Nelu Tătaru, COVID-19: Trend ascendent cu progresie lentă; focare precum Suceava tind să se stingă

Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru spune că România, care este în scenariul 4, înregsitrează o progresie lentă a cazurilor de COVID-19 și că datorită măsurilor impuse focarele precum cel de la Suceava tind să se stingă.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat, că în acest moment România se află pe un trend ascendent în privința infectărilor cu noul coronavirus, dar că se înregistrează o progresie lentă.

„Suntem în scenariul 4 în care gândim că tot ce se prezintă în unitățile de primire-urgență sunt suspecți de infecție COVID. Țin să precizez că în ultima perioadă am avut o prezentare mai scăzută la aceste unități. Suntem pe un trend ascendent, dar totuși cu o progresie lentă. Atâta timp cât menținem această izolare, avem și posibilitatea să putem evalua clar și aceste ultime creșteri (...) care se manifestă în acest moment. (...) Avem și niște focare, cum este Suceava, care tind să se stingă. Dacă la începutul săptămânii trecute aveam 50 de cazuri noi pe zi, vineri am avut doar 20 de cazuri noi", a declarat Nelu Tătaru, într-o intervenție telefonică la postul Antena 3.

Izolarea la domiciliu, a spus el, a dus la „consumarea bolii" în focare mici, în interiorul familiilor.

„A permis în același timp să nu mai avem o transmitere locală, accelerată în comunități neavând acele grupări populaționale, neavând acele manifestări. Vorbeam de un vârf în jur de 10 - 12.000 de cazuri, acest vârf este ținut în frâu și de limitarea transmiterii intra-comunitare. Avem și am impus de la început (...) o incubație de 14 zile. Avem o perioadă de creștere progresivă, nu exponențială, dar creșterea progresivă noi sperăm să se poată opri în 7 - 10 zile ca să avem un platou, iar după acest platou să putem avea o coborâre lentă a numărului de cazuri noi. Nerespectarea acestei izolări poate crește acel număr de cazuri. Putem merge și în 15.000, poate și mai mult, dar după cum am observat zilele acestea, sper că acest trend să rămână cel pe care îl știm în acest moment și să nu avem o creștere bruscă", a spus ministrul Sănătății.

El a mulțumit populației care a înțeles că e important să respecte regulile, în perioada Paștelui. „Mulțumesc populației care a înțeles mesajul și să aibă răbdare încă 7-10 zile. E un moment greu, dar ne trebuie credință și speranța ca următoarele sărbători să le petrecem împreună", a adăugat ministrul Tătaru.

Ministrul Tătaru se află, în aceste zile acasă, la Huși, lângă familie, după o perioadă de cinci săptămâni în care nu i-a văzut pe cei dragi. „La mine, la Huși, am văzut că s-a respectat izolarea", a mai spus Nelu Tătaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel