MS, precizare: Certificatele de vaccinare COVID, valabile DEOCAMDATĂ pentru două doze la călătoria peste hotare!

Certificat digital european COVID-10. Foto: DC Medical
Ministerul Sănătății precizează că, deocamdată, pentru cei care călătoresc peste hotare, certificatele de vaccinare sunt valabile pentru două doze de vaccin până ce Guvernul va adopta decizia UE care prevede ca la trecerea a 270 de zile de la efectuarea schemei complete (a doua doză) să fie recunoscute doar dacă există și doza booster (a treia). 

„Pentru corecta informare a populației privind utilizarea certificatului electronic COVID-19 pentru călătoriile în statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiul Economic European (SEE) și Confederația Elvețiană, Ministerul Sănătății precizează următoarele:

În acest moment, NU a intervenit nicio modificare în ceea ce privește valabilitatea certificatului electronic COVID-19, la intrarea pe teritoriul național”, atrage atenția Ministerul Sănătății. 

În România, certificatele de vaccinare se eliberează și sunt valabile după efectuarea a două doze de vaccin în cazul celor produse de Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, și a unei doze în cazul vaccinului produs de Johnson&Johnson.

De asemenea, un nou certificat de vaccinare este eliberat după efectuarea celei de-a treia doze, care poate fi făcută, în țara noastră, doar cu vaccinurile ARNm produse de Pfizer sau Moderna. Acestea sunt valabile și la călătoria peste hotare. 

Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că lucrurile se vor schimba după ce Guvernul va alinia legislația internă la cea a Uniunii Europene. 

„După adoptarea de către Guvernul României a Deciziei (EU) 2021/1073 care vizează specificațiile tehnice de implementare a Regulamentului european 953/2021, România va aplica aceleași reglementări cu celelalte state membre care recunosc certificatul de vaccinare doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 zile.

În ceea ce privește utilizarea certificatului electronic COVID-19 la nivel național, aceasta va fi reglementată prin Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, au precizat responsabilii din Ministerul Sănătății. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel