Această metodă simplă ne ajută să...
Uleiul de pește, o sursă populară de acizi grași omega-3, a fost asociat cu un risc cardiovascular crescut în rândul persoanelor care nu au fost diagnosticate cu boli cardiovasculare. Cercetătorii din China au descoperit că suplimentele de ulei de pește pot crește riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral în rândul celor cu o stare de sănătate cardiovasculară bună, în ciuda beneficiilor pentru cei cu o stare de sănătate cardiovasculară precară.
Studiul sugerează că recomandarea uleiului de pește ar trebui să fie mai selectivă și adaptată la profilul fiecărui pacient în parte, uleiul de pește putând fi mai benefic pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare preexistente decât pentru prevenirea primară în rândul populației generale.
Acesta evidențiază necesitatea unor recomandări mai personalizate pentru utilizarea uleiului de pește.
Foto: Freepik @alex79zpua
Studiul publicat în BMJ Medicine a constatat că persoanele fără boli cardiovasculare cunoscute care luau în mod regulat suplimente de ulei de pește aveau un risc cu 13% mai mare de a dezvolta fibrilație atrială și un risc cu 5% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral decât cele care aveau o sănătate cardiacă bună, dar nu foloseau ulei de pește.
Cu toate acestea, cei cu boli cardiovasculare și care foloseau suplimente de ulei de pește aveau un risc cu 15% mai mic de a trece de la fibrilație atrială la atac de cord și un risc cu 9% mai mic de a trece de la insuficiență cardiacă la deces.
Riscul de a trece de la o stare de sănătate bună la atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă a fost cu 6% mai mare în rândul femeilor care au luat ulei de pește și cu 6% mai mare în rândul nefumătorilor.
Efectul protector al uleiului de pește asupra trecerii de la o stare bună de sănătate la deces a fost mai mare la bărbați și la participanții mai în vârstă la studiu. Autorii studiului au remarcat că utilizarea regulată a suplimentelor de ulei de pește ar putea avea diferite roluri în evoluția bolilor cardiovasculare.
Suplimentele de ulei de pește care conțin acizi grași omega-3 sunt utilizate pe scară largă pentru reducerea riscului cardiovascular, deoarece au proprietăți antiinflamatorii și pot contribui la îmbunătățirea profilului lipidic.
Vezi și: Legătura dintre colesterol și inflamație. O combinație periculoasă pentru inimă
S-a constatat că uleiul de pește poate avea beneficii potențiale, cum ar fi reducerea riscului de atac de cord și de moarte cardiacă subită. Cu toate acestea, unele studii au arătat un impact minim sau deloc semnificativ asupra mortalității cardiovasculare generale. Studiul este interesant și merită explorat în continuare.
Elana Natker, dietetician autorizat și director de comunicare cu medici pentru Organizația Globală pentru EPA și DHA Omega-3, recomandă pacienților să ia cel puțin 500 mg de omega-3 pe zi, fie din pește gras, fie dintr-un supliment de omega-3.
Studiul a fost observațional, cu potențiali factori de confuzie și fără a lua în considerare doza. Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina mecanismele precise de apariție și prognostic al evenimentelor de boli cardiovasculare în cazul utilizării regulate a suplimentelor de ulei de pește. În plus, sunt necesare studii clinice la om pentru a sugera o relație de cauzalitate între omega-3 și fibrilația atrială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...