Nigeria devine prima țară care introduce un nou vaccin împotriva meningitei. OMS: Protejează împotriva celor 5 tulpini ale bolii

Vaccin meningita - Foto: Freepik
Nigeria devine prima țară care introduce un nou vaccin împotriva meningitei, potrivit OMS.

Vaccinul împotriva meningitei este un instrument crucial în prevenirea acestei boli grave.

Există mai multe tipuri de vaccin împotriva meningitei, care vizează diferitele cauze ale acestei infecții.

Nigeria a devenit prima țară din lume care a lansat noul vaccin "revoluționar" Men5CV împotriva meningitei, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit Reuters.

Meningita este o inflamație a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării. Această inflamație poate fi cauzată de diverse infecții, inclusiv bacteriene, virale sau fungice, dar și de alte cauze, cum ar fi traumele, unele medicamente sau afecțiuni autoimune.

Infecțiile bacteriene și virale sunt cele mai frecvente cauze ale meningitei.

Nigeria este unul dintre punctele fierbinți ale acestei boli mortale din Africa. Anul trecut, a fost raportată o creștere cu 50% a numărului de cazuri anuale în 26 de țări africane considerate țări hiperendemice de meningită, potrivit OMS.

"Implementarea din Nigeria ne aduce cu un pas mai aproape de obiectivul nostru de a elimina meningita până în 2030", a declarat Tedros Ghebreyesus, directorul general al OMS, citat într-un comunicat.

Între octombrie anul trecut și jumătatea lunii martie a acestui an, 1.742 de cazuri au fost suspectate în țară, 153 de decese fiind înregistrate în șapte state din Nigeria, arată datele OMS.

Se pare că noul vaccin protejează împotriva celor cinci tulpini majore ale bolii care sunt răspândite în Nigeria, spre deosebire de vaccinul inițial care acționează împotriva unei singure tulpini, a precizat OMS.

Principalele simptome ale meningitei includ:

- dureri de cap severe

- febra și frisoane

- ridigitatea gâtului

- sensibilitatea la lumină

- confuzie sau dificultăți de concentrare.

Prevenirea meningitei poate fi realizată prin vacinare împotriva anumitor cauze comune ale acestei infecții, cum ar fi vaccinurile meningococice, pneumococice sau împotriva Hib.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel