România, bolnava Europei. Avem tot mai puțini medici, printre cele mai mici speranțe de viață la naștere și cea mai mare mortalitate ce poate fi evitată prin prevenție

Romania - Foto: Freepick
Numărul medicilor este redus raportat la mia de locuitori. În plus, românii sunt bolnavii Europei. Un nou studiu arată realitatea dură a țării noastre.

Nu mai este un secret că România e la coada listelor când vine vorba de lucruri bune și în topul listelor atunci când vine vorba despre probleme, fie că vorbim de sănătate, economie sau educație.

Ei bine, în ceea ce privește numărul medicilor care activează în România, acesta este destul de scăzut, comparativ cu țările europene. La nivelul anului 2020, în sistemul sanitar din România lucrau peste 350 de mii de persoane, reprezentând aproximativ 6,6% din totalul salariaţilor.

Datele au fost publicate în studiul “Situaţia personalului sanitar din România”, lansat de Fundaţia Friedrich Ebert România.

“În 2020, peste 350 de mii de persoane lucrau în sistemul sanitar public și privat din România, reprezentând aproximativ 6,6% din totalul salariaților. Excluzând categoria „altor  tipuri de personal sanitar cu studii superioare”, pentru care datele sunt disponibile doar începând cu 2015, observăm o creștere semnificativă a personalului sanitar, de la un vârf de aproximativ 270 de mii în perioada anterioară lui 2015 la 330 de mii în 2020.

În 2019, 57% (183 de mii) din totalul personalului sanitar lucra în spitale, în creștere de la mai puțin de 55% (sub 150 de mii) înainte de 2009. După cum vom vedea, vorbim de un proces mai amplu de concentrare, din care creșterea importanței spitalelor (în dauna altor unități de îngrijire a sănătății) e doar o parte.

Mai general vorbind, asemenea cifre agregate ascund o serie întreagă de transformări structurale ale sistemului de îngrijire a sănătății din România, realități care sunt doar parțial vizibile în situația personalului sanitar. Trebuie remarcat că creșterea numerică a personalului sanitar din a doua jumătate a anilor 2010 a fost constantă și semnificativă, 2020 nefiind un an excepțional, în ciuda pandemiei.

Vezi și: Hiperglicemia, cauze și simptome. Poate duce la comă

Totuși, ponderea personalului sanitar în totalul salariaților a înregistrat o creștere importantă în 2020 (de la 6.2% la 6.6%), lucru ușor explicabil prin natura dublă (de sănătate și economică) a crizei izbucnite în acel an. Și cu ocazia crizei anterioare (perioada 2009-2010), ponderea personalului sanitar în totalul salariaților a înregistrat o creștere importantă, care s-a datorat însă în totalitate reducerii numărului total de salariați.

La prima vedere, am putea spune că ocuparea în sectorul sanitar rezistă mai bine în fața crizelor, lucru pentru care ar exista suficiente explicații plauzibile. Până la urmă, nevoile de servicii de sănătate nu ar trebui să fluctueze prea mult în funcție de ciclurile economice, iar statul are, cel puțin teoretic, mijloacele necesare pentru a menține constantă activitatea unor servicii publice esențiale cum este sănătatea, indiferent de volatilitatea economică”, arată studiul.

Vezi și: Călcâie crăpate, tălpi uscate, cauze și remedii. Patru soluții geniale de făcut acasă. Trebuie să încerci trucul cu banane

Întinerirea personalului medical

Studiul arată că din anul 2015 s-a constatat o întinerire a personalului medical care activează în unitățile medicale. 

Un aspect pozitiv, de asemenea vizibil în special începând cu 2015, este o oarecare întinerire a personalului sanitar. În 2019, numărul medicilor cu vârsta de sub 35 de ani ajunsese la 20 de mii, semnificativ peste nivelul din prima parte a anilor 2010, ponderea medicilor tineri în total crescând de la 29%  în 2013 la peste 32% în 2020.

Chiar dacă în paralel avem și o creștere a medicilor activi în vârstă de peste 65 de ani, creșterea categoriei medicilor tineri este de departe mai importantă. Față de celelalte țări din Uniunea Europeană + Marea Britanie, România are una dintre cele mai mari ponderi ale medicilor tineri, fiind depășită doar de Marea Britanie și Malta.

Întinerirea personalului sanitar este, de altfel, un fenomen european: cu excepția Irlandei și statelor sudice (Spania, Grecia și mai ales Italia), în toate țările ponderea medicilor cu vârsta de sub 35 de ani a crescut între 2011 și 2019. Indiferent de acest proces de întinerire care a însoțit creșterea semnificativă a personalului sanitar în ultimii ani, România stă destul de prost când vine vorba de numărul de medici la mia de locuitori, doar cinci state (Franța, Belgia, Luxemburg, Marea Britanie și Polonia) având în 2019 mai puțini medici la mia de locuitori decât România.

Situația e ceva mai bună în ce privește asistenții medicali, dar nici aici România nu excelează în vreun fel, din nou, în ciuda unei creșteri puternice în a doua parte a anilor 2010”, mai arată studiul.

Vezi și: De ce să nu mănânci noaptea. Care sunt riscurile la care te expui

Starea de sănătate a românilor, precară. Românii sunt bolnavii Europei

Îngrijorător este faptul că starea de sănătate a românilor este precară. Acest lucru este, în principal, din cauza faptului că circa 11% din populație nu beneficiază de asigurări sociale de sănătate, dar și lipsa investițiilor din domeniul medical își pune amprenta.

Cum poți să-ți faci asigurare medicală la stat dacă NU ai salariu. Cât te costă și cât timp e valabilă. Documentul AICI

”Comparația cu celelalte țări europene și creșterea importantă a efectivelor de personal sanitar în ultimul deceniu nu explică de ce starea de sănătate a populației României rămâne foarte proastă în comparație cu celelalte țări membre UE. Conform unui raport al Comisiei Europene publicat la sfârșitul lui 2021, România are printre cele mai mici speranțe de viață la naștere, printre cele mai mari rate ale mortalității evitabile prin prevenție și ale mortalității prin cauze tratabile și un procent relativ mare de persoane care au nevoi medicale nesatisfăcute, în special în rândul celor cu venituri reduse.

Vezi și: Uleiul de măsline sau de floarea soarelui? În exces, un pericol pentru sănătate și siluetă. Bilic: Nu există bun și rău

Am putea concluziona că aceste probleme nu țin de efectivele de personal din sistemul sanitar, ci mai degrabă de alte lucruri, cum ar fi lipsa investițiilor sau de faptul că 11% din populație nu beneficiază de asigurare socială de sănătate — ambele aspecte semnalate în raportul Comisiei Europene.

Desigur, o asemenea evaluare e infirmată imediat de semnalele recurente despre lipsa medicilor în anumite părți ale țării și de faptul că o bună parte din evoluția pozitivă a efectivelor de personal sanitar se datorează creșterii sistemului privat, care nu funcționează după principiul accesibilității universale la serviciile de sănătate”, notează studiul publicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel