Noduli pulmonari, descoperiți în plămânii nefumătorilor. Medicii, semnal de alarmă legat de screening

noduli pulmonari - FOTO: Freepik@keetazalay
Asta s-a descoperit în plămânii nefumătorilor, iar medicii sunt îngrijorați și lansează un semnal de alarmă.

Un nou studiu alarmant a descoperit că mulți nefumători au unele formațiuni îngrijorătoare în plămâni, punându-le sănătatea viitoare în pericol. Cercetătorii din Olanda au descoperit că formațiunile mici din plămâni, cunoscute sub numele de noduli pulmonari, sunt surprinzător de frecvente chiar și în rândul persoanelor care nu au fumat niciodată.

Cercetarea, publicată în revista Radiology, contestă presupunerile anterioare privind prevalența acestor noduli în persoanele aparent sănătoase și ar putea avea implicații semnificative asupra modului în care medicii abordează sănătatea plămânilor în populația generală.

Studiul a constatat că peste 40% dintre nefumători aveau cel puțin un nodul pulmonar. Și mai alarmant, aproximativ 11% aveau noduli suficient de mari pentru a fi considerați "clinici relevant", ceea ce înseamnă că ar putea necesita evaluare medicală suplimentară sau monitorizare.

Vezi și: Analizele care îți arată că ai probleme cu inima. Pot identifica și riscul de infarct

Nodulii pulmonari, ce sunt

Nodulii pulmonari sunt formațiuni mici, rotunde în țesutul pulmonar. Deși majoritatea sunt benigne, unii pot fi semne timpurii ale cancerului pulmonar. Tradițional, acești noduli au fost asociați cu fumatul, iar majoritatea înțelegerii noastre despre prevalența lor provine din studiile efectuate pe fumători înrăiți sau persoane cu risc ridicat de cancer pulmonar.

Această cercetare nouă oferă o imagine diferită. Sugerează că nodulii pulmonari sunt mult mai frecvenți în populația generală decât s-a crezut anterior, chiar și în rândul celor care nu au fumat niciodată.

"Acest studiu este revoluționar, deoarece oferă prima analiză cuprinzătoare a prevalenței și distribuției dimensiunii nodulilor pulmonari solizi într-o cohortă de populație din nordul Europei, care nu fumează.

Spre deosebire de studiile anterioare care s-au concentrat predominant pe coorte de screening pentru cancerul pulmonar cu risc ridicat sau pe coorte asiatice, această cercetare oferă date fundamentale pentru populația generală de nefumători din nordul Europei", spune autorul principal Rozemarijn Vliegenthart, MD, PhD, radiolog și profesor de imagistică cardiotoracică la Universitatea Medicală din Groningen și Universitatea din Groningen din Olanda.

Studiul a inclus peste 10.000 de participanți din nordul Olandei, toți fiind fie foști fumători, fie persoane care nu au fumat niciodată. Folosind tomografii computerizate cu dozare mică, cercetătorii au putut detecta noduli pulmonari cu un diametru de cel puțin 3,9 milimetri.

Vezi și: "În apa stătătoare nu trebuie să faci baie". Dr. Adrian Marinescu: E mai rău decât pe litoral. Risc de E.coli, leptospiroze și orice. Nu stă nimeni să le verifice

Prevalența nodulilor pulmonari, în creștere

Una dintre cele mai surprinzătoare descoperiri a fost că prevalența nodulilor pulmonari a crescut odată cu vârsta, atât la bărbați, cât și la femei. În grupul de vârstă 45-49 de ani, aproximativ 39% dintre bărbați și 28% dintre femei aveau cel puțin un nodul. Până când persoanele au ajuns la vârsta de 80 de ani și peste, aceste procente au crescut la 61% pentru bărbați și 51% pentru femei.

Studiul a mai constatat că bărbații erau mai susceptibili să aibă noduli pulmonari decât femeile în toate grupele de vârstă. Cu toate acestea, atunci când femeile aveau noduli, aceștia tindeau să fie puțin mai mari în medie.

"Studiul nostru a dezvăluit prezența nodulilor clinici relevanți în 11,1% dintr-o cohortă de nefumători, considerată în mod tradițional cu risc scăzut. Aceasta a fost mai mare decât ne-am așteptat și chiar similară cu prevalența raportată în populațiile cu risc ridicat de fumători", explică Dr. Vliegenthart.

Vezi și: Colesterolul și riscurile cardiovasculare. Dr. Sorin Băilă: Pe locul 1 este infarctul de miocard, pe locul 3 accidentul vascular cerebral ischemic. La mijloc sunt neoplaziile

Sănătatea pulmonară, deficitară

Noduli pulmonari - FOTO: Freepik@prostooleh

Aceste descoperiri ridică întrebări importante despre modul în care abordăm sănătatea pulmonară și screeningul pentru cancer. În prezent, programele de screening pentru cancerul pulmonar se concentrează în mod obișnuit pe persoanele mai în vârstă cu istoric de fumat intens. Este important de menționat că prezența unui nodul pulmonar nu înseamnă neapărat cancer.

De fapt, majoritatea nodulilor, în special cei mici, sunt benigne. Aceștia pot fi cauzați de infecții vechi, țesut cicatricial sau pur și simplu o variație normală a structurii pulmonare.

Cu toate acestea, prevalența ridicată a acestor noduli, în special a celor suficient de mari pentru a fi considerați clinici relevanți, sugerează că abordarea noastră actuală privind sănătatea pulmonară ar putea necesita reconsiderare. Ar putea duce la descoperiri incidentale în timpul imagisticii toracice de rutină, provocând potențial anxietate pacienților și conducând la proceduri medicale suplimentare, uneori inutile.

Vezi și: Care este rolul colesterolului. Dr. Sorin Băilă: Ne-am năpustit cu toate armele împotriva colesterolului. Este o structură esențială

Cancerul pulmonar la nefumători, mai redus ca incidență

"Știm că incidența cancerului pulmonar în această populație (cohorta LifeLines) este foarte scăzută (0,3%), sugerând că majoritatea nodulilor clinici relevanți și chiar acționabili într-o cohortă de nefumători sunt benigni.

Datele viitoare despre diagnosticul cancerului pulmonar în rândul participanților la ImaLife cu noduli clinici relevanți și acționabili ar putea ajuta la optimizarea recomandărilor pentru gestionarea nodulilor pentru persoanele considerate cu risc scăzut", concluzionează dr. Vliegenthart.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel