Mușcăturile de țânțari, efect devastator. Mihai Craiu: Nu este bine! Mergeți la medic

muscaturile de tantari - FOTO: Freepik@kwangmoop
Mușcăturile de țânțari pot fi extrem de periculoase. La ce să fii atent dacă te-a mușcat un țânțar. Sunt câteva semnale care ar trebui să te trimită la medic cât mai rapid.

Mușcăturile de țânțari pot pune în pericol viața. Țânțarii infectează oamenii cu virusul Zika, febra galbenă, dengue, malarie și alte boli. Țânțarii au fost o pacoste pentru oameni timp de secole, răspândind boli și moarte pentru milioane de oameni. Astăzi, cea mai recentă boală pe care o aduc este virusul Zika.

”Țânțarii sunt poate cele mai periculoase animale din lume. Ei sunt principalii vectori pentru boli umane majore, cum ar fi febra galbenă, malaria și febra dengue, care împreună infectează sute de milioane de oameni din întreaga lume și ucid milioane de oameni în fiecare an”, a declarat Omar Akbari, PhD, profesor asistent de entomologie la Centrul de cercetare a vectorilor de boli de la Universitatea California Riverside, potrivit Healthline.

Organizația Mondială a Sănătății  raportează că mai mult de 50%  din populația lumii este în prezent expusă riscului de boli transmise de țânțari. Zika și alte boli transmise de insecte călătoresc rapid, cu noi rapoarte în fiecare săptămână.

Vezi și: Sindromul de abdomen acut, cauza mai multor boli. Răzvan Stavri: E de intensitate mare. Trebuie pus un diagnostic rapid

Mușcăturile de țânțari, riscuri

Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie, a explicat de ce mușcăturile de țânțari sunt atât de periculoase. 

”Astăzi despre unul din motivele estivale de disconfort, atât pentru copii cât și pentru adulți.Voi discuta, într-o postare ulterioară, ce putem face după înțepături multiple de tânțari, mai ales dacă apar reacții locale foarte "zgomotoase".

Organizația Mondială a Sănătății estimează că jumătate din populația lumii este la risc de a fi afectată de o maladie transmisă de tânțari. Cu alte cuvinte tânțarii sunt dușmanul numărul 1 la nivel global. Mult mai periculoși decât viperele, urșii sau rechinii...

Schimbările de temperatură din România, în ultimele decenii, au facilitat (alături de alte cauze non-meteorologice) procesul de creștere constantă a numărului de tânțari. Iar efectul a fost evident - au început să apară și în țara noastră maladii considerate exotice, maladii transmise de tânțari.

O simplă cautare, în rubrica de știri, arată că tânțarii pot readuce, în anumite teritorii, boli considerate dispărute din acel areal. A se vedea cazul recent al malariei, reapărută în SUA, după 20 de ani. Dar nu numai malaria este o problemă!

Vreau să vă sensibilizez asupra infecției simptomatice cu virus West Nile...80% din infecțiile cu West Nile sunt asimptomatice, dar unii copii pot dezvolta meningită.

Dacă a fost expus la tânțari copilul, cu niște zile în urmă, și apar febră mare, durere de cap, vărsături în jet, aparent fără motiv, NU este bine!!! Mergeți la medic. Mai ales dacă îl supără pe copil lumina sau zgomotele obișnuite. Acestea sunt semne care pot fi întâlnite în meningită”, a explicat dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie, într-o postare pe Facebook. 

Vezi și: Ce trebuie să știi despre aloe vera. Eficientă pentru a trata fisurile anale, problemele stomacului și nu numai. Cui nu îi este indicată

Mușcăturile de țânțari, simptome

Țânțar care mușcă o persoană pentru a obține o masă de sânge. Organismul reacționează la saliva țânțarului după ce țânțarul își termină masa de sânge. Atunci când un țânțar vă mușcă, acesta străpunge pielea cu ajutorul unei părți bucale speciale (proboscis) pentru a aspira sângele. În timp ce țânțarul se hrănește, acesta injectează salivă în pielea dumneavoastră. Corpul dumneavoastră reacționează la salivă, rezultând o umflătură și mâncărimi.

Unii oameni au doar o reacție ușoară la o mușcătură sau la mușcături. Alte persoane reacționează mai puternic și poate apărea o zonă mare de umflături, durere și roșeață.

Semnele mușcăturii de țânțar includ:

- O umflătură roșiatică care apare la câteva minute după mușcătură

- O umflătură tare, cu mâncărimi și de culoare brun-roșiatică sau mai multe umflături care apar la o zi sau două după mușcătură 

- Bășici mici în loc de umflături dure

- Pete întunecate care arată ca niște vânătăi

Vezi și: Cafeaua cu efect antiinflamator. Reduce colesterolul și glicemia, benefică împotriva declinului cognitiv

Reacții mai severe pot apărea la:

- Copii

- Adulți mușcați de o specie de țânțari la care nu au fost expuși anterior

- Persoane cu tulburări ale sistemului imunitar

Persoanele care se confruntă cu reacții mai severe pot prezenta următoarele semne:

- O zonă mare de umflături și roșeață

- Febră

- Urticarie

- Noduli limfatici umflați, potrivit CDC.

Vezi și: Băuturile probiotice, benefice în prevenirea inflamațiilor și a cancerului. Cum poate ajuta kefirul în cazul intoleranței la lactoză

Mușcăturile de țânțari, tratament

- Spălați zona cu apă și săpun.

- Aplicați o pungă de gheață timp de 10 minute pentru a reduce umflătura și mâncărimea. Reaplicați compresa de gheață la nevoie.

- Aplicați un amestec de bicarbonat de sodiu și apă, care poate ajuta la reducerea răspunsului de mâncărime.

- Amestecă 1 lingură de bicarbonat de sodiu cu apă cât să creezi o pastă.

- Aplicați pasta pe mușcătura de țânțar.

- Așteptați 10 minute.

- Spălați pasta.

- Folosiți o cremă anti-mâncărime sau antihistaminică fără prescripție medicală pentru a ajuta la ameliorarea mâncărimilor. Urmați instrucțiunile de pe eticheta produsului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel