Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Noul vaccin contra Ebola, administrat din noiembrie în Congo
13 oct 2019 / 18:22
Utilizarea celui de-al doilea vaccin împotriva Ebola este planificată pentru luna noiembrie în trei provincii din estul Republicii Democrate Congo (RDC) pentru eradicarea epidemiei care a făcut peste 2.100 de morți, a declarat duminică o sursă medicală congoleză.
Vaccin

„Este timpul să utilizăm noul vaccin Ad26-ZEBOV-GP, fabricat de filiala belgiană a Johnson & Johnson. În jurul datei de 18 octombrie, vaccinul va sosi la Goma (provincia Kivu de Nord) și vaccinarea va începe la începutul lunii noiembrie", a declarat pentru AFP, dr. Jean-Jacques Muyembe, care conduce măsurile de combatere a epidemiei de Ebola în RD Congo.

„Există deja două comune care au fost alese, Majingo și Kahembe, deoarece în una dintre ele există mulți cetățeni din Beni, Butembo (Kivu de Nord, est) ... Deci este o zonă cu risc", a explicat dr. Muyembe. Aceste două zone au fost considerate epicentre ale epidemiei.

„Vom extinde această vaccinare la micii comercianți care merg deseori în Rwanda pentru a ne proteja vecinii", a adăugat el, adăugând că „dacă campania va funcționa bine, vom extinde vaccinarea în Kivu de Sud (est) și Ituri (nord-est)".

Laboratorul belgian va trimite un lot de 200.000 de doze în Rwanda vecină și 500.000 de doze în RD Congo, a spus medicul care s-a declarat mulțumit de faptul că „epidemia este acum limitată în nord, în Ituri", notează Agerpres.

De la începerea campaniei de vaccinare, pe 8 august 2018, 237.165 de persoane au fost vaccinate. Singurul vaccin utilizat a fost VSV-ZEBOV-GF, fabricat de grupul farmaceutic Merck, potrivit buletinului zilnic publicat sâmbătă de autorități.

Fostul ministru congolez al sănătății, acuzat de deturnare de fonduri, dr. Oly Ilunga, s-a opus folosirii acestui al doilea vaccin. În scrisoarea de demisie, Ilunga a acuzat „actori care au demonstrat o lipsă clară de etică" prin dorința de a introduce acest vaccin în țară, fără a oferi detalii suplimentare.

„Vaccinul Johnson & Johnson prezintă cele mai multe date din punct de vedere științific", a spus dr. Muyembe, care a preluat conducerea luptei împotriva Ebola în RD Congo la 20 iulie.


Ştiri Recomandate

Adela Cojan, președintele CNAS. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Andrei Baciu. Foto: Facebook
EXCLUSIV
Andrei Baciu: trebuie să fim pregătiți pe toate palierele
Adela Cojan, președintele CNAS. Foto: DC MEDICAL
EXCLUSIV
Adela Cojan: Suntem pe vârful primul val de COVID-19
Conf univ dr Diana Loreta Paun. Foto: Facebook
EXCLUSIV
Afișul dezbaterii online
  LIVE
Tehnologia 5G, ce efecte ar putea avea asupra sănătății
Bani pentru bolnavii de TBC. Ce sumă a aprobat Guvernul
Diabet
EXCLUSIV
Mersul pe jos, cât de benefic este pentru sănătate
Austria, restricții pentru cei care vin din România
Hepatita C: cine ar trebui să facă testul
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri