Nisipul la rinichi, "noțiune de șantier". Mihai Dobra: Eu nu cred în ea. Este noțiunea mistificată a ecografiștilor

Nisip la rinichi - foto: freepik @ibrandify
EXCLUSIV
Nisipul la rinichi, ”noțiune de șantier”. Medicul urolog Mihai Dobra a explicat ce este, de fapt, nisipul la rinichi.

Nisipul la rinichi este o noțiune des întâlnită în diagnosticul primit de la specialiștii în sănătate. Cu toate acestea, există controverse în privința acesteia.

În cadrul unui interviu, dr. Mihai Adrian Dobra, doctor în științe medicale, medic specialist urologie cu experiență în chirurgia oncologică urologică: tumori renale parenchimatoase, carcinom urotelial înalt, tumori vezicale, tumori testiculare și peniene, endourologie înaltă și joasă, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL ce este, de fapt, nisipul la rinichi.

Nisipul la rinichi e o ”noțiune de șantier”

Medicul Mihai Dobra subliniază o perspectivă critică asupra noțiunii de nisip la rinichi. Consideră că această noțiune este, mai degrabă, o conceptualizare mistificată, utilizată de ecografiști și poate fi mai degrabă o etichetă comercial-subiectivă.

În loc să se recurgă la diagnosticul de nisip la rinichi, medicul susține că atunci când se pune diagnosticul de litiază, acesta ar trebui să fie asociat cu o descriere specifică a pietrelor, în urma unor investigații, precum ecografia, tomografia sau alte mijloace imagistice, evitând astfel termenul ambiguu de nisip, perceput ca o analogie nespecifică și mai puțin relevantă în diagnosticarea corectă a afecțiunii.

”Nu sunt foarte de acord cu noțiunea de nisip. Noțiunea de nisip este, mai degrabă, noțiunea mistificată a ecografiștilor. Eu nu cred în ea, e o noțiune, mai degrabă, comercial-subiectivă. În general, dacă pui diagnosticul de litiază, ar trebui, când o faci ori ecografic, ori tomografic, ori printr-un mijloc imagistic, să o faci descriind piatra. Nisip e o noțiune, așa, de șantier”, a explicat medicul Mihai Dobra, pentru DC Medical.

Diagnosticul se stabilește în urma unor analize de laborator și imagistice, cum ar fi ecografia renală sau tomografia computerizată.

Foto: Freepik @fidaolga

Medicul ne-a mai spus că "noi, medicii, folosim termeni precum calculi, litiază, îi dăm o dimensiune, îi dăm o localizare.

Pentru a fi foarte relativ, folosești termenul de nisip. Nu-i dai o încărcătură ecografiei. Nici documentația nu e atât de serioasă. Poate fi interpretată ori că are, ori că nu are. De aici pleacă "nisip la rinichi". Pot fi microcalcificări, pot fi microcalculi... discuția ecografică e cu totul diferită", a mai spus medicul. 

Prevenirea formării nisipului la rinichi include menținerea unei hidratări adecvate, limitarea consumului de sare și proteine și adoptarea unui stil de viață sănătos. De asemenea, este important ca persoanele cu un istoric de nisip sau pietre la rinichi să efectueze controale medicale regulate și să urmeze recomandările medicului.

Cu un diagnostic corect și un tratament adecvat, majoritatea persoanelor cu această afecțiune pot gestiona simptomele și pot preveni complicațiile.

Tratamentul depinde de mărimea și tipul nisipului sau pietrelor. În cazurile ușoare, tratamentul poate consta în consumul de lichide și administrarea de medicamente pentru a facilita eliminarea nisipului. În cazurile mai severe, pot fi necesare proceduri minim invazive sau chiar intervenții chirurgicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel