Napul, leguma care înlocuieşte cartofii prăjiţi. Reduce riscul de cataractă, AVC, E.coli și stafilococul auriu

Napul - Foto: Pexels @Marco Fischer
Care este leguma care poate înlocui cartoful din alimentație. Nu știe multă lume, dar are multe beneficii pentru sănătate.

Cartoful este unul dintre cele mai consumate alimente și stârnește adevărate controverse când vine vorba despre diete. Deși pare de neînlocuit, există o legumă veche, uitată de mulți, care poate înlocui cartoful fără probleme. 

Este vorba despre nap, o rudă a conopidei, care poate fi inclusiv prăjit, exact ca un cartof. Napul poate fi consumat fiert, copt, piure, însă și frunzele acestuia sunt bune, mai ales în salate proaspete.

Napul are un gust asemănător cu al cartofului, poate chiar un pic mai dulceag, dar puţine calorii, astfel că este prietenos cu silueta, potrivit webmd.com.

În comparație cu cartoful, napul are aproximativ 20 de grame de carbohidrați și 80 de calorii la suta de grame, napul are cam 7 grame de carbohidrați și vreo 34 de calorii, deci cam la jumătate.

Napul este bogat în vitamine și minerale, precum calciu, acid folic, magneziu, fosfor și vitamina C. 

Un singur nap de mărime medie conține peste 230 miligrame de potasiu, un mineral foarte important pentru sănătatea inimii. 

Ce fac în caz de AVC, accident vascular cerebral. Ține minte formula FAST și POZIȚIA în care trebuie stat

Napul, beneficii pentru sănătate

 

Consumul de nap este benefic și pentru menținerea sănătății vederii.

Fiind bogat în luteină, și fiind un antioxidant, reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară.

Cine duce lipsă de potasiu are un risc mare să dezvolte hipertensiune, pietre la rinichi, accident vascular cerebral, diabet și osteoporoză.

Așa cum spuneam, pentru că are puține calorii și un indice glicemic scăzut, napul poate fi mâncat când vrei să slăbești, dar și dacă ai probleme cu glicemia.

Nu în ultimum rând, studiile arată că napul este un aliment benefic și pentru ficat, datorită glucozinolaților care previn acumularea de grăsimi în celulele hepatice. Aceiași glucozinolați ar putea avea un rol benefic și în infecțiile bacteriene, în special cele cauzate de E.coli sau stafilococul auriu.

Compușii din nap ajută la prevenirea inflamațiilor din corp, principala cauză a durerilor articulare, dar și a hipertensiunii articulare survenită pe fondul întăririi vaselor de sânge, potrivit studiilor.

AVC, 7 lucruri esențiale care vă pot SALVA viața. Ciuhodaru: Toți ar trebui SĂ ȘTIM ASTA!

Cui nu îi este recomandat napul

 

La fel ca orice alt aliment, și napul trebuie consumat cu moderație.

În ceea ce privește persoanele care trebuie să-l evite, se numără:

- persoanele care urmează un tratament cu anticoagulante, deoarece conține vitamina K și potențează acțiunea medicamentelor, crescând riscul de sângerare

- persoanele care au o boală renală, deoarece cantitatea mare de potasiu din nap se poate acumula în organism, cauzând slăbiciune, crampe și bătăi rapide ale inimii.

- persoanele care urmează să-și facă un test pentru determinarea de hemoragii oculte în fecale, deoarece poate duce la un rezultat fals pozitiv sau fals negativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel