"Numărul de copii încă e considerat o dovadă a virilității. Nu ai posibilitatea să devii părintele pe care un copil îl merită". Ana Măiță: Dreptul la avort nu valorează cât o ceapă degerată

dreptul la avort foto:freepik@happyphotons&yanalya
EXCLUSIV
În România, câți copii ai în familie, ca bărbat, încă reprezintă o dovadă a virilității. Despre cutuma interzicerii avortului. ”De multe ori, nu ai posibilitatea să devii părintele pe care un copil îl merită”.

Virilitatea încă este dată de numărul copiilor dintr-o familie. Într-o societate în care propoziția anterioară este adevărată, dreptul la avort este inexistent. Mai mult decât atât, dreptul la avort este considerat o rușine, o imoralitate, ceva de neconceput.

De cele mai multe ori, femeile ajung să țină în mână testul pozitiv din cauză că partenerii lor le obligă să nu folosească protecție sexuală - lucru neînțeles voit și ascuns de către societatea patriarhală în care trăim.

Ana Măiță, președintele Asociației ”Mame pentru Mame”, a evidențiat faptul că femeile care se confruntă cu această decizie sunt, mai des decât este așteptat, în relații abuzive și nu au controlul asupra propriului corp sau accesul la contracepție. Aceste femei sunt constrânse să ducă sarcinile la termen, chiar dacă nu își doresc să devină mame sau nu au mijloacele necesare pentru a-și crește copiii în condiții adecvate.

Mai mult decât atât, decizia de a solicita un avort nu este niciodată ușoară, ci este însoțită de stres și conflicte interne, mai ales în situațiile în care femeile nu au alternative viabile. Ana Măiță a evidențiat că lipsa accesului la servicii medicale sigure și legale pentru întreruperea sarcinii poate duce la practici periculoase, cum este pruncuciderea, mai ales printre mamele adolescente, fapt care se întâmplă în România mai des decât ne-am fi așteptat.

”În România, numărul de copii este considerat o dovadă a virilității, nu și faptul să ai grijă de copiii pe care îi faci după, ca bărbat, ci doar să îi faci”

Dacă vorbim de costurile pentru avort la cabinetele private, acestea sunt mult mai mari decât și-ar putea permite oricine cu un salariu minim pe economie, care are facturi de plătit și o viață de trăit.

Însă, dacă ne întrebăm ce anume ne poate pune pe primele locuri în contextul mamelor adolescente din Europa, unul dintre răspunsuri ar fi acesta: ”numărul de copii este considerat o dovadă a virilității”.

Un altul ar fi acesta: ”aceste femei sunt în relații abuzive, sunt victime ale unor parteneri, soți, care le accesează sexual, după bunul plac”.

Un alt răspuns ar fi acesta: ”mulți dintre ei (bărbații) nu le permit să folosească protecție”. Sau chiar acesta: fără educație sexuală de niciun fel, fără acces la contracepție, rămân gravide”.

Ceea ce este absolut îngrijorător, tragic, nu este poziția în clasamentul european, ci este problema, în sine. 

”În general, costurile sunt de la 1500 de lei până la 3000 lei, dacă te duci la privat. Sunt sume foarte mari, pe care femeile nu și le permit atât de ușor și multe dintre ele nu și le permit niciodată.

Putem să facem teorii despre faptul că ar trebui să se protejeze. Nu pot să vă spun decât că, de multe ori, aceste femei sunt în relații abuzive, sunt victime ale unor parteneri, soți, care le accesează sexual, după bunul plac, mulți dintre ei nu le permit să folosească protecție, pentru că, în continuare, în România, numărul de copii este considerat o dovadă a virilității, nu și faptul să ai grijă de copiii pe care îi faci după, ca bărbat, ci doar să îi faci. După ce i-ai făcut, ”să aibă grijă mama de ei”, că, vorba aceea, ”ea i-a făcut”. 

Sunt femei care nu au foarte multe soluții la dispoziție și care sunt nevoite să nască acești copii pe care nu i-au dorit, pe care nu au cu ce să îi îngrijească. 

Iarăși, sunt tot felul de teorii despre faptul că nu este o decizie moală să împiedici un produs de concepție să devină un copil. Vă asigur că nicio femeie nu ia această decizie cu ușurință. Este un gând care nu te lasă să dormi noaptea. De multe ori nu ai de ales. Nu este momentul, nu este contextul, nu ai posibilitatea să devii părintele pe care un copil îl merită. 

Și vedem o altă consecință tragică a acestei probleme: pruncuciderea, mai ales la mamele adolescente. La fetițele care rămân gravide, fără educație sexuală de niciun fel, fără acces la contracepție, rămân gravide, ascund sarcina și se duc și nasc, în chinuri teribile, la buda din fundul curții, unde lasă copilul în hazna, sufocat, într-un prosop. Săptămâna trecută am avut un caz cu un copil mort, nou-născut, de o fetiță de 16 ani.

Astea sunt consecințele. Acest drept nu trebuie să fie doar pe hârtie, trebuie să fie materializat în servicii medicale accesibile. În momentul ăsta, este pe hârtie și atât. Nu valorează cât o ceapă degerată. Asta este realitatea”, a încheiat Ana Măiță, președinte al Asociației ”Mame pentru Mame”, în exclusivitate pentru DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Masca de argilă: 6 beneficii minune pentru ten

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel