Muzica High-tempo face antrenamentele fizice mai ușoare și mai eficiente

Muzica High-tempo (ritm alert) poate crește beneficiile exercițiului fizic și poate reduce efortul perceput, în special în timpul antrenamentelor de anduranță.  

Odată cu începutul noului an, sălile de sport sunt mai aglomerate și multe persoane încearcă să stabilească o rutină de antrenament pentru a-și îmbunătăți sănătatea. Obținerea unui avantaj făcând efortul mai ușor și mai eficient ar putea fi diferența dintre succes și revenirea la îmbrățișarea confortabilă a canapelei. Ce se întâmplă dacă a face ceva atât de simplu precum ascultarea unui anumit tip de muzică v-ar putea oferi acest avantaj?

Un nou studiu, apărut în Frontiers in Psychology, este primul care arată că ascultarea muzicii într-un ritm mai alert reduce efortul perceput și crește eficiența. Aceste efecte au fost mai mari pentru exercițiile de anduranță, cum ar fi alergatul, decât pentru exerciții de mare intensitate, cum ar fi ridicarea greutăților. Cercetătorii speră că rezultatele ar putea ajuta oamenii să-și crească și să-și îmbunătățească obiceiurile de antrenament, notează Eurekalert.

Mulți oameni ascultă muzică în timp ce fac exerciții, iar studiile anterioare au documentat unele dintre beneficii. De exemplu, muzica poate distrage de la oboseală și disconfort. Cu toate acestea, „modul" în care experimentăm muzica este extrem de subiectiv, factorii culturali și preferințele personale influențând efectele sale asupra indivizilor. Muzica este multifacetată cu diverse aspecte precum ritmul, versurile și melodia care contribuie la experiență.

Până acum, cercetătorii nu înțelegeau proprietățile specifice ale muzicii care ne afectează în timpul exercițiului, inclusiv care tipuri de muzică sunt cele mai potrivite pentru îmbunătățirea anumitor tipuri de exerciții. Înțelegerea acestor specificuri ar putea ajuta la deblocarea întregului potențial al muzicii ca potențator de exerciții.

Cercetătorii și-au propus să investigheze efectul ritmului unei piese muzicale asupra voluntarilor de sex feminin care efectuează fie un exercițiu de anduranță (mersul pe o banda de alergare), fie un exercițiu de intensitate mare (folosind o apăsare de picior).

Voluntarii au finalizat sesiuni de antrenament în tăcere sau ascultând muzică pop în diferite perioade. Cercetătorii au înregistrat o varietate de parametri, inclusiv opiniile voluntarilor cu privire la efortul necesar pentru a finaliza exercițiile și a ritmului cardiac în timpul exercitării, deoarece o frecvență cardiacă mai mare ar însemna că exercițiul a fost mai benefic pentru fitnessul fizic.

„Am descoperit că ascultarea muzicii High-tempo în timpul antrenamentului a dus la cea mai mare frecvență cardiacă și la cel mai mic efort perceput în comparație cu a nu asculta muzică", a explicat pentru revista Frontiers in Psychology  profesorul Luca P. Ardigò de la Universitatea din Verona din Italia. „Acest lucru înseamnă că antrenamentul a părut mai ușor, dar a fost mai benefic în ceea ce privește îmbunătățirea stării fizice".

Aceste efecte au fost mai vizibile la voluntarii care finalizează sesiunile de exerciții de anduranță, în comparație cu cele care efectuează exerciții de intensitate mare, ceea ce sugerează că persoanele care desfășoară activități de anduranță, cum ar fi mersul pe jos sau alergarea pot beneficia cel mai mult de muzica High-tempo

Cercetătorii speră că aceste rezultate vor oferi o modalitate simplă de a îmbunătăți nivelurile de activitate fizică. În timp ce studiul actual a implicat un grup mic de subiecți voluntari, va fi nevoie de studii mai mari în viitor pentru a continua explorarea nuanțelor modului în care muzica ne infruențează antrenamentul.

"În studiul actual, am investigat efectul ritmului muzicii în exercițiu, dar în viitor am dori să studiem și efectele altor caracteristici muzicale, cum ar fi genul, melodia sau versurile, asupra rezistenței și a exercițiului de intensitate ridicată", a spus Ardigò.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel