Navigatul pe internet, benefic pentru prevenirea demenței. Mai puțin de două ore, un risc mai mare de boală. Contează și calitatea informațiilor

navigatul pe internet benefic pentru prevenirea dementei. FOTO: Freepik
Navigatul pe internet este benefic pentru prevenirea demenței,  boala neurodegenetativă ce afectează peste 55 de milioane de adulți în vârstă. La ce trebuie să fie atenți vârstnicii atunci când sunt pe internet.

Demența este o tulburare neurodegenerativă care afectează la nivel mondial peste 55 de milioane de adulți în vârstă. Se caracterizează prin declinul funcțiilor cognitive, precum memoria, gândirea sau abilitățile sociale, fapt ce interferează cu activitatea cotidiană și are impact atât asupra persoanei, cât și a anturajului, familie și prieteni.

Pierderea memoriei care se agravează progresiv în timp este un puternic semn de semn de demență, mai ales atunci când declinul cognitiv face imposibilă o viață de zi cu zi normală și independentă.

Vezi și: 5 semne ale deficitului de grăsimi. Se poate ajunge chiar la infertilitate sau depresie

Navigatul pe internet, protecție împotriva demenței

Este cunoscut faptul că menținerea activă a minții poate preveni apariția declinului cognitiv. Acest lucru se poate realiza prin activități ușor de pus în practică, precum cititul, rezolvarea jocurilor de ”cuvinte încrucișate”, puzzle-uri sau jocuri de memorie.

Un nou studiu explorează efectul utilizării internetului în rândul adulților în vârstă ca mijloc de prevenire a demenței.

Studiul a constatat că adulții care utilizează în mod regulat internetul au aproape jumătate din riscul de a dezvolta demență, comparativ cu cei care nu utilizează în mod regulat internetul.

De altfel, în vremurile actuale utilizarea internetului este mult mai facilă, inclusiv în rândul adulților în vârstă, existând o varietate de dispozitive, smartphone sau tablete, cu care i-au legătura cu familiile aflate la distanță.

În cadrul acestui studii, autorii au urmărit sănătatea cognitivă a peste 18.000 de adulți care nu sufereau de demență și care la începutul studiului, ce a durat în medie între 7,9 ani și 17,1 ani, aceștia aveau între 50 și 64,9 ani.

Astfel, utilizatorii obișnuiți de internet au avut un risc redus cu 43% de a dezvolta demență, în comparație cu cei care nu utilizau în mod constant internetul, mai mult, la finalul studiului, 4,68% dintre persoane fuseseră diagnosticate cu demență, arată Medical News Today.

În acest context, studiul a arătat partea pozitivă a utilizării internetului în rândul adulților în vârstă, cei care nu intrau deloc pe internet sau care au stat mai puțin de două ore au avut un risc mai mare de demență.

Vezi și: Manevra Heimlich: cum se face. Ciuhodaru: Creierul începe să se degradeze la 1 minut. La 3 minute leziuni ireversibile, la 5 moarte cerebrală, la 15 moarte

Navigatul pe internet, când devine nociv

Pe de altă parte este important de reținut că nici statul în exces pe internet nu este benefic.

Potrivit doctorului Scott Kaiser, specialist în medicina geriatrică de familie la Pacific Neuroscience Institute, care nu a fost implicat în acest studiu, ”a existat un fel de punct optimist în care, dacă erai pe internet între o jumătate de oră și două ore pe zi, era protector împotriva demenței.

Prea mult timp petrecut pe internet nu a fost protector sau a fost potențial dăunător”, a subliniat el.

Astfel, mai spune dr. Kaiser, la fel ca și cei tineri, care utilizează în mod compulsiv rețelele de socializare, ajungând la ceea ce specialiștii numesc ”oboseala Tik-Tok”, s-a constatat că în rândul adulților în vârstă, în cazul în care parcurg compulsiv fluxurile social media încărcate cu știri proaste se ajunge la un alt tip de oboseală.

”Adulții pot fi foarte expuși la imaginile negative ale îmbătrânirii și se simt mai puțin valoroși și se simt prost în legătură cu îmbătrânirea - acesta ar fi un exemplu în care prea mult timp pe internet ar putea avea un efect potențial negativ”, a mai spus dr. Kaiser, care este co-fondator al Determined  Health, o organizație dedicată ajutării persoanelor în vârstă să își consolideze legăturile sociale.

În concluzie, timpul petrecut petrecut pe internet poate promova, de asemenea, un stil de viață sedentar.

Dar de ce este internetul bun pentru prevenirea demenței? Explicația este una simplă și are legătură cu dezvoltarea cognitivă, la orice vârstă, deoarece a învăța să ”navighezi” pe internet înseamnă învățarea unor lucruri noi, mai ales pentru adulții în vârstă.

”Am putea spune că utilizarea internetului la o vârstă mai înaintată ar putea avea beneficii cognitive directe, deoarece învățarea și utilizarea noilor tehnologii ar putea stimula creierul și, prin urmare, ar putea avea un impact pozitiv asupra funcției cognitive a oamenilor", a declarat dr. Snorri Bjorn Rafnsson. Mai mult decât atât, acesta susține că adulții în vârstă ar putea utiliza internetul și pentru căutarea de informații generale sau informații specifice, legate de starea lor de sănătate.

Iar apariția telemedicinei, un plus din perioada pandemiei, reprezintă un alt motiv pentru ca aceste persoane să petreacă timp online.

Ce trebuie reținut este că pentru o bună sănătate mintală este nevoie să existe un echilibru în timpul petrecut pe internet, dar și în modul în care acesta este utilizat. De asemenea, că timpul petrecut cu familia, cu prietenii precum și activitățile de grup sunt benefice pentru menținerea unei stări bune de sănătate. Iar pe lângă acestea trebuie să avem un stil alimentar echilibrat și sănătos, dar și să evităm sedentarismul, care este factor de risc pentru boli cronice, precum diabet sau boli cardiovasculare.

Vezi și: Ficatul gras, evoluție spre ciroză sau cancer. Liana Gheorghe: Mare mortalitate hepatică. Crește cu o incidență amenințătoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel