Mușcatura de șarpe, letală. Ciuhodaru: Atenție, nu e de glumit! Puteți muri în câteva ore

muscatura de sarpe - FOTO: freepick
Mușcătura de șarpe poate fi letală. Dr. Tudor Ciuhodaru ne explică care sunt cele 10 lucruri care ne pot salva viața.

Mușcătura de șarpe poate duce la deces în câteva ore. Trebuie să ştii că poţi muri în cinci ore, prin sufocare, dar decesul în astfel de cazuri survine rar. Un motiv este dat de faptul că mai mult de jumătate din muşcăturile de viperă sunt “uscate” fără inoculare de venin.

10 acțiuni salvatoare

Vara este sezonul călătoriilor. Sunt persoane care aleg să se relaxeze pe cărările de munte, însă acest lucru nu este lipsit de riscuri. Dr. Tudor Ciuhodaru ne-a explicat ce trebuie să facem dacă suntem mușcați de șarpe. Sunt 10 lucruri care vă pot salva viața.

1. Consideraţi orice muşcătură de la orice tip de şarpe drept urgenţă medicală.

1 Pe statisticile noastre deşi muşcăturile de şarpe reprezintă doar 2% din totalul plăgilor muşcate ele au un potențial evolutiv sever.

Cei veninoşi inoculează la locul muşcăturii substanţe cu acțiune hemolitică şi hemoragică iar după aproximativ 24 de ore apar hemoragii de diverse tipuri, tahicardie, puls filiform, dispnee şi transpiraţii, greţuri, vărsături, colaps.

Fără tratament moartea survine la 3-4 zile de la inocularea veninului prin hemoragii şi insuficienţă renală acută.

3. Solicitaţi rapid consult şi ajutor medical.

4. Singurul tratament eficient este o doză de antivenin.

5. Toaletaţi plaga cu apă şi săpun

6. Efortul fizic trebuie redus la maxim, culcaţi victima, cu capul şi trunchiul puţin ridicate şi poziţionaţi locul muşcăturii sub nivelul inimii pentru a împiedica răspândirea veninului în fluxul sangvin.

7. Scoteţi toate bijuteriile sau alte elemente ce pot accentua edemul.

8. Muşcătura de şarpe se identifică după urmele locale (forma dinţilor şarpelui) asociată uneori unor picături sero-sanguinolente.

9. Muşcătura este asociată cu durere intensă şi edem perilezional, de culoare violacee, ce cuprinde o porţiune întinsă din membrul afectat.

Există însă şi posibilitatea ca şerpii să muşte fără a introduce veninul în plagă şi în acest caz de ”muşcătura albă” lipsesc fenomenele inflamatorii.

10. Marcaţi marginea zonei tumefiate (umflate) la fiecare 15 minute cu un stilou pentru a ajuta medicii să evalueze gradul de expunere la venin, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe.

Vezi și: Mierea de Manuka, beneficii și riscuri. Are efecte miraculoase? "Costă mult, fără nicio justificare"

Ce să NU faci dacă te mușcă șarpele

Evitați zonele necunoscute, nemarcate, cu ierburi înalte. Specialiștii ne sfătuiesc să folosim  bețe lungi pentru a verifica pe unde mergeți. Șarpele va ataca bățul, dacă există în zonă.  Lăsați șarpele în pace dacă l-ați văzut și nici nu-l atingeți dacă vi se pare mort.

Viperele pot fi întâlnite din luna mai și până în septembrie, după care intră în hibernare. Viperele sunt cel mai active în perioada de împerechere, adică între lunile iunie și august. Înainte de a vă aventura pe trasee este bine să informați salvamontiștii de rutele pe care vreți să mergeți pentru a primi cele mai bune sfaturi.

Dacă eşti muşcat de viperă, trebuie să ştii că poţi muri în cinci ore, prin sufocare, dar decesul în astfel de cazuri survine rar. Un motiv este dat de faptul că mai mult de jumătate din muşcăturile de viperă sunt “uscate” fără inoculare de venin.

1. Ca regulă generală dacă nu vrei să te muşte vreun şarpe NU intra în contact intenţionat cu el.

2. Lucrul acesta pare evident dar, de-a lungul timpului, două treimi din muşcăturile de şarpe pe care le-am tratat erau la pacienţi care au încercat să-i vadă mai bine sau i-au abordat, ridicat, hărţuit, încercând uneori să-i omoare.

3. Deplasările la iarbă verde şi muncile agricole cresc riscul de a fi muşcat de reptile.

4. NU incizaţi la nivelul urmelor de colţi şi NU încercaţi să aspiraţi veninul!

Metoda este ineficientă pentru că şarpele are colţii curbaţi iar ,,buzunarul de venin” nu se află la locul muşcăturii. În plus, circa 20% din muşcăturile de şarpe sunt ”uscate”, total lipsite de venin, aşa că orice incizie creează doar o plagă ce se poate infecta fără a avea vreun beneficiu medical real.

5. Veninul aspirat cu gura poate ajunge în fluxul sangvin al salvatorului.

6. NU aplicați un dispozitiv de aspiraţie. (puteţi leza țesuturile)

7. NU aplicați garouri ce restricţionează fluxul de sânge şi duc astfel atât la acumularea veninului în jurul muşcăturii cât şi distrugerea celulelor. În plus, dacă garoul este utilizat greşit, poate întrerupe fluxul sangvin de la acel nivel şi să provoace leziuni ischemice, mai explică medicul.

Vezi și: Mierea de Manuka, beneficii și riscuri. Are efecte miraculoase? "Costă mult, fără nicio justificare"

Simptomele muşcăturii de viperă sunt următoarele:

Semnele locale sunt uneori însoţite şi de semne generale: anxietate, transpiraţii, greţuri, vărsături, dureri abdominale, hipotensiune, tahicardie, mergând până la convulsii, insuficienţă respiratorie acută şi stop cardio-respirator, când există o reacţie anafilactică gravă.

Clasificarea mușcăturilor de viperă după gradul de toxicitate:

- Gradul 0 (fără reacție toxică) – urme ale mușcăturii, fără edem (”umflare”) local.

- Gradul 1 (reacție toxică minimă) – edem (”umflare” ) local în jurul mușcăturii, fără reacție sistemică.

- Gradul 2 (reacție toxică moderată) – edem al întregului membru mușcat, reacție sistemică minimă (vărsături, hipotensiune arterială tranzitorie).

- Gradul 3 (reacție toxică severă) – edem care se extinde rapid spre trunchi, stare de șoc, hemoragii sau alte reacții sistemice.

Ce măsuri de prim ajutor pot fi acordate

Ideal ar fi ca victima să ajungă la un medic cât mai repede posibil, singurul tratament eficient fiind o doză de antivenin. După ce aţi sunat la 112, verificaţi dacă unitatea de prim ajutor are pe stoc ser antiviperin.

Vezi și: Deficitul de vitamina D afectează organismul. Dr. Cezar: Simți că te sufoci de cald

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel