Neurodermatita, boala de piele cronică. Calitatea vieții, proastă. Începe cu o pată pe piele și ajunge să afecteze întreaga viață

neurodermatita - FOTO: Freepik@v_elena
Neurodermatita este o boală de piele care implică o senzație de mâncărime în diferite zone ale corpului. Cu toate acestea, ce alte simptome presupune, de ce apare și cum se tratează?

Neurodermatita este o boală de piele cronică frecventă. Aceasta implică o senzație de mâncărime în diferite părți ale corpului. Nu pune în pericol viața, dar poate duce la complicații. În plus, poate avea efecte psihosociale semnificative și poate duce la tulburări de somn și disfuncții sexuale.

Potrivit unui studiu, pacienții cu neurodermatită tind să posede abilități sociale și resurse interpersonale slabe și să fie lipsiți de flexibilitate. În plus, calitatea generală a vieții lor poate fi mai proastă.

Neurodermatita, cauze

Neurodermatita, denumită și lichen simplex chronicus, este o boală de piele care începe cu o pată de mâncărime pe piele. Atunci când cineva suferă de neurodermatită, are tendința de a se scărpina frecvent pentru că îi mănâncă pielea, dar acest lucru nu face decât să sporească mâncărimea.

Ciclul mâncărime-rascare face ca pielea afectată să se îngroașe și să devină și mai aspră. În cazul neurodermatitei, pe piele pot apărea și pete. Acestea apar de obicei pe coapse, glezne, încheieturi, antebrațe și gât.

Vezi și: Greșeala pe care ai făcut-o când ai urinat. De ce NU e bine ca bărbații să urineze din picioare. Boala gravă pe care o riști

Interferențe în viața de zi cu zi

Această boală nu este potențial fatală sau contagioasă, dar mâncărimile resimțite de persoana suferindă pot fi atât de intense sau recurente încât interferează semnificativ cu viața de zi cu zi. De fapt, interferează cu somnul lor și le afectează negativ calitatea vieții în general.

De asemenea, le poate afecta sexualitatea. Conform unui studiu, persoanele care suferă de neurodermatită se confruntă cu o incidență mai mare a problemelor sexuale. Acestea sunt chiar mai mari decât în cazul bolnavilor de psoriazis (o altă boală de piele).

Neurodermatita, simptome

Cele mai frecvente semne și simptome ale neurodermatitei sunt următoarele:

- Una sau mai multe pete cu mâncărimi pe piele.

- Apariția unei texturi corpolente sau solzoase în zonele afectate.

- Una sau mai multe pete aspre, în relief, de obicei de culoare mai închisă decât restul pielii (de exemplu, roșie), potrivit Exploring Your Mind.

Vezi și: Alimentul cu puține calorii care înlocuiește pâinea. Mihaela Bilic: Nu strâmbaţi din nas

Este, de asemenea, o boală care poate compromite și alte zone apropiate de cele care prezintă mâncărimi. Aceasta include antebrațele, încheieturile mâinilor, capul, gâtul, gleznele și chiar anusul, vulva și scrotul.

Mâncărimea poate fi continuă sau discontinuă. De asemenea, poate fi mai mult sau mai puțin intensă, în funcție de individ și de momentul zilei. Unii bolnavi se scarpină chiar și în timp ce dorm.

În plus, neurodermatita poate afecta emoțional persoana care suferă. Potrivit unui studiu, pacienții cu neurodermatită obțin scoruri mai mari la scalele folosite pentru a evalua depresia.

Vezi și: Grevă japoneză în Sănătate: Pregătiți-vă pentru 7 iunie. Care sunt revendicările

Neurodermatita, cauze

Cauza neurodermatitei este, în general, necunoscută. Acestea fiind spuse, se știe că frecarea și scărpinarea recurentă pot fi inițiate de ceva care pur și simplu irită pielea. De exemplu, o înțepătură de insectă sau purtarea de haine strâmte. atunci când bolnavul se scarpină sau se freacă pe zona afectată, mâncărimea crește în intensitate. Mai mult, cu cât se scarpină mai mult, cu atât mai multă mâncărime.

Neurodermatita a fost legată și de alte boli de piele. De exemplu, pielea uscată și psoriazisul. Anxietatea și stresul sunt, de asemenea, factori care pot declanșa mâncărimile caracteristice neurodermatitei.

Neurodermatita, tratament

Este dificil de întrerupt ciclul mâncărime-rascaturare tipic acestei boli și, în multe cazuri, este o boală cronică. Cu toate acestea, poate fi tratată.

Succesul tratamentului depinde de rezistența bolnavului la nevoia de a se scărpina sau de a freca zonele afectate și de eficacitatea medicamentelor utilizate.

Există anumite medicamente, cu sau fără prescripție medicală, care ajută la ameliorarea pruritului. De asemenea, este important să se identifice și să se elimine toți factorii care întrețin și agravează problema.

Diferitele tratamente pentru neurodermatită au obiective diferite. Unele controlează mâncărimea, în timp ce altele previn scărpinatul. Însă, toate abordează cauzele bolii. Diferitele tipuri de medicamente utilizate includ:

Vezi și: Anticoagulantele, tratament împotriva AVC-ului. Cât de eficiente sunt. Ce s-a descoperit abia acum

- Creme medicamentoase împotriva mâncărimilor. Antihistaminicele pot reduce această senzație, mai ales noaptea.

- Corticosteroizi injectabili.

- Medicamente anxiolitice pentru a aborda anxietatea.

- Plasturi medicinali. De exemplu, plasturi topici cu lidocaină sau capsaicină.

- Fototerapie. În plus, se folosește fototerapia. Într-adevăr, uneori, expunerea pielii afectate la anumite tipuri de lumină poate funcționa bine. În cele din urmă, la nivel psihologic, se lucrează astfel încât persoana suferindă să reducă sursele de stres și anxietate ale acesteia. Se poate lucra la gestionarea emoțiilor și la tipurile de comportamente care fie generează, fie previn mâncărimile și scărpinatul.

Neurodermatita este o boală de piele care face ca persoana care suferă să se scarpine în mod persistent. Acest lucru poate provoca complicații. De exemplu, răni, infecții bacteriene sau chiar cicatrici.

Mâncărimile pe care le resimte bolnavul cu neurodermatită pot interfera cu calitatea somnului, cu viața sexuală și cu calitatea generală a vieții. Prin urmare, dacă suferiți de oricare dintre simptomele sale, trebuie să vă vizitați medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel