Muvalaplin, pastila experimentală de la Lilly, reduce colesterolul genetic cu aproape 86%. Are efect asupra lipoproteinei(a)

colesterol - FOTO: Freepik@fabrikasimf
Acest medicament reduce colesterolul rău cu 86%. Se administrează o singură dată pe zi.

Vezi și: Sedentarismul în copilărie, asociat cu hipertensiunea arterială. Are efect pe termen lung

Pastila experimentală a Eli Lilly, muvalaplin, a arătat promisiuni semnificative în reducerea unei forme ereditare de colesterol mare, conform rezultatelor prezentate la reuniunea American Heart Association din Chicago.

Medicamentul a redus nivelurile de lipoproteină(a) (Lp(a)) cu până la 86% într-un studiu clinic de fază intermediară, marcând o descoperire majoră în tratamentul acestui factor de risc adesea neglijat pentru bolile cardiovasculare, transmite Reuters.

Ce este lipoproteina(a)

Spre deosebire de lipoproteina de densitate joasă (LDL), cunoscută sub denumirea de "colesterol rău", care poate fi gestionată prin dietă și statine, Lp(a) nu are tratamente aprobate.

Lp(a) crescut este un factor semnificativ de risc pentru bolile cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și îngustarea valvei aortice.

Afecțiunea afectează aproximativ una din cinci persoane la nivel global, iar indivizii de origine africană și sud-asiatică sunt expuși unui risc mai mare. În ciuda prevalenței sale, mulți oameni nu sunt conștienți că au niveluri ridicate de Lp(a).

Vezi și: 10,6 ore de stat jos pe zi, pragul periculos care pune inima în pericol. Duce la insuficiență cardiacă

Impactul muvalaplinului asupra nivelurilor de Lp(a)

Studiul, care a implicat 233 de adulți cu Lp(a) ridicat, a comparat trei doze zilnice de muvalaplin (10 mg, 60 mg și 240 mg) cu un placebo. Rezultatele au fost promițătoare:

Testul tradițional de sânge: Nivelurile de Lp(a) au fost reduse cu 40,4%, 70,0% și 68,9% pentru dozele de 10 mg, 60 mg și 240 mg, respectiv.Testul cu particule intacte de Lp(a): Medicamentul a redus Lp(a) cu 47,6%, 81,7% și 85,8% pentru aceleași doze.

Potențialul tratamentului oral pentru Lp(a)

Muvalaplinul se remarcă în domeniul tratamentelor pentru Lp(a), fiind singura terapie orală dintre mai multe opțiuni injectabile aflate în testare. În prezent, tratamentele pentru Lp(a) crescut sunt limitate la injectabile, precum lepodisiran de la Lilly, olpasiran de la Amgen și pelacarsen de la Novartis, care sunt încă în studii clinice. Caracterul oral al muvalaplinului ar putea oferi o alternativă mai convenabilă pentru pacienți.

Medicament pentru colesterol - FOTO: Freepik

Siguranța și următorii pași pentru muvalaplin

Profilul de siguranță al muvalaplinului a fost similar cu cel al grupului placebo, fără evenimente adverse majore raportate. Ruth Gimeno, vicepreședintele Lilly pentru cercetarea în domeniul diabetului și metabolismului, a exprimat entuziasm față de rezultatele studiului, dar a subliniat că sunt necesare studii de scară largă pentru a confirma dacă reducerea Lp(a) cu muvalaplin poate reduce atacurile de cord și alte evenimente cardiovasculare adverse.

Se așteaptă discuții cu autoritățile de reglementare pe măsură ce Lilly plănuiește următorii pași pentru studiile de fază târzie.

Vezi și: Flavonoidele din cacao combat stresul. Oferă și protecție cardiovasculară și cerebrală

Concurența în domeniul tratamentelor pentru Lp(a)

La aceeași reuniune medicală, Silence Therapeutics a prezentat rezultatele unui studiu de fază 2, realizat pe 60 de săptămâni, cu zerlasiran, un tratament care utilizează tehnologia ARN-ului interferent scurt (siRNA) pentru a reduce nivelurile de Lp(a).

Zerlasiran a demonstrat o reducere de 80% până la 85% a nivelurilor de Lp(a), fără probleme majore de siguranță. Silence Therapeutics intenționează să înceapă un studiu de fază târzie anul viitor cu doza de 300 mg.


Atât muvalaplinul, cât și zerlasiranul reprezintă progrese semnificative în căutarea unor tratamente eficiente pentru Lp(a) crescut. Pe măsură ce aceste tratamente se îndreaptă spre studiile de fază târzie, speranța este că ele vor oferi pacienților o modalitate mai accesibilă și eficientă de a gestiona această formă genetică de colesterol, reducând astfel povara bolilor cardiovasculare legate de nivelurile ridicate de Lp(a).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

antibioticele - FOTO: Freepik@toonsteb
EXCLUSIV
Antibioticele, prezente în alimente. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Aduc un aport nedorit în organism

Crossuri externe

pixel