Noua epidemie care ne amenință. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Este rău. Dumnezeu știe ce ne așteaptă

tusea convulsiva - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Această nouă epidemie amenință Europa. Simptomele sunt mai mult decât banale, dar deja au fost raportate 11 decese din cauza acesteia.

Epidemia de tuse convulsivă lovește Europa. Țările europene au raportat o creștere a cazurilor de tuse convulsivă în 2023 și în primul trimestru al anului 2024, cu de zece ori mai multe identificate decât în fiecare dintre anii anteriori. În total, aproape 60.000 de cazuri au fost raportate de către țările Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European în perioada respectivă, a declarat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor miercuri, cu 11 decese la sugari și opt la adulți mai în vârstă, transmite Reuters.

Ce este tusea convulsivă

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic Infecționist, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce este tusea convulsivă.

"Tusea convulsivă este o boală, care în urmă cu decenii reprezenta o problemă pentru că copiii pot prezenta și complicații. O bună perioadă de timp nu am avut tuse convulsivă pentru că am vaccinat, pentru că un mare procent din copii erau vaccinați, nu am mai avut tuse convulsivă.

A apărut perioada de refuz a vaccinurilor, această perioadă se prelungește, această perioadă este destul de agitată în ceea ce privește creșterea numărului de adepți care nu își vaccinează copiii, ceea ce este rău pentru că vom avea astfel de episoade epidemice.

Acum vorbim de tusea convulsivă și Dumnezeu știe ce ne va oferi viitorul", a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Septicemia, riscuri. Dr. Adrian Marinescu: Pune viața pacientului în pericol

Tusea convulsivă, simptome

Tuse convulsivă - FOTO: Freepik@EyeEM

Tusea convulsivă, cunoscută și sub numele de pertussis, este o infecție respiratorie cauzată de bacteria Bordetella pertussis. Simptomele pot varia în funcție de stadiul bolii și de vârsta persoanei afectate.

"Este o tuse chinuitoare care nu lasă copilul să respire. Ca tratament, se administrează antibiotic", a mai explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.

Tusea convulsivă, cunoscută și sub numele de pertussis, este o infecție respiratorie cauzată de bacteria Bordetella pertussis. Este numită astfel datorită tusei severe și repetate pe care o produce, care poate fi însoțită de un sunet "chițăitor" sau "șuierător" la inspirație. Această tuse poate fi atât de puternică încât poate duce la dificultăți de respirație, înroșirea feței și/sau vărsături.

Vezi și: Septicemie: simptome și tratament. Dr. Carmen Dorobăț: Trebuie bine gândit. Poate să existe fără să-l simțim

Tusea convulsivă trece prin mai multe etape, începând cu o fază catarală în care simptomele seamănă cu cele ale unei răceli obișnuite, urmată de o fază paroxistică caracterizată de tusea severă și convulsivă și, în cele din urmă, o fază de reconvalescență în care tusea începe să se diminueze treptat.

Această infecție este extrem de contagioasă și poate fi transmisă prin tuse sau strănut de la o persoană infectată la alta. Este important să se diagnosticheze și să se trateze tusea convulsivă la timp, deoarece poate fi mai severă și mai periculoasă la sugari și la copiii mici, putând duce la complicații grave, cum ar fi pneumonia sau convulsii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel