Noi tulpini COVID, rezistente la anticorpi. Cel mai recent studiu
04 Martie 2021, 19:41

Coronavirus
Un studiu din Nature susține că o parte dintre noile tulpini COVID au devenit rezistențe la anticorpi, potrivit analizelor de laborator.

O parte dintre noile variate ale SARS-CoV-2 au dovedit rezistenţă la efectul anticorpilor neutralizanţi în experimente de laborator, ceea poate avea implicaţii în elaborarea de vaccinuri şi terapii cu anticorpi împotriva COVID-19, potrivit unui studiu publicat joi de revista Nature Medicine. Anticorpii neutralizanţi - produşi de organism ca răspuns la infecţie sau de un vaccin - blochează capacitatea virusului de a pătrunde în celulele gazdă şi sunt importanţi pentru a ajuta la generarea imunităţii pe termen lung.

Totuşi, nu este încă clar dacă anticorpii împotriva SARS-CoV-2 pot neutraliza şi noile variante ale coronavirusului. În acest studiul publicat de Nature Medicine, Michael Diamond şi Ali Ellebedy, de la Washington University School of Medicine (St. Louis, Missouri), şi Pei-Yong Shi, de la University of Texas Medical Branch (Galveston, Texas) au evaluat capacitatea anticorpilor de a neutraliza tulpinile recente de SARS-CoV-2, precum varianta din Marea Britanie. A fost studiată şi capacitatea anticorpilor de a neutraliza virusuri sintetice create în laborator ce conţin proteina spike (S) precum varianta sud-africană (B.1.351) şi cea braziliană, precum şi noua variantă Washington (Wash SA-B.1.351).

Pentru acest studiu, autorii au recoltat anticorpi monoclonali şi plasmă (ce conţine anticorpi neutralizanţi de la pacienţii care s-au vindecat de COVID-19 şi de la persoane cărora li s-a administrat vaccinul de la Pfizer-BioNTech, iar apoi au verificat capacitatea lor de neutralizare în faţa variantelor naturale de SARS-CoV-2 şi a variantelor sintetice create în laborator. Majoritatea testelor au arătat "o activitate inhibitoare redusă" împotriva virusului cu proteina spike sau altor mutaţii ale SARS-CoV-2 la poziţia E484K (prezentă şi la tulpina britanică B.1.351), fapt ce demonstrează că anticorpii neutralizanţi actuali "pot avea o eficienţă mai scăzută" asupra variantei sud-africane sau celei britanice.

Aceste rezultate poate avea implicaţii terapeutice, având în vedere că plasma imună a persoanelor infectate la începutul pandemiei ar putea să nu protejeze pacienţii infectaţi cu unele dintre noile tulpini. Autorii au precizat însă că trebuie coroborate cazurile mai multor pacienţi pentru a putea sprijini aceste rezultate, arată Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?