Nivelurile mai ridicate de cofeină din sânge scad riscurile de obezitate și osteoartrită. Câte cești poți să bei pe zi

cofeina Foto: Freepik @narong27
Descoperă de ce cofeina poate fi un aliat surprinzător în lupta împotriva obezității și a bolilor articulare.

Peste 1 miliard de oameni la nivel mondial suferă de obezitate, ceea ce poate crește riscul de probleme de sănătate, cum ar fi afecțiunile articulare precum osteoartrita. Cercetătorii de la Imperial College din Londra și de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că nivelurile ridicate de cofeină, influențate de consum și de metabolismul controlat genetic, pot contribui la protejarea organismului împotriva obezității și a bolilor articulare.

Obezitatea exercită o presiune suplimentară asupra genunchilor, șoldurilor și gleznelor, ceea ce face ca indivizii să fie mai predispuși la apariția unor afecțiuni articulare precum osteoartrita. Studiul sugerează că un nivel mai ridicat de cofeină în sânge pe o perioadă lungă de timp poate ajuta la protejarea organismului împotriva obezității și a bolilor articulare.

Vezi și: Antioxidanții din zmeură ajută creierul și îmbunătățesc memoria. Ce alte beneficii ai dacă mănânci zmeură

Legătura dintre obezitate, sănătatea articulațiilor și cofeină

Studiul condus de Dr. Dipender Gill de la Imperial College London a urmărit să înțeleagă impactul cofeinei asupra obezității și sănătății articulațiilor. Cercetătorii s-au concentrat asupra cofeinei circulante în organism, care reprezintă cantitatea de cofeină care circulă în sânge și care afectează funcțiile corporale.

De asemenea, ei au examinat variantele genetice legate de metabolismul cafeinei și modul în care acestea pot afecta și descompune nivelurile de cafeină circulantă în sânge, cunoscută și sub numele de cafeină plasmatică.

Utilizarea datelor genetice umane la scară largă a oferit o perspectivă rapidă și rentabilă, relevantă din punct de vedere clinic, asupra efectelor cofeinei plasmatice asupra unei game largi de trăsături și diagnostice.

Vezi și: Laptele de migdale: înlocuitor pentru laptele de vacă? Ce nutrienți conține și cum poți să îl prepari acasă

Foto: Freepik

Datele genetice confirmă efectul potențial protector al cofeinei

Un studiu realizat de Dr. Gill și echipa sa a dezvoltat un scor de risc genetic ponderat (GRS) pentru cofeina plasmatică, folosind două variante genetice legate de nivelurile de cofeină. GRS a fost apoi utilizat într-un studiu de asociere la nivel de fenomene (PheWAS) pentru a studia 988 de trăsături clinice legate de nivelurile de cofeină în circulație.

O analiză de randomizare mendeliană a fost utilizată pentru a înțelege mecanismele potențiale care stau la baza efectelor cofeinei plasmatice asupra trăsăturilor raportate anterior și a celor noi.

Cercetătorii au adunat, de asemenea, date genetice din studiile anterioare de asociere la nivelul genomului a 9.900 de europeni cu vârste cuprinse între 47 și 71 de ani, osteoartroză și osteoartrită, precum și detalii privind indicele de masă corporală.

Efectele creșterii cofeinei din sânge

Un studiu a constatat că o creștere pe termen lung a cofeinei circulante poate contribui la scăderea greutății corporale și la reducerea riscului de osteoartroză și osteoartrită. Cercetătorii au confirmat dovezile genetice anterioare privind un efect protector al cofeinei plasmatice asupra riscului de obezitate. Aceștia au raportat o asociere între nivelurile plasmatice de cofeină mai ridicate, prezise genetic, și un risc mai scăzut de osteoartrită.

Aproximativ o treime din efectul protector al cofeinei plasmatice asupra riscului de osteoartrită a fost mediat de o greutate corporală mai mică. Am efectuat anterior astfel de analize pentru a găsi dovezi care să susțină [efectele] cofeinei plasmatice asupra reducerii obezității", a explicat Dr. Gill.

Consumul mai mare de cofeină diferă de un nivel ridicat de cofeină, deoarece persoanele cu un metabolism mai rapid consumă de obicei mai multă cofeină pentru a menține același nivel de cofeină în sânge.

Cât de multă cofeină este sănătoasă?

Un studiu a confirmat faptul că cofeina este utilă pentru pierderea în greutate, potrivit Dr. Mir Ali, chirurg bariatric și director medical al MemorialCare Surgical Weight Loss Center de la Orange Coast Medical Center. Dr. Ali consideră că 3 miligrame de cofeină pe kilogram de greutate corporală sunt suficiente pentru a reduce obezitatea sau riscul de sănătate articulară. Pentru o persoană care cântărește 70 de kilograme, ar avea nevoie de aproximativ 210 mg de cofeină, ceea ce reprezintă aproximativ 2 cești de cafea, potrivit Medical News Today.

Cu toate acestea, el sfătuiește că fiecare persoană răspunde diferit la cofeină, unele persoane simțindu-se pline de energie, în timp ce altele se simt anxioase sau nervoase. El sfătuiește să se țină cont de acest lucru atunci când încercați cofeina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel