Muncă: de câtă e nevoie ca să fim fericiți și sănătoși?

Muncă    FOTO: pexels.com
Un loc de muncă de 8 ore pe săptămână ar crește considerabil sănătatea mentală, susține un studiu făcut de faimoasa Universitate Cambridge.

Muncă, sănătate. O cercetare pe 70.000 de britanici realizată de oameni de știință de la Universitatea Cambridge susține că până la opt ore de muncă plătită pe săptămână cresc semnificativ sănătatea mintală și satisfacția vieții. Însă, cercetătorii au descoperit puține dovezi că mai multe ore - inclusiv o săptămână completă de cinci zile - oferă creșteri suplimentare în ceea ce privește bunăstarea, informează sciencedaily. 

Muncă, sănătate: rezultatele, "o surpriză și pentru noi"

Observațiile cercetătorii Brendan Burchell și Daiga Kamerade-Hanta arată că, atunci când vine vorba de sănătatea mentală, mulți oameni ar fi bine să lucreze mai puțin de 40 de ore pe săptămână.

"Nu susținem un salt imediat la săptămâni de lucru de o zi. (...) Rezultatele noastre au fost o surpriză pentru noi", precizează Brendan Burchell pentru platforma de știri medicale webmd.

Aceștia amintesc că "automatizarea locurilor de muncă" va duce pe viitor la mai puține oportunități de muncă. Potrivit acestora, dacă lumea ar lucra mai puțin decât norma de 40 de ore, s-ar putea deschide mai multe slujbe, iar beneficiile ar fi pozitive, inclusiv mai mult timp cu familia. "Există unele dovezi pentru acest lucru în țările în care a avut loc o reducere a numărului de ore de lucru în ultimele decenii, cum ar fi Germania", a adăugat Burchell, conform sursei citate.

Muncă, sănătate: chestionar

De ce muncesc oamenii? Nu doar pentru bunăstarea lor mentală, afirmă Burchell. Motivele sunt numeroase: chirie, locuință, ipotecă pentru casă, rata la bancă, mâncare, mașină, studiile copiilor etc. Unii oameni cu o situație financiară foarte bună își permit, precizează cercetătorul, să lucreze mai puține ore.

Cei peste 70.000 de participanți au răspuns la chestionare cel puțin de două ori între 2009 și 2018 despre probleme precum: anxietatea, depresia, problemele de somn și dificultate legată de concentrare. Studiul s-a axat pe persoanele care, la un moment dat, erau fie șomere, fie nu lucrau pentru că aveau grijă de familie sau sufereau de o boală sau dizabilitate.

Cercetătorii au descoperit că angajații care lucrează mai puțin de o săptămână standard de muncă - 37 la 40 de ore - au fost la fel de sănătoși mental ca și aceia care lucrau după un program standard. 

Muncă, sănătate: de ce muncesc oamenii

Webmd îl citează pe James Maddux, un cercetător senior la Centrul pentru Promovarea Bunăstării de la Universitatea George Mason din Fairfax, SUA. Specialistul a punctat câteva motive: unii oameni sunt conștiincioși și "ar putea avea nevoie de mai multă muncă plătită pentru a simți că au contribuit la societate", altora munca dă structura necesară zilei sau conexiunile sociale de care au nevoie. Apoi mai este diferența dintre slujbă și carieră.

Maddux s-a întrebat cum ar arăta rezultatele studiului dacă ar fi fost făcut nu în Marea Britanie, ci în State unde lucrurile stau cu totul altfel. El a mai amintit: "americanii trăiesc să muncească, în timp ce europenii muncesc să trăiască".

Studiul britanicilor a fost publicat online în revista Social Science and Medicine. Poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel