Mușețelul, la ce e bun cu adevărat și când e periculos

Mușețelul
Mușețelul, cel din ceaiul pe care-l bem de pe vremea când eram copii, poate fi periculos pentru anumite persoane. Iar beneficiile lui dovedite medical nu sunt așa de mari pe cum s-ar crede.

Există două tipuri de mușețel: mușețel german și mușețel roman. Aceste informații se concentrează asupra mușețelului german.

Mușețelul este descris în scrierile medicale antice și este considerat o plantă medicinală importantă în Egiptul antic, Grecia și Imperiul Roman.

Astăzi, mușețelul este utilizat ca supliment alimentar pentru insomnie, anxietate și afecțiuni gastro-intestinale, cum ar fi deranjamentele la stomac, gazele și diareea. De asemenea, este utilizat ca topic pentru afecțiuni ale pielii și pentru rănile în gură care rezultă din tratamentul cancerului.

Florile plantei de mușețel sunt folosite pentru a prepara ceaiuri, extracte lichide, capsule sau tablete. Frunzele pot fi, de asemenea, aplicata pe piele sub formă de cremă sau unguent, sau folosite, sub formă de infuzie, pentru clătirea gurii.

Ce efecte dovedite are

Nu se știu prea multe despre efectele asupra sănătății ale mușețelului, deoarece nu a fost bine studiat la oameni. Un studiu preliminar, publicat în 2009 în Journal of Clinical Trials, sugerează că un supliment alimentar cu mușețel poate fi util pentru tulburarea de anxietate generalizată.

Alte cercetări au arătat că produsele care conțin anumite combinații de plante medicinale care includ și mușețelul pot fi de folos pentru stomacul deranjat, pentru diaree la copii și pentru sugarii cu colici. Însă mușețelul nu s-a dovedit a fi util pentru aceste afecțiuni.

E un preparat sigur?

Au fost raportate reacții alergice – consform unui studiu publicat în International Archives of Allergy and Immunology (1995), inclusiv cazuri rare de anafilaxie (o reacție alergică care poate pune viața în pericol) după cum arată studiul publicat în Allergology International (2009), la persoane care au consumat sau au intrat în contact cu produse de mușețel. Oamenii sunt mai predispuși la reacții alergice la mușețel dacă sunt alergici la plante conexe, cum ar fi ambrozia, crizanteme, galbenele sau margarete.

De ce trebuie să țineți cont

Spuneți tuturor medicilor pe care-i consultați care sunt produsele „naturiste" sau „bio" pe care le luați. Multe dintre ele interacționează cu medicamentele, iar unele pot fi chiar cauza problemelor vaostre, atrag atenția experții de la Centrul Național american al Sănătății Complementare și Integrative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel