Noua strategie națională de prevenire și control al HIV/SIDA, aprobată în România după 15 ani

noua strategie nationala de prevenire si control al hiv sida. FOTO: Freepik @taidundua
Noua strategie națională de prevenire și control al HIV/SIDA a fost aprobată în România după 15 ani.

După 15 ani, Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Sănătății, o nouă Strategie națională pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA.

”Strategia națională pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA în perioada 2022–2030 a fost elaborată de experți din cadrul Ministerului Sănătății, organizații neguvernamentale, membrii Comitetului Național de Coordonare HIV/SIDA și Tuberculoză, precum şi de experți internaționali cu responsabilități în acest domeniu.

Infecția HIV reprezintă o prioritate de sănătate publică, fiind diagnosticate aproape 1.000 de cazuri noi anual, iar controlul ei presupune prevenirea îmbolnăvirilor, testarea corespunzătoare și tratamentul persoanelor infectate.

România asigură persoanelor infectate HIV/SIDA și celor din cadrul grupurilor vulnerabile cu risc crescut de infectare HIV, acces egal, necondiționat și continuu la servicii de prevenire, tratament, îngrijire medicală, precum și servicii sociale, fără discriminare”, au transmis reprezentații Ministerului Sănătății.

Strategia națională, principalele obiective

Principalele obiective ale acestei strategii se referă la:

- Creșterea accesului grupurilor prioritare la servicii de prevenire HIV si a accesului tinerilor la cunoștințe despre HIV/SIDA

- Creșterea accesului la testare și diagnostic HIV a grupurilor prioritare, a gravidelor și a altor grupuri la risc

- Asigurarea accesului universal, continuu, nediscriminatoriu și rapid al persoanelor diagnosticate cu HIV/SIDA la tratament și îngrijiri în vederea creșterii calității vieții în relația cu sănătatea și prevenirii transmiterii secundare a virusului HIV.

Prioritar pentru România cu privire la HIV/SIDA este menținerea profilului de țară cu incidență redusă a infecției.

”Bugetul total necesar pentru implementarea Strategiei în următorii 3 ani este de peste 1,2 miliarde lei, buget care include și asigurarea tratamentului pentru persoanele cu HIV aflate în tratament. Ultima strategie aprobată în domeniu a fost cea aferentă perioadei 2004-2007”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

1 Decembrie, Ziua Mondială de combatere a HIV/SIDA

Ziua mondială de combatere a HIV/SIDA, sărbătorită pe 1 decembrie în fiecare an, este dedicată creșterii gradului de conștientizare a pandemiei de SIDA cauzată de răspândirea infecției cu HIV.

De la începuturile sale până în 2004, ONUSIDA a condus campaniei Ziua Mondială SIDA, selectând teme anuale, în consultare cu alte organizații de sănătate la nivel mondial. Începând cu 2008, în fiecare an tema Zilei Mondiale SIDA este aleasă de Comisia Mondială SIDA după consultări ample cu oameni, organizații și agenții guvernamentale implicate în prevenirea și tratarea HIV/SIDA.

În acest an, tema campaniei este ”Să ne punem la încercare: Realizarea echității pentru a pune capăt HIV”. Aceasta încurajează oamenii să se unească la nivel global pentru a elimina disparitățile și inegalitățile care creează bariere în calea testării, prevenirii și accesului la îngrijire HIV, potrivit site-ului hiv.gov.

HIV/SIDA, nu mai este o boală mortală, ci o boală cronică

Dacă la începutul secolului, HIV/SIDA era considerată o boală mortală, astăzi este catalogată drept o boală cronică.

”Nu mai este un diagnostic fatal, cancerul, de asemenea, în multe patologii este chiar tratabil, curabil”, a subliniat Val Vâlcu, în cadrul dezbaterii online ”Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie și sănătatea românilor”.

”În foarte multe domenii, speranța de viață și calitatea vieții pacienților s-a îmbunătățit semnificativ și aceste elemente pot fi cuantificate și prin prisma costurilor sociale, fiindcă membrii familiilor celor care sunt afectați de aceste boli nu mai sunt obligați să acorde asistență, să își întrerupă activitatea lor profesională și să aibă grijă de cei apropiați car suferă de diverse boli incurabile sau complexe și atunci, din nou, toate acestea reprezintă câștiguri pentru societate și să nu uităm un slogan, care îmi este foarte drag și care reprezintă o realitate absolut obiectivă, sănătatea înseamnă bunăstare.

Ai un sistem de sănătate care îți asigură sănătatea societății, a populației, aceasta este bogată sau beneficiază de bunăstare”, a mai spus Dan Zaharescu. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Pastila care tratează infecția HIV. Streinu-Cercel: Protejează timp de șase luni. Acum ne luptăm și cu hepatita B+D. Căutăm soluții inclusiv pentru pacienții neasigurați

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel