525 de adulți americani cu vârste de peste 20 de ani, colectați prin intermediul National Health and Nutrition Examination Survey, a constatat că peste 76% dintre aceștia prezentau obezitate abdominală. Studiul a identificat boala cardiovasculară aterosclerotică la participanții cu cel puțin una dintre următoarele afecțiuni: insuficiență cardiacă congestivă, boală coronariană, angină pectorală, atac de cord sau accident vascular cerebral.
Participanții au fost împărțiți în două grupuri: cei cu boală cardiovasculară aterosclerotică și cei fără. Sindromul metabolic a fost determinat de prezența a cel puțin trei factori de risc: glicemie ridicată la post, tensiune arterială, trigliceride, circumferința taliei sau colesterol scăzut de lipoproteine cu densitate mare (HDL).
Aceștia au fost clasificați ca având afecțiuni precum diabet, hipertensiune și dislipidemie pe baza valorilor sanguine sau a utilizării de medicamente. Cercetătorii au folosit două anchete alimentare de 24 de ore pentru a calcula aportul mediu de colină și au analizat modul în care aportul de colină se leagă de bolile cardiovasculare aterosclerotice cu ajutorul unui software statistic.
Foto: Freepik
Un studiu a constatat că beneficiile optime pentru sănătatea inimii pe care le aduce aportul de colină pot apărea la niveluri specifice, atât un aport prea mic, cât și unul prea mare fiind mai puțin benefic.
Un aport de colină de aproximativ 244 de miligrame pe zi pentru femei și 367 de miligrame pe zi pentru bărbați a părut să ofere beneficii pentru sănătatea inimii, care sunt mai mici decât aporturile adecvate ale National Institutes of Health pentru adulții cu vârsta de 19 ani și peste. Aportul de colină din a treia cuartilă a fost potențial legat de șanse mai mici de insuficiență cardiacă congestivă și accident vascular cerebral.
Consumul a mai mult de 342 miligrame pe zi a crescut ușor riscul de insuficiență cardiacă, dar nu a afectat semnificativ riscul de accident vascular cerebral. A fost observată o relație inversă și neliniară între colină și bolile cardiovasculare aterosclerotice, mai puțin notabilă la bărbați.
Studiul nu a constatat nicio legătură semnificativă între aportul de colină și sindromul metabolic și componentele acestuia, ceea ce contrastează cu cercetările recente care sugerează că un aport mai mare de colină a fost asociat cu niveluri mai scăzute ale anumitor componente ale sindromului metabolic la adulții cu obezitate.
Studiul privind efectul protector al colinei asupra bolilor cardiovasculare aterosclerotice a fost criticat pentru natura sa observațională, dependența de chestionarele dietetice și lipsa datelor privind sursa plasmatică de TMAOT încredere. Relația neliniară a studiului sugerează că mai multe suplimente nutritive nu sunt întotdeauna mai bune.
Cu toate acestea, un defect major în proiectarea studiului a fost combinarea diferitelor boli, ceea ce ar fi putut compromite analiza datelor. Medicul Philip Nimoityn a subliniat necesitatea unor studii prospective, controlate, cu o mai bună determinare a aportului de colină din alimentație și a analizei rezultatelor bolilor, cu o definiție mai specifică și mai coerentă a diferitelor stări de boală cardiacă.
Kiran Campbell, un dietetician autorizat specializat în sănătatea inimii, recomandă ca cea mai bună modalitate de a obține o cantitate adecvată de colină în fiecare zi este să urmați o dietă echilibrată care să includă diferite tipuri de alimente bogate în colină. Acesta evidențiază unele dintre cele mai bune surse alimentare de colină, printre care se numără ouăle integrale, peștele, produsele lactate, organele și carnea roșie, cartofii roșii, ciupercile shiitake, nucile și semințele, cerealele integrale, legumele crucifere și leguminoasele.
Majoritatea adulților nu consumă cantități adecvate de colină și este posibil să aibă nevoie să consume mai mult. În loc să crească consumul de alimente de origine animală bogate în grăsimi saturate, Campbell recomandă să se opteze pentru mai multe proteine slabe și pentru surse alimentare de colină de origine vegetală.
O dietă echilibrată și sănătoasă pentru inimă, potrivit lui Nimoityn, este probabil să conțină cantități adecvate de colină fără a suporta riscul unui posibil supradozaj cu produse de suplimente nutritive disponibile în comerț. Acesta subliniază importanța combinării unei diete sănătoase pentru inimă cu alte măsuri, cum ar fi exercițiile fizice regulate, evitarea fumatului, prevenirea obezității și gestionarea agresivă a nivelurilor de colesterol și trigliceride.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină oferă speranțe...
Aceste semne banale îți arată că, de...
Congelarea corectă a fructelor și...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Cum faci diferența între o infecție bacteriană și una virală....
Acestea sunt cele mai importante...
Descoperirile recente sugerează că excesul de grăsime abdominală...